Υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΝ για χορηγίες

Υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για σχέδια χορηγιών που αφορούν τη βιομηχανία-Τι είπε η Ν. Πηλείδου

Υπερδιπλασιάζεται το κονδύλι του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας για σχέδια χορηγιών που αφορούν τη βιομηχανία για τη νέα προγραμματική περίοδο, όπως ανέφερε η Υπουργός Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την Εβδομάδα Βιομηχανίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Όλοι άνω των 18 πρέπει να έχουν Φορολογική Ταυτότητα (Διαδικασία) <<<

 Η Υπουργός ανέφερε ότι όσον αφορά τα σχέδια θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου. Πρόσθεσε ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο προϋπολογισμός για τα Σχέδια Χορηγιών ήταν ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα βρίσκονται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει αύξηση του ποσού τόσο μέσω των συγχρηματοδοτούμενων κονδυλίων και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών.
 
Η υπηρεσία  Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ανέφερε, έχει ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα της τάξης των 270 εκατομμυρίων ευρώ. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Εμπορίου, θα είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση με το Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα κονδύλια κυρίως από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας. Στόχος είπε, είναι να ενισχυθούν  τα σχέδια που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια και στην τόνωση του εμπορίου και των εξαγωγών.
 
Είπε παράλληλα ότι το Υπουργείο, στα πλαίσια της νέας βιομηχανικής στρατηγικής, προχωρεί αυτή τη στιγμή στην κωδικοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, ώστε όλες οι δράσεις να είναι στοχευμένες. Όπως είπε οι δράσεις για το 2020-21 θα εστιάζονται στους τομείς που θα εντοπιστούν. Πέραν από τους παραδοσιακούς τομείς της κυπριακής βιομηχανίας όπως τα φάρμακα και η τυροκομία, η Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει επίσης μεγάλη προοπτική στην οινοποιεία και σε καινοτόμα προϊόντα τα οποία παράγονται στις κυπριακές βιομηχανίες.
 
 Ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς η βιομηχανία μετά το lockdown

Η Υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει πληγεί η βιομηχανία σε κάποιο βαθμό και υπάρχει η αναλογική μείωση για τους μήνες κατά τους οποίους υπήρξε lockdown. Ανέφερε ωστόσο ότι φαίνεται να μπορεί να ανακάμπτει η βιομηχανία αρκετά γρήγορα και πλέον έχει μπει σε μια καλύτερη ροή. Σημείωσε επίσης ότι το εμπορικό έλλειμμα έχει μειωθεί, αφού οι εισαγωγές έχουν μειωθεί ενώ οι εξαγωγές παραμένουν αρκετά σταθερές

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι σίγουρα έχουν πληγεί οι εξαγωγές λόγω πανδημίας, έλλειψης ταξιδιών, επικοινωνίας με τους πελάτες κ.α. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόταση από το ΚΕΒΕ προς το Υπουργείο Εμπορίου για εξαγγελία σχεδίου χορηγιών ψηφιοποίησης της προβολής της κυπριακής βιομηχανίας στο εξωτερικό, το οποίο βρίσκεται ενώπιον του διευθυντή βιομηχανίας και της Υπουργού και το οποίο, όπως ανέφερε, θεωρεί ότι σύντομα θα εξεταστεί και θα εξαγγελθεί. Ο κ. Αγκαστινιώτης απηύθυνε παράλληλα έκκληση στο Υπουργείο πριν εξαγγείλει οποιαδήποτε καινούρια σχέδια χορηγιών, να είναι σίγουρο ότι μπορεί να εξετάσει τις αιτήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού όπως είπε οι τεχνολογίες, οι τιμές και τα δεδομένα αλλάζουν στη βιομηχανία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μάριος Παναγίδης ανέφερε ότι η εξαγγελία θα συνδυαστεί με την αγορά υπηρεσιών για την εξέταση των αιτήσεων.

Η Υπουργός Εμπορίου πρόσθεσε ότι είναι στα τελικά στάδια ψηφιοποίησης του όλου συστήματος αξιολόγησης των αιτήσεων. Είπε επίσης ότι όταν εξαγγελθούν τα σχέδια θα είναι σε θέση να δέχονται και να αξιολογούν τις αιτήσεις ψηφιακά. Πρόσθεσε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία για την Κύπρο να στήσει σωστή βιομηχανία, με εξαγωγές. Όπως εξήγησε έχει επηρεαστεί αρκετά η Κίνα που ήταν μια χώρα που ήταν μεγάλος ανταγωνιστής στον τομέα της βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες και παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι λίγο ακριβή λόγω ενέργειας και εργατικού κόστους, ωστόσο είναι συνεπής και μπορεί να  πετύχει τους στόχους της. «Αν συνεργαστούμε όλοι σωστά θα δούμε καλύτερες μέρες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος μπορεί να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής στη βιομηχανία.
 
 Νέα Βιομηχανική Πολιτική 2019-2030

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας, με συναφείς υπηρεσίες, η οποία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί το όραμα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο πλαίσιο της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030.
 
Παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική, η Υπουργός, ανέφερε ότι στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ που βρισκόταν στο 7,9% το 2019 και η αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία  που βρισκόταν το 2019 στο 9,5% στην αγορά εργασίας.
 
Η κατεύθυνση προς την κυκλική οικονομία και η διασύνδεσή της βιομηχανίας με την πράσινη ενέργεια, καθώς και η ανάπτυξη αυτονομίας στην αλυσίδα παραγωγής, αποτελούν, πρόσθεσε η Υπουργός, βασικούς στόχους της προσπάθειας.
 
Πυλώνες της στρατηγικής είναι η ενίσχυση των υποδομών, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η ψηφιοποίηση, η εκπαίδευση σε δεξιότητες που απαιτούνται για εργοδότηση στη βιομηχανία και η εξωστρέφεια των βιομηχανιών.
 
«Εξίσου σημαντική είναι και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας», τόνισε η Υπουργός Βιομηχανίας. Επιβάλλεται, όπως ανάφερε, η στροφή σε τεχνολογίες νέας γενιάς στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της βιομηχανίας, άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων στις τεχνολογίες αυτές.
 
Η κα Πηλείδου αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές προοπτικές απασχόλησης που προσφέρει ο τομέας της βιομηχανίας. «Αυτές τις προοπτικές θέλουμε να τις κάνουμε γνωστές στους μαθητές και τους γονείς τους και να τονώσουμε το ενδιαφέρον τους για τον σημαντικό αυτό κλάδο της οικονομίας, ο οποίος χρειάζεται τους νέους ανθρώπους και τις ιδέες τους και μπορεί να τους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανέλιξης και επίτευξης των στόχων τους», τόνισε.
 
Αναφερόμενη στις δράσεις της νέας «Βιομηχανικής Πολιτικής» οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει, η καΠηλείδου σημείωσε τη διενέργεια μελέτης με θέμα την προώθηση και ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, που θα χαρτογραφεί την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές αξιοποίησης της κυκλικής οικονομίας από τις κυπριακές επιχειρήσεις. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020.
 
Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS) που αφορά στη λειτουργία του «Σχεδίου Ειδικού Συνδρομητή». Με βάση τη συμφωνία, ο CYS θα διαθέτει πρότυπα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δωρεάν, έναντι ετήσιας συνδρομής η οποία θα καταβάλλεται από το Υπουργείο. Μέσω του Σχεδίου οι δικαιούχοι εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά, διεθνή και κυπριακά πρότυπα.
 
Επιπλέον μίλησε για την εφαρμογή Σχεδίου Χορηγιών για τη ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό €6 εκατ. Το Σχέδιο, από το οποίο θα επωφεληθούν κι αρκετές βιομηχανίες, καλύπτει επενδύσεις σε εξοπλισμό ή λογισμικό για ψηφιακό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων, έτσι ώστε να εισέλθουν στη ψηφιακή οικονομία. Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 το Υπουργείο ζήτησε κι αναμένει έγκριση για ανάλογες προκηρύξεις  €30 εκατ.
 
Το Υπουργείο προχωρεί επίσης στην υλοποίηση σειράς έργων υποδομής κόστους πάνω από €5 εκατ. σε βιομηχανικές περιοχές. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επιπρόσθετα έργα δεκάδων εκατομμυρίων για ολοκλήρωση της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής στο Βασιλικό και άλλα μικρότερα έργα υποδομής σε Βιομηχανικές Ζώνες.
 
Καταλήγοντας τόνισε ότι στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου έχουν ετοιμαστεί ήδη στοχευμένες προτάσεις για Σχέδια ενίσχυσης της κυπριακής βιομηχανίας, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.
 
Κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Βιομηχανίας» 21-25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες απευθύνονται σε επαγγελματίες, βιομηχάνους, στελέχη επιχειρήσεων, φοιτητές και ακαδημαϊκούς και περιλαμβάνουν εργαστήρια για τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τα κέντρα αριστείας, εργαστήρια σχετικά με τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται για απασχόληση στη βιομηχανία, συζήτηση με θέμα την κυκλική οικονομία κι επισκέψεις σε βιομηχανίες.
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι το κράτος ορθά την έχει εντάξει στους στρατηγικούς σχεδιασμούς και Σχέδιο Δράσης για 2019-2022 που  αποσκοπεί σε ενίσχυση του τομέα της βιομηχανίας με στόχο τη σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 7,9% που ήταν το 2017, στο 15% μέχρι το 2030, ώστε να αναπτύξει νέα δυναμική και να διευρύνει τους ορίζοντες  της.

 
Χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρωτότυπη  προσέγγιση του Υπουργείου  στο σχεδιασμό της Βιομηχανικής Πολιτικής μέσα από  μια συμμετοχική διαδικασία,  ακολουθώντας μια «bottom-up» μεθοδολογία , μέσα από την οποία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις και στην εμπειρογνωμοσύνη των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή του βιομηχανικού κόσμου, αλλά και άλλων φορέων συμπεριλαμβανομένου και του Επιμελητηρίου, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει την αναμόρφωση της βιομηχανίας μας, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα όπως αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, τεχνολογική αναβάθμιση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της καινοτομίας, κλπ.

 «Δεν χωράει αμφιβολία ότι με το ελκυστικό επιχειρηματικό της περιβάλλον, το  εξειδικευμένο προσωπικό, τις καλές και εξελισσόμενες τεχνολογικές και εκπαιδευτικές υποδομές, το ψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό, η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί επενδύοντας στην καινοτομία και στην εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες ψηλής προστιθέμενης αξίας», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι θεωρούν δεδομένο ότι με την επιστροφή στην ομαλότητα στην μετά Κορωνοϊού-εποχή, θα επέλθουν δραματικές αλλαγές στο Επιχειρείν, στην καταναλωτική συμπεριφορά, στον εξωτερικό ανταγωνισμό, στην χρήση τεχνολογίας, στην εργοδότηση και σε πολλά άλλα. Ήδη, είπε, αρκετές αλλαγές είναι εμφανείς από τώρα Σημείωσε επίσης ότι ο  κλάδος της μεταποιητικής βιομηχανίας έχει ιδιαίτερα μέσα αντίστασης στις δυσκολίες, γιατί δεν επηρεάζονται οι αγορές και η ζήτηση των προϊόντων της στον βαθμό που οι διάφορες κρίσεις, πολιτικές, εισαγόμενες και άλλες εντάσεις, επηρεάζουν άλλους κλάδους. 

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία της ΟΕΒ:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Κύριε πρόεδρε του ΚΕΒΕ,
Κυρίες και Κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για την Εβδομάδα Βιομηχανίας που διεξάγεται στα πλαίσια της νέας Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής, η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και εφαρμόζεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας με την ενεργό συμμετοχή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων. 

Η ΟΕΒ ως  εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του επιχειρηματικού κόσμου, στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενδυνάμωση και αναβάθμιση του τομέα της βιομηχανίας. 

Η μεγάλη προσπάθεια για ενδυνάμωση της βιομηχανίας, άρχισε πριν από τρία χρόνια, αφού αρχικά έγιναν οι παραδοχές ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμεληθηκε και δεν ήταν αρκετά ψηλά στην πολιτική ατζέντα και στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του κράτους. 
Προς τιμήν του το αρμόδιο Υπουργείο αναγνώρισε τις αδυναμίες και κάλεσε σε συστράτευση τις παραγωγικές δυνάμεις όπου λήφθηκε η απόφαση για αναστροφή της φθίνουσας πορείας μέσω μιας συντεταγμένης προσπάθειας για ετοιμασία νέας Στρατηγικής προσαρμοσμένης στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από 

την διεξαγωγή θεματικών εργαστηρίων και άλλων συναντήσεων με συμμετοχή δεκάδων βιομηχάνων, όπου έγινε καταγραφή των προβλημάτων, των αδυναμιών και προοπτικών, τέθηκαν οι προτεραιότητες και μετά από επίπονη εργασία καταρτίσθηκε η νέα Εθνική Βιομηχανική Πολιτική. Μέσα από τους πυλώνες της Πολιτικής 2019-2030 και το σχέδιο δράσης, αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο όλες οι προκλήσεις του κλάδου. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Βιομηχανική Πολιτική αποτελεί πραγματική προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης. 

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο τομέας της Βιομηχανίας αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε στην ανόρθωση του τόπου μας στα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και ειδικότερα μετά τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής του 1974. 

Ιδιαίτερα η μεταποιητική βιομηχανία, παρόλα τα διαρθρωτικά προβλήματα καθώς και τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω του Κορωνοϊού, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και τεράστια δυναμική, να βελτιωθεί διεθνώς η ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού μας προϊόντος, να καινοτομήσει, να προσφέρει ελκυστικές θέσεις εργασίας, να ψηφιοποιηθεί και αναπτυχθεί μέσα από την «Βιομηχανία 4.0» και με αξιώσεις να διεκδικήσει διεύρυνση της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ. 

Θεωρούμε δεδομένο ότι με την επιστροφή στην ομαλότητα στην μετά Κορωνοϊού-εποχή, θα επέλθουν δραματικές αλλαγές στο Επιχειρείν, στην καταναλωτική συμπεριφορά, στον 
εξωτερικό ανταγωνισμό, στην χρήση τεχνολογίας, στην εργοδότηση και σε πολλά άλλα. Ήδη αρκετές αλλαγές είναι εμφανείς από τώρα. 

Ο κλάδος της μεταποιητικής βιομηχανίας έχει ιδιαίτερα μέσα αντίστασης στις δυσκολίες, γιατί δεν επηρεάζονται οι αγορές και η ζήτηση των προϊόντων της στον βαθμό που οι διάφορες κρίσεις, πολιτικές, εισαγόμενες και άλλες εντάσεις, επηρεάζουν άλλους κλάδους.  Γι’ αυτό εξ’ άλλου πρωταγωνίστησε στην ανάκαμψη του τόπου, όποτε παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. 

Για να μπορέσει να αποδεσμευθεί η δυναμική, πρέπει να διαχειριστούμε επιτυχώς τις προκλήσεις που είναι μεταξύ άλλων, η διασύνδεση της βιομηχανίας με τα κέντρα αριστείας, τα πανεπιστήμια και την ερευνητική κοινότητα ευρύτερα καθώς και να επιλυθεί το θέμα της έλλειψης των  δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που πραγματικά έχει ανάγκη ο κλάδος τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα δυο αυτά ειδικά θέματα θα εξεταστούν και συζητηθούν διεξοδικά στα δυο εργαστήρια που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες. Ελπίζουμε μέσα από πνεύμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής / ερευνητικής κοινότητας, με συνένωση των δυνάμεων, να καταφέρουμε να βρούμε λύσεις προς όφελος της βιομηχανίας και του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, για αντιμετώπιση των άλλων σημαντικών προκλήσεων της Βιομηχανίας όπως η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, το κόστος ενέργειας, οι αδειοδοτήσεις, η γραφειοκρατία, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές και άλλα, θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα, εγχώρια και διεθνή, εργαλεία, μέσα και πόρους για υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών. 
Κυρία Υπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο σας και η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλουν σύντομα κάποια προγράμματα στήριξης της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας γενικότερα. Επιπρόσθετα από αυτά τα προγράμματα, μας παρουσιάζεται η συγκυρία και η 

ευκαιρία για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η ΟΕΒ σας απευθύνει έκκληση όπως με την δυναμικότητα που διαθέτετε, διεκδικήσετε ώστε η Βιομηχανία να λάβει το μερίδιο που δικαιούται και της αξίζει για να διοχετευθούν για ουσιώδη ενίσχυση της.
Με όχημα λοιπόν αυτή τη σημαντική «δύναμη πυρός» και με πυξίδα την Εθνική Βιομηχανική Πολιτική, θα μπορέσουμε να αναμορφώσουμε την Κυπριακή βιομηχανία, ώστε αυτή να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Μια βιομηχανία που να παράγει, επενδύει, εξάγει με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον, στους εργαζομένους, στο κράτος και στις επόμενες γενιές. 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΟΕΒ είναι πλήρως αφοσιωμένη στην οικοδόμηση μιας ισχυρής βιομηχανίας και θέτει τις υπηρεσίες της στη διάθεση σας για επίτευξη του στόχου αυτού. 

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του ΚΕΒΕ:
Αξιότιμη  κα Υπουργέ,
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την προβολή του θεσμού της εβδομάδας βιομηχανίας και την ανάδειξη της σημασίας της.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι  το αρμόδιο Υπουργείο  διοργανώνει φέτος Εβδομάδα Βιομηχανίας. Σημειώνω παράλληλα τη διαχρονική στήριξη του ΚΕΒΕ στα θέματα βιομηχανίας και την αγαστή συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. 
 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταδείξουμε στους νέους μας ότι υπάρχουν ουσιαστικές ευκαιρίες και προοπτικές απασχόλησης στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να τονίσουμε τις δυνατότητες δημιουργίας συνεργειών μεταξύ κυβερνητικών φορέων και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά αναπτυγμένης βιομηχανίας με συναφείς υπηρεσίες, η οποία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και στην ευημερία των πολιτών.

Το κράτος αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιομηχανίας, ορθά την έχει εντάξει στους στρατηγικούς σχεδιασμούς, με την υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο μιας  νέας  εθνικής βιομηχανικής πολιτικής,  με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανάπτυξης από το 2019 μέχρι το 2030, και Σχέδιο Δράσης για 2019-2022 που  αποσκοπεί σε ενίσχυση του τομέα της βιομηχανίας με στόχο τη σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 7,9% που ήταν το 2017, στο 15% μέχρι το 2030, ώστε να αναπτύξει νέα δυναμική και να διευρύνει τους ορίζοντες  της.

Μάλιστα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ακόμη και στην περίοδο της κρίσης, ο κλάδος της βιομηχανίας απέδειξε ότι διαθέτει εξαιρετικές αντιστάσεις και ότι έχει την ικανότητα να στηρίζει την κυπριακή οικονομία με πολύ καλές προοπτικές.  Θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφέρουμε ότι η Βιομηχανία απασχολεί πέραν των 30.000 προσώπων. 

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την πρωτότυπη  προσέγγιση του Υπουργείου  στο σχεδιασμό της Βιομηχανικής Πολιτικής μέσα από  μια συμμετοχική διαδικασία,  ακολουθώντας μια «bottom-up» μεθοδολογία , μέσα από την οποία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις και στην εμπειρογνωμοσύνη των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή του βιομηχανικού κόσμου, αλλά και άλλων φορέων συμπεριλαμβανομένου και του Επιμελητηρίου, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει την αναμόρφωση της βιομηχανίας μας, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα όπως αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, τεχνολογική αναβάθμιση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της καινοτομίας, κλπ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι με το ελκυστικό επιχειρηματικό της περιβάλλον, το  εξειδικευμένο προσωπικό, τις καλές και εξελισσόμενες τεχνολογικές και εκπαιδευτικές υποδομές, το ψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό, η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί επενδύοντας στην καινοτομία και στην εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες ψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Εβδομάδα Βιομηχανίας να γίνει ένας ουσιαστικός θεσμός, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα προβάλλουν τα  επιτεύγματα τους αλλά και ψηλά  πρότυπα ποιότητας που τις χαρακτηρίζουν  ώστε να  επιτευχθεί η ενδυνάμωση της κουλτούρας για εργοδότηση στη βιομηχανία. 

Το ΚΕΒΕ δηλώνει παρών προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος που έχει τεθεί και δεν είναι άλλος από τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς μεταξύ του βιομηχανικού τομέα και της υπόλοιπης οικονομίας, μετατρέποντας το υφιστάμενο αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου, αξιοποιώντας σύγχρονες μορφές επιχειρηματικής λειτουργίας και συμπράξεις των παραγωγικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Συγχαίροντας την φίλη Υπουργό για την πρωτοβουλία του Υπουργείου της, εύχομαι καλή επιτυχία στην πρώτη διοργάνωση της Εβδομάδας Βιομηχανίας και καλή πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν τεθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ

(ΚΥΠΕ)
 

 
1989
Thumbnail