ΑΛΚ: Συμμετοχή σε εργαστήριο πολιτικής

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου συμμετείχε στο εργαστήριο πολιτικής «Ναυτιλία ενάντια στην Πλαστική Ρύπανση», που διοργανώθηκε στις 5.10.22 στο Κυπριακό Ινστιτούτο στην επαρχία Λευκωσίας στο πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον της Ευρώπης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυπριακή ναυτιλία διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη μείωση χρήσης των πλαστικών / μικροπλαστικών αλλά και στη βελτιστοποίηση διαχείρισης των απορριμμάτων που προέρχονται από πλοία.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από ομάδα Κυπρίων ερευνητών, με επιστημονική υπεύθυνη τη Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου και με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Μεσογειακού Ιδρύματος BeMed (Beyond Plastic Mediterranean) που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες προτάσεις που στοχεύουν σε δράσεις για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν εκπρόσωποι από την αλυσίδα της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου καθώς και των δημοσίων/ ημικρατικών οργανισμών με σκοπό την αναγνώριση άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων με σκοπό την βελτιστοποίηση διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων αλλά και τη μείωση χρήσης των πλαστικών.

Στο εργαστήρι, μέσα από μια δομημένη συμμετοχική διαδικασία, αναγνωρίστηκαν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη βάση των δεδομένων, συναποφασίστηκαν λύσεις που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αναγνωρίστηκαν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από τη ναυτιλία.

Οι τρεις πιο σημαντικές ανάγκες του τομέα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, είναι, η ανάγκη για πιο εκσυγχρονισμένες λιμενικές υποδομές αν και διαπιστώθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου τα τελευταία χρονιά βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η άμεση εξυπηρέτηση των πλοίων όσον αφορά παροχή των ευκολιών υποδοχής συλλογής των στερεών/υγρών αποβλήτων πλοίων , η ανάγκη για ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας σε όλες τις βαθμίδες του τομέα της ναυτιλίας και η εισαγωγή δοκιμασμένων τεχνολογιών και καινοτόμων εναλλακτικών υλικών που θα βοηθήσουν στη μείωση του αποτυπώματος της ναυτιλίας.

Για την αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων της ναυτιλίας, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τις πιο κάτω λύσεις ως άμεσα εφαρμόσιμες:

  • Ενημέρωση των πρακτόρων/πλοιοκτητών όσον αφορά τον ορθό διαχωρισμό των αποβλήτων που παραδίδονται στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
  • Βελτίωση του διαχωρισμού των απορριμμάτων στις λιμενικές υποδομές καθώς και στις αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας τους, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν τα εν λόγω απόβλητα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
  • Να δοθούν κίνητρα για καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης στους χρήστες των ευκολιών υποδοχής πλοίων το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από εκπαιδεύσεις 
  • Αναγνώριση και χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας για πραγματικές εφαρμόσιμες λύσεις που θα συντείνουν στη ορθή διαχείριση των αποβλήτων με ταυτόχρονη μείωση τους.
  • Δημιουργία συνεργειών μεταξύ πλοιοκτητών/διαχειριστών πλοίων, προμηθευτών και εκπαιδευτών πληρώματος.