Υπ. Πετρελαίου Αιγύπτου: Σημαντικές οι σχέσεις με Κύπρο για ΦΑ

Η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο

Η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της στρατηγικής της Αιγύπτου ως κομβικού ενεργειακού κέντρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου με την Κύπρια Υπουργό Ενέργειας.  
 
Όπως αναφέρεται, την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα και της κας. Πηλείδου απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το φυσικό αέριο.

>>> Διαβάστε επίσης: Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την έκρηξη <<<

Κατά τη συζήτησή τους, σημειώνεται, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τους τρόπους ενίσχυσης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με το δεδομένο μάλιστα της δημιουργίας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύει και τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας των δύο κρατών, με τη στήριξη των δύο ηγετών τους, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.  
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, ο Υπουργός Τάρεκ Ελ Μόλλα συνεχάρη την κα Πηλείδου για την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υπουργού Ενέργειας κατά τον περασμένο μήνα, καθώς αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη τηλεδιάσκεψή τους. 
 
Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων τους, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τις διαδικασίες για τη μετατροπή του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε διακυβερνητικό οργανισμό, έτσι ώστε να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων των κρατών μελών του Φόρουμ, για τη μέγιστη επίτευξη των κοινών στόχων.  
 
Όπως αναφέρεται, παρά τις δυσκολίες που ανορθώθηκαν από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών καθ’ όλο αυτό το διάστημα συνέχισαν σε σημαντικό βαθμό το έργο τους, το οποίο και θα συζητήσουν οι δύο Υπουργοί σε μελλοντική τους τηλεδιάσκεψη.  

>>> Διαβάστε επίσης: Βηρυτός: Γιατί ανατινάχθηκαν τα χημικά - Το πιθανότερο σενάριο <<<

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την ίδρυση του θαλάσσιου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, και συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών για την ολοκλήρωση του προγράμματος.  
 
Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου Αιγύπτου, ο Υπουργός Τάρεκ ελ Μόλλα επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία της Αιγύπτου με την Κύπρο στοχεύει στην επίτευξη οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της στρατηγικής της Αιγύπτου ως κομβικού ενεργειακού κέντρου. 
 
Από την πλευρά της, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Υπουργός κα Πηλείδου εξέφρασε την εκτίμηση της για τον βασικό ρόλο της Αιγύπτου στην προώθηση της διαδικασίας συνεργασίας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προσβλέπει στη στήριξη και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας συνεργασία με την Αίγυπτο, με σκοπό επίτευξη των κοινών ωφελειών και για τις δύο χώρες καθώς και την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή. 

(ΚΥΠΕ)

 
1953
Thumbnail