Τουρκία: Κάναμε 8 γεωτρήσεις αλλά ακόμη δεν βρήκαμε Φυσικό Αέριο

Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο, ενώ είπε πως πρέπει να είναι βέβαιοι για να προβούν σε ανακοινώσεις.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν γίνει μέχρι στιγμής οκτώ γεωτρήσεις. “Καταγράφουμε ροές αερίου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι είναι οικονομικό και υπάρχει συνέχεια. Μόλις βρεθεί φυσικό αέριο θα το ανακοινώσουμε, πρέπει να είμαστε βέβαιοι”.

>>> Διαβάστε επίσης: 9 κρουαζιερόπλοια επέλεξαν Κύπρο για παροπλισμό - Λόγοι & Όφελος <<<

Ερωτηθείς για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τα δικαιώματα κανενός αλλά παρακαλώ να μην έχει κανείς βλέψεις στα δικά μας δικαιώματα και δίκαιο. Είπαμε πως ακόμη και για μια σταγόνα νερό αν χρειαστεί θα την προστατεύσουμε και με τίμημα τη ζωή μας”.

Για το Καστελόριζο υποστήριξε και πάλι ότι δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία πως στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό το θέμα με κλειστά μάτια. “Αλλά θέλω να ρωτήσω τη Γαλλία και τους κυβερνώντες της: Μήπως στο παρελθόν έπαθαν παρόμοιο πράγμα οι ίδιοι; Επειδή το 1977 βίωσε με τη Βρετανία ένα παρόμοιο πρόβλημα”, ανέφερε. Για το Καστελόριζο ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως “δυστυχώς όταν η Ιταλία το 1947 άφησε το νησί στην Ελλάδα, δυστυχώς η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έβγαλε άχνα, δεν έφερε αντίρρηση”. 

>>> Διαβάστε επίσης: Διακοπές από €40: Νέα ξενοδοχεία στο σχέδιο/Δείτε τιμές <<<

Για τον Χάρτη της Σεβίλης, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι δεν έχει ισχύ. “Την τελευταία περίοδο εμείς όσο εμείς εξηγούμε τις θέσεις μας σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται δηλώσεις υπέρ μας. Πρώτα η ΕΕ είπε ότι ο Χάρτης της Σεβίλης δεν έχει ισχύ και τις προάλλες το ίδιο και η πρεσβεία των ΗΠΑ”, ανέφερε.

(ΚΥΠΕ)

 
4322