Τουρκία: Καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις για τον κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου

Η Άγκυρα παίρνει αποστάσεις- Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου - Μόσχα και Άγκυρα διαφωνούν για τον υπεύθυνο

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αμφισβήτησε δημόσια για πρώτη φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου που πρότεινε πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Τουρκία είναι ήδη μια αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης» για το αέριο, δήλωσε ο υπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε μερικούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλοι φαίνεται να αγνοούν πως έχουμε ήδη μια εγκατάσταση ανταλλαγών αερίου και ηλεκτρικού που λειτουργεί καλά και καθημερινά: έχουμε αληθινά ανάγκη μια άλλη πλατφόρμα;», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πηγές του πρακτορείου Reuters κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου καθώς η Μόσχα και η Άγκυρα διαφωνούν σχετικά με το ποιος πρέπει να τεθεί υπεύθυνος. Άλλη πηγή, κοντά στον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο ενεργειακό κολοσσό Gazprom, αναγνώρισε ότι υπήρχε «πρόβλημα» σχετικά με τα θέματα διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε προτείνει πέρυσι τον Οκτώβριο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσουν ένα «κόμβο φυσικού αερίου» για εξαγωγές προς την Ευρώπη και τρίτες χώρες, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αστάνα, στο Καζακστάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε την επομένη διαβεβαιώσει πως θα άρχιζαν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες για «ένα κέντρο διεθνούς διανομής».

Η Ρωσία βλέπει τον κόμβο ως έναν τρόπο για να επαναφέρει τις εξαγωγές της φυσικού αερίου τώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περικόψει σημαντικά τις αγορές τους, και ελπίζει να πουλήσει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας σε χώρες που δεν θα ήταν πρόθυμες να αγοράσουν απευθείας από τη Ρωσία.

Η Μόσχα προμηθεύει αέριο στην Τουρκία μέσω των αγωγών Blue Stream και TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το φυσικό αέριο μέσω του TurkStream προσφέρεται επίσης για περαιτέρω εξαγωγές στη νότια και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η ιδέα είχε γίνει δεκτή πολύ αρνητικά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είδαν σ’ αυτή έναν τρόπο για να αυξήσει η Τουρκία τις αγορές της από τη Ρωσία, την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν να περιορίσουν τις δικές τους.

«Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα επέτρεπαν να εισάγεται περισσότερο ρωσικό αέριο», είχε υπογραμμίσει το Παρίσι.

Πάντως ο Πούτιν είχε στη συνέχεια διορθώσει τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει περισσότερο κατά νου μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παρά ένα φυσικό χώρο αποθήκευσης αερίου. Κάτι που ο Τούρκος υπουργός φάνηκε χθες να βάζει επίσης στην άκρη.

Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα πράγματα καθυστέρησαν μετά την Αστάνα «εξαιτίας του σεισμού (που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία) και μετά εξαιτίας των εκλογών: ας πούμε ότι κάναμε ένα διάλειμμα, αλλά βρισκόμαστε σε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, οι ανάγκες της οποίας σε αέριο είναι κολοσσιαίες -και καλύπτονται σε ποσοστό 90% από εισαγωγές-, έκανε προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της και «εισάγει από δέκα διαφορετικές χώρες», υπενθύμισε ο Μπαϊρακτάρ και ανέφερε την Αλγερία και το Κατάρ και σύντομα το Ισραήλ. «Μίλησα γι’ αυτό με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και ο (πρόεδρος) Ερντογάν θα συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο ίδιος.

naftemporiki.gr / Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ