Υπουργός Ενέργειας: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για ΑΠΕ

Τι δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου

Το 2020 είχαμε στην Κύπρο συνολική διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας που ανήλθε στο 17,08%, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, σημειώνοντας ότι «ο εθνικός μας στόχος ήταν στο 13%».
 
Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια έξι φωτοβολταϊκών Πάρκων του Ομίλου Green Energy, στον Αγιο Ιωάννη Μαλούντας, η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «επιπρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων και των έξι πάρκων που εγκαινιάζουμε σήμερα, η δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο ανέρχεται πλέον στα 297 MW, από τα συνολικά 467 MW από ΑΠΕ».
 
Πρόσθεσε ότι «φυσικά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ολοκλήρωση του συνόλου των 220 και πλέον εμπορικών έργων ΑΠΕ που είναι υπό υλοποίηση στο πλαίσιο των Σχεδίων Χορηγιών που τρέξαμε από το 2017 μέχρι το 2019».
 
Στον χαιρετισμό της η κ. Πηλείδου είπε με συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια ύψους €334 εκατομμυρίων για την απευθείας προώθηση της πράσινης οικονομίας κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, από τα συνολικά €547 εκατομμύρια που εξασφαλίσαμε για την επταετία, προτεραιότητά μας είναι «η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου».
 
Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ενέργειας είναι και «η αποτελεσματική λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και της νεοσύστατης αγοράς φυσικού αερίου, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας και η μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
 
Οπως είπε η Υπουργός Ενέργειας, μία ακόμη προτεραιότητα είναι «η παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις προς μία πράσινη και κυκλική οικονομία και, φυσικά, η προώθηση έργων ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».
 
Η κ. Πηλείδου είπε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως για να φθάσουμε στην επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη, πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά».
 
Σημείωσε ότι «με αφετηρία τα όσα έχουμε πετύχει ήδη, οφείλουμε να δουλέψουμε συντονισμένα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να θέσουμε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους και να καταρτίσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
 
Για τα έξι φωτοβολταϊκά πάρκα του Ομίλου Green Energy, συνολικής δυναμικότητας 16,82 MW, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «πρόκειται για μια ακόμα σημαντική επένδυση από τον Ομιλο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία φέρνει το σύνολο των έργων υπό τη διαχείρισή του στα 42,69 MW».
 
Πρόσθεσε ότι υλοποιείται στο πλαίσιο του «Σχεδίου για την Παραγωγή Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με Τελική Κατάληξη των Έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού», που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τον Οκτώβριο του 2017.

(ΚΥΠΕ)

 
3346