2η θέση σε βραβεία για έργο στο οποίο συμμετέχει το Frederick

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο YENESIS

Το ερευνητικό έργο YENESIS (Δίκτυο Απασχόλησης Νέων για την Ενεργειακή Βιωσιμότητα στα Νησιά), στο οποίο το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένας από τους βασικούς εταίρους κατέκτησε πρόσφατα τη δεύτερη θέση στα Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας της ΕΕ στην κατηγορία «Νεολαία». Ο εν λόγω διαγωνισμός αναγνωρίζει τα κορυφαία έργα βιώσιμης ενέργειας της χρονιάς.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Frederick αναφέρει ότι «το ερευνητικό έργο, το οποίο έχει τύχει συνολική χρηματοδότηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω του Σχεδίου Χορηγιών για τη Νεανική Απασχόληση, του Ταμείου ΕΟΧ και Νορβηγίας, αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για νέους στα νησιά της Ευρώπης».

>>> Διαβάστε επίσης: Θέλεις να γίνεις Δημόσιος Υπάλληλος; Ανακοινώθηκαν οι εξετάσεις <<<

Προσθέτει ότι στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθούν το πράσινες θέσεις εργασίας στα νησιά με στόχευση τους νέους, μεταξύ 25 και 29 ετών, που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης και εκτός Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (ΕΑΕΚ), και έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία με αποτέλεσμα τον κοινωνικό τους αποκλεισμό».
 
Η Δρ. Ζαχαρίου και ο Δρ. Φωκαΐδης, οι ερευνητές που συμμετείχαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick στο έργο, εξήγησαν τον ρόλο του Πανεπιστημίου λέγοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Frederick έχει αναλάβει την έρευνα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκά νησιά σε σχέση με την εργοδότηση σε πράσινα επαγγέλματα (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, βιώσιμες μεταφορές, βιώσιμο τουρισμό)».
 
Παράλληλα ετοιμάστηκε οδηγός, «ο οποίος έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, για την καθοδήγηση των νέων ηλικίας 15-19 σε σχέση με τις απαιτήσεις της απασχόλησής σε επαγγέλματα του πράσινου τομέα».

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η νέα άδεια παραμονής που δύσκολα πλαστογραφείται/ΦΩΤΟ <<<

Ο οδηγός αυτός διανέμεται σε σχολεία της Κύπρου και των χωρών που συμμετέχουν στο έργο. Επιπρόσθετα, ετοιμάζεται και οδηγός διδασκαλίας μαθήματος σε πανεπιστημιακό επίπεδο για μαθήματα σχετικά με τα επαγγέλματα του πράσινου τομέα, με υλικό που παρέδωσαν εταίροι του έργου.
 
Το έργο YENESIS είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας νησιών από οκτώ χώρες της Ευρώπης (Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία, Νορβηγία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία), δημιουργώντας έτσι μια πανευρωπαϊκή συνεργασία νησιών. Ανεξάρτητα από τις διαφορές στο μέγεθος και τον πληθυσμό, τα νησιά εταίροι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που σχετίζονται με οικονομίες κλίμακας, περιορισμούς στους πόρους και ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΓΚ)