ΑΗΚ - ΔΕΗ - IEC φτιάχνουν database για λύση προβλημάτων

Τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν Κύπρος - Ελλάδα Ισραήλ και οι στόχοι τους

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Μνημόνια συνεργασίας με τις κρατικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας υπέγραψε η Αρχη Ηλεκτρισμού Κύπρου με στόχο την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης μεταξύ των Οργανισμών, ώστε να αντιμετωπίζει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της ενέργειας.

ΑΗΚ - ΔΕΗ
Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) της Ελλάδας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Σύμφωνα με όσα ανέφεε η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ στην Brief, το μνημόνιο με την ΔΕΗ περιλαμβάνει την επιθυμία να ενισχυθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα  ενέργειας.

Κληθείς να απαντήσει πως αναμένεται να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε ότι ίσως για παράδειγμα δημιουργηθούν δύο ομάδες, εκπροσωπώντας η κάθε μια την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία εργάζεται και με κάποιο τρόπο να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους για ανταλλαγή είτε ιδεών για λύση προβλημάτων ή ακόμη και καταχώρηση προβλημάτων και πως τα αντιμετώπισαν, δίνοντας έτσι πρόσβαση στην άλλη ομάδα σε λύσεις που πιθανόν να αναζητήσει στο μέλλον. Όπως ανέφερε βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο και αναμένεται να υπάρξει συνέχει στις ανακοινώσεις για περαιτέρω ενημέρωση για τον τρόπο συνεργασίας
ΑΗΚ – ΔΕΗ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, σημειώνεται, υπέγραψαν εκ μέρους εκ μέρους της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Ολύμπιος και εκ μέρους της ΔΕΗ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Στάσσης και ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού κ. Σωτήριος Χατζημιχαήλ.

ΑΗΚ - ΙΕC
Παράλληλα, μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 η ΑΗΚ και η Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ Israel Electric Corporation (IEC), με στόχο και πάλι την ανταλλαγή εμπειριών για το πως χειρίστηκαν κοινές προκλήσεις στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της ενέργειας.
   
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση για την υπογραφή του μνημονίου, τα θέματα αιχμής που θα απασχολήσουν τη συνεργασία ΑΗΚ - ΙΕC, είναι, το Φυσικό Αέριο, η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι Ανανεώσιμες Πηγές και τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, και η Ηλεκτροκίνηση. 

Αξίζει να σημειωθεί στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΗΚ – IEC, περιλαμβάνονται και οι τομείς που αφορούν την μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και παροχή υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία, τα έξυπνα δίκτυα και έξυπνες πόλεις, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την πράσινη ενέργεια

 
4578