Τι είναι τα PPAS που καθορίζουν τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Τιμές ρεύματος και το "μυστικό"

Στην αγορά με την μεγαλύτερη ζήτηση για PPAs (Power Purchase Agreement) αναδείχτηκε η Ιταλία σε επίπεδο Ευρώπης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας συναλλαγών καθαρής ενέργειας LevelTen Energy.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PPA για το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατέταξε την Ιταλία στην πρώτη θέση ως η πιο ενεργή αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το υψηλότερο ποσοστό προσφορών PPAs από όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στη τριμηνιαία έκθεση, αντιπροσωπεύοντας ένα 26.7% επί του συνόλου.

Μάλιστα η Ιταλία αναρριχήθηκε από την τέταρτη θέση στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Q2), ξεπερνώντας την Ισπανία που είχε καλύτερες επιδόσεις αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δείκτης ανέλυσε δεδομένα από 440 τιμές προσφορών (price offers) για 180 έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε 15 χώρες στη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης η Δανία είχε την χαμηλότερη προσφορά για ηλιακό με 31 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Σουηδία την αντίστοιχη για αιολικό στα 29 ευρώ/MWh.

Τιμές ρεύματος και χρηματοδότηση το "μυστικό"
Η χαμηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά και οι ελκυστικές επιλογές χρηματοδότησης θα μπορούσαν να συμβάλουν προς μια τέτοια εξέλιξη των τιμών, σημειώνει σχετικά το LevelTen.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης και τις προοπτικές της αγοράς, ο πρόεδρος του LevelTen Europe Flemming Sorensen είπε «ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρόσφατα δεσμεύθηκε να συνδράμει στον διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα πλαίσια του επόμενου διαγωνισμού για συμβόλαια επί της διαφοράς (Contracts for Difference), και ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2021, ενώ τον Σεπτέμβριο, η Ισπανία είπε πως θα διοχετεύσει 181 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε επτά περιοχές. Αυτές οι ανακοινώσεις έχουν επηρεάσει τις προσφορές και στις δύο χώρες, καθώς οι εταιρείες επανεκτιμούν τις επιλογές τους με τα νέα δεδομένα». 

Από τρίμηνο σε τρίμηνο, οι ευρωπαϊκές αγορές είδαν μια αντίστοιχη τάση και στις τιμές αιολικής ενέργειας όπως στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης P25 για αιολικά έργα αυξήθηκε 8.3%. Ο αντίστοιχος δείκτης για τις τιμές των φωτοβολταϊκών μειώθηκε ελαφρά στο 0.3%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι χαμηλότερες P25 τιμές αιολικών καταγράφηκαν σε Σουηδία, Φινλανδία και Λιθουανία, ενώ, στην κατηγορία των φωτοβολταϊκών, οι αντίστοιχες τιμές βρέθηκαν σε Δανία, Σουηδία και Ισπανία.

Ο Σόρενσεν πρόσθεσε πως "Ενώ είναι εύκολο να καταλάβουμε πως το ηλιόλουστο κλίμα της Ισπανίας δύναται να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ηλιακών, οδηγώντας τον ανταγωνισμό και ρίχνοντας τις τιμές, σε Δανία και Σουηδία δεν είναι το ίδιο μιας και δεν απολαμβάνουν ίδιες συνθήκες ηλιοφάνειας".

Αυτό που έχουν (αυτές οι αγορές) είναι μια υψηλού βαθμού διείσδυση των ΑΠΕ χάρη στον πολλαπλασιασμό των υφιστάμενων αιολικών έργων, πράγμα το οποίο μείωνει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση ρίχνει και τις τιμές προσφορών των PPAs.

Ένας ακόμη παράγοντας μπορεί να είναι η χρηματοδότηση. Κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαμηλότερος βαθμός εμποδίων στη Βόρεια Ευρώπη, και ταυτόχρονα η εικόνα ότι οι Σκανδιναβικές ΑΠΕ είναι σχετικά χαμηλού ρίσκου επενδύσεις καθιστά ευκολότερη και φθηνότερη την εξασφάλιση της χρηματοδότησης σε αντίθεση με την νότια Ευρώπη.

Θετικό τέλος, αντίκτυπο είχε και η εισαγωγή στεγαστικού δανεισμού που παρείχε καινοτόμες λύσεις για την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στη Δανία.  

energypress.gr