Τα στραβά μάτια κάνει η Ευρώπη στις εισαγωγές ρωσικού αργού από Ινδία

Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του ενεργειακού πληθωρισμού καθιστά δύσκολη την απαγόρευση μεταπώλησης ρωσικού πετρελαίου

Εμπόδια στη δέσμευση της G7 να δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα παρακάμπτονται οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο βάζει η Ινδία, η οποία αγοράζοντας φθηνότερα από τη Ρωσία επανεξάγει στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι οι ετήσιες πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου της Ινδίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν πάνω από 70% στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ινδικού Υπουργείου Εμπορίου.

Η τάση δείχνει ότι οι εμπορικοί περιορισμοί κάθε άλλο παρά στεγανοί είναι.

Την Παρασκευή οι ηγέτες της G7 ανέλαβαν τη δέσμευση η κάθε μια από την πλευρά της να αντιμετωπίσει τις διαρροές που παρατηρούνται στην επιβολή των κυρώσεων.  Ωστόσο, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του ενεργειακού πληθωρισμού καθιστά δύσκολη την απαγόρευση μεταπώλησης ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε στην Ινδία την ευκαιρία να αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση. Οι εισαγωγές αργού από την Ρωσία εκτινάχθηκαν στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών έως τον Μάρτιο από μόλις 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης. Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην ασιατική χώρα, μπροστά από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Ινδία αγοράζει το ρωσικό αργό φθηνότερα από το πλαφόν των 60 δολαρίων που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο από την G7.

>>>>Διαβάστε επίσης: Τρίτη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο – Στο επίκεντρο το αμερικανικό χρέος<<<<

Μόλις μέρος του αργού πετρελαίου Urals της Ρωσίας χρησιμοποιήθηκε για εγχώρια κατανάλωση στην Ινδία. Το υπόλοιπο διυλίζεται και αποστέλλεται ως καύσιμο ντίζελ και καύσιμο αεριωθούμενων αεροσκαφών στη Δύση, παρέχοντας μια ανάσα στη Ρωσία από τις προσπάθειες να πνιγούν τα έσοδα της από το πετρέλαιο.

Η Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές παραγώγων πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα 200.000 βαρέλια την ημέρα μετά την απαγόρευση από την ΕΕ εισαγωγών ρωσικών προϊόντων αργού στις 5 Φεβρουαρίου από 154.000 βαρέλια που ήταν πριν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ