Υπογράφεται αύριο η αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην ExxonMobil

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου θα υπογράψει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10/12/2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 π.μ.. 

Να υπενθυμίσουμε πως την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd kai Qatar Petroleum international stream lc. ενέκρινε το Υπουργικό στις 2/12. 

Ειδικότερα βάσει της συμφωνίας, διαχειρίστρια θα είναι η ExxonMobil και οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής 60 και 40, αντίστοιχα.

Η αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην κοινοπραξία, η οποία ήδη κατέχει την άδεια έρευνας στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των εταιρειών και ιδιαίτερα εταιρειών αυτού του βεληνεκούς, στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας σε προηγουμένες τις δηλώσεις. 

Να σημειώσουμε πως η διαδικασία από το Υπουργείο Ενέργειας για αδειοδότηση του τεμαχίου 5 ήταν αυτή που ακολουθήθηκε και για το τεμάχιο 7 και γίνεται δυνάμει του περί υδρογονανθράκων, αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης, νόμου.

 
3180