Ζητούν προμήθεια κηροζίνης κι όταν τα πρατήρια είναι κλειστά

Στη βουλή το ζήτημα για προμήθεια κηροζίνης χωρίς να χρειάζεται να είναι ανοικτό το πρατήριο

UPD: Βουλή: Να μην πωλείται η κηροζίνη μέσω αυτόματων χρηματοδεκτών

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας θα τεθεί σήμερα (29/11) προς συζήτηση η απαγόρευση πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων, κατά τις ώρες που είναι κλειστά. 

Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από εισήγηση του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή. 

Ο κ. Γιακουμή μιλώντας στην Brief σημείωσε πως ζήτησε εξέταση του θέματος, καθώς με τη συγκεκριμένη τακτική προκαλείται πρόβλημα σε πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές όπου οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν φτάσει στα ύψη. 

Να υπενθυμίσουμε ότι κάποιος πολίτης θα πρέπει για να προμηθευτεί κηροζίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε σόμπες, να επισκεφθεί πρατήριο καυσίμων τις ώρες που είναι ανοικτό, καθώς απαγορεύεται η πώληση της από τους χρηματοδέκτες που λειτουργούν για την προμήθεια των καυσίμων. 

Όπως επεξήγησε ο κ. Γιακουμή η αρμόδια Αρχή για άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης είναι το Τμήμα Τελωνείων, το οποίο έχει τη δυνατότητα μέσω του εκάστοτε διευθυντή του για ρύθμιση του ζητήματος. 

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Γιακουμή για να εφαρμοστεί η νομοθεσία σωστά θα πρέπει ο κάθε πρατηριούχος να ζητά και το όνομα του πολίτη που αγοράζει την κηροζίνη, κάτι που όπως αναφέρει δεν φαίνεται να γίνεται, ενώ παράλληλα συμπληρώνει πως οι λόγοι που μπήκε η απαγόρευση πλέον φαίνεται να έχουν εκλείψει καθώς και η τιμή της κηροζίνης έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια. 

Το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στη σημερινή (29/11) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, παρουσία του Τμήματος Τελωνείων, της Ένωσης Καταναλωτών και του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων. 

UPD: Δήλωση του Βουλευτή κ. Μιχάλη Γιακουμή ΔΗΠΑ 

«Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, μετά και από δική μας εισήγηση για αυτεπάγγελτη εξέταση, συζητήθηκε το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων κατά τις ώρες που είναι κλειστά.

Η εν λόγω απαγόρευση προκαλεί μεγάλα προβλήματα κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που χρησιμοποιούν σόμπες ή άλλες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες λειτουργούν με κηροζίνη. Επομένως, όταν τα πρατήρια είναι κλειστά δεν μπορεί κανείς να προμηθευτεί κηροζίνη με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Η ανάγκη για απελευθέρωση της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη προκύπτει και από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και γενικότερα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού κόσμου. Όπως καλά γνωρίζουμε, οι υποδομές στους προσφυγικούς συνοικισμούς χρονολογούνται με αποτέλεσμα οι σόμπες κηροζίνης να είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία του Τμήματος Τελωνείου για ζητήματα φοροδιαφυγής, γι’ αυτό και εισήγησή μας, όπως λειτουργήσουν οι χρηματοδέκτες των πρατηρίων για διάθεση κηροζίνης έστω πιλοτικά για τους χειμερινούς μήνες.

Ευχαριστούμε θερμά τους πρατηριούχους για τη θετική ανταπόκριση στο αίτημα των πολιτών, καθώς και το Τμήμα Τελωνείου για τη συνεργασία και τη διαβούλευση.

Στόχος μας είναι η υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο την ακρίβεια, αλλά και να ανταπεξέλθουν στους κρύους μήνες του χειμώνα».

 
4374