Ταμείο Φ.Α: Εμπειρογνώμονες ΔΝΤ εισηγούνται το νορβηγικό πρότυπο

Τι κατέγραψαν σε έκθεσή τους – Ποια τα δυνατά και αδύνατα σημεία

Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων) στη βάση του νορβηγικού μοντέλου εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ που βρέθηκε  στην Κύπρο και παρείχε τεχνική βοήθεια για τη σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσίασε σχετικό μοντέλο με κύρια εισήγηση όπως το Ταμείο τυγχάνει διαχείρισης από εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων.

Πληροφορίες της "Brief" από άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι, οι κύριες παράμετροι του Ταμείου  πρέπει να επικεντρώνονται στη δημιουργία κεφαλαίου για το Ταμείο, τη μείωση του δημοσίου χρέους και την κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

Οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων που κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους στον Υπουργό Οικονομικών αποτελούν μια εφικτή λύση για τη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με τον διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Στη βάση του μοντέλου της Νορβηγίας, αποσαφηνίζεται ότι το Ταμείο θα είναι επωφελές για όλη τη χώρα και τα αποθέματά του πρέπει να ανήκουν σε ολόκληρο τον λαό της Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος από το κράτος σε   ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα της χώρας. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο Περιεχόμενο <<<

Νορβηγικό χρώμα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, τις οποίες ενστερνίζονται οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ:

  • Τα  ενεργειακά αποθέματα θα συνδράμουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, νοουμένου ότι διασφαλιστεί ο έλεγχος, το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης και το φορολογικό καθεστώς.
  • Οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων να εξασφαλίζουν την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου σε θέματα ενέργειας.
  • Να δημιουργηθεί ένα πλέγμα εταιρειών στον κλάδο οι οποίες με τις πολυσχιδείς δραστηριότητές τους να δημιουργήσουν αξία στη νήσο.
  • Να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις με σχετικούς ελέγχους από το Υπουργείο Εργασίας σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, το εργασιακά περιβάλλον και την ασφάλεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέση με τους ρύπους από την απόρριψη αποβλήτων.
  • Το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο από την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου να φτάσει σε κυπριακό έδαφος εκτός κι αν συντρέχουν άλλες πολιτικές και κοινωνικές παράμετροι. 
  • Η  κρατική εταιρεία πετρελαίου, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, πρέπει να διασφαλίζει τα εμπορικά συμφέροντα του κυπριακού κράτους και να επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

    >>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Να σημειωθεί ότι η Νορβηγία, με την ανακάλυψη και εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου, εξασφάλισε την πολιτική της σταθερότητα και  συνομολόγησε σημαντικές διεθνείς συμφωνίες πώλησης  αερίου μέσω αγωγών.  

Η διαχείριση των θεμάτων γίνεται από τη νορβηγική κυβέρνηση με ανάλογη ευθύνη του νορβηγικού Κοινοβουλίου. 

Το Υπουργείο προσδοκά σε οφέλη
Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εμμένει στην άποψή του ότι το Ταμείο θα πρέπει να  αποτελεί μια εναλλακτική σταθερή ροή εισοδημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό, μια ασφάλεια για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία έναντι μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών των υδρογονανθράκων, συσσωρεύοντας περιουσιακά στοιχεία για τις περιόδους των μεγάλων επενδύσεων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ήδη, σε μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν εκτιμήθηκε ότι, όταν το  δημόσιο χρέος φτάσει πέραν του 80% του ΑΕΠ, το 50% των εσόδων του Ταμείου να χρησιμοποιείται για μείωση του δημόσιου χρέους ενώ το υπόλοιπο να κατατίθεται στο αποθεματικό του.

Στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος είναι μικρότερο του 80% του ΑΕΠ και μεγαλύτερο του 60%, τότε ένα ποσοστό μέχρι 25% των εσόδων του Ταμείου να χρησιμοποιείται για μείωση του δημόσιου χρέους. Υποβάλλονται εισηγήσεις όπως τα πλεονάσματα επενδύονται σε διεθνή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία με επαρκή διασπορά. 

Χρύσω Αντωνιάδου