Υπογράφηκε η συμφωνία ΔΕΠΑ και Energean Oil & Gas για EastMed

Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Παρουσία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη υπογράφηκε σήμερα το Προσύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ. 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υπογραφή αποτελεί ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού EastMed, ενός έργου που, όπως είπε,  έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός - όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη Συμφωνία όσο και με τη συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρίες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη νοτιοοανατολική Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη νοτιανατολική. Μεσόγειο. “Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας και βλέπει αυτός ο συνασπισμός την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής”, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι πεπεισμένος ότι με την τελική συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ από τα αποθέματα αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

(ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης)
 

Tags
 
2353