Αλλαγές στο πρώτο Εκπτωτικό Χωριό στη Λευκωσία

Η Περιβαλλοντική Αρχή άναψε το πράσινο φως για υλοποίηση του έργου – Τι θα περιλαμβάνει

Με 4 αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό, προχωρούν τα έργα κατασκευής του Εκπτωτικού Χωριού Neo Plaza στην Κοκκινοτριμιθιά, μετά και την έγκριση του σχετικού αιτήματος της εταιρείας Canba Properties Limited από την Περιβαλλοντική Αρχή.

>>> Διαβάστε ακόμη: Δυτικά προάστια Λευκωσίας - Έργα που θα τα εκτοξεύσουν <<<

Όπως αναφέρεται στην γνωμάτευση, στις 15/07/2020, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, απέστειλε σχετική αίτηση στο Τμήμα, με την οποία ζητήθηκαν απόψεις για τροποποίηση σχεδίων της εν λόγω ανάπτυξης. 

Οι τροποποιήσεις αφορούσαν:

  • Προσθήκη 3 εμπορικών καταστημάτων συνολικού εμβαδού 2,290 τ.μ. κατανεμημένο σε 2 κτίρια.
  • Εξαγορά χώρου πρασίνου εμβαδού 5280 τ.μ.
  • Προσθήκη νέας έκτασης εμβαδού 13088 τ.μ. για σκοπούς 304 επιπλέον χώρων στάθμευσης και ανοικτού παιδότοπου και
  • Δημιουργία 418 νέων χώρων στάθμευσης (115 νότια και 304 βόρεια) και κατάργηση 145 χώρων στάθμευσης

Τα νέα δεδομένα μετά τις αλλαγές
Σύμφωνα με την γνωμάτευση, η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 48 εμπορικά καταστήματα, και έχουν προστεθεί ακόμα 3 νέα εμπορικά καταστήματα από την αρχική αίτηση, ψυχαγωγικό πάρκο με 10 χώρους εστίασης, παιχνιδότοπο, τοπιοτεχνήσεις με νερό και φυτεύσεις, ενώ καταργούνται 145 χώροι στάθμευσης από τους αρχικούς 240 και δημιουργούνται ακόμη 418 στο νότιο (115) και βόρειο μέρος (304). 

Επιπλέον, γίνεται εξαγορά χώρου πρασίνου εμβαδού 5.280 τ.μ. και προσθήκη νέας έκτασης εμβαδού 13.088 τ.μ. για σκοπούς 304 επιπλέον χώρων στάθμευσης και ανοικτού παιδότοπου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Που κατασκευάζεται και ποιοι οι στόχοι του έργου
Το έργο χωροθετείται κατά παρέκκλιση, εντός βιομηχανικής ζώνης Β1 στην Κοκκινοτριμιθιά και 12 km δυτικά από το κέντρο της Λευκωσίας (τοπογραφικό σχέδιο).

Σε απόσταση 160 μέτρων βρίσκεται ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Τροόδους ενώ σε απόσταση 1 km δυτικά, βρίσκονται εγκατεστημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ βόρεια, ανατολικά και δυτικά, εκτείνονται γεωργικές εκτάσεις, με μικρές διάσπαρτες γεωργικές αναπτύξεις. Νότια του τεμαχίου, βρίσκεται η κύρια οδός Β9 «Λευκωσία-Κοκκινοτριμιθιά» από την οποία διαχωρίζεται το τεμάχιο μέσω πολεοδομικής ζώνης Ζ1 που συνιστά λωρίδα πρασίνου, μεταξύ της βιομηχανικής ζώνης και της κύριας οδού.

Σε απόσταση 1250 μέτρα βρίσκεται ο παραπόταμος του Σερράχη, ενώ στο τεμάχιο δεν παρατηρείται οποιαδήποτε βλάστηση. Οι πιο κοντινές πολεοδομικές ζώνες είναι η γεωργική ζώνη Γ3 σε απόσταση 200 m και Ζ1 και Ζ2 σε απόσταση περίπου 500 m.

Το προτεινόμενο έργο, έχει στόχο την ανέγερση εκπτωτικού χωριού και ψυχαγωγικού πάρκου στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς και κατ’ επέκταση την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας. Εκτός από την ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων, το έργο θα περιλαμβάνει επιπλέον την ανάπτυξη ψυχαγωγικού πάρκου το οποίο θα προσφέρει ψυχαγωγικές δραστηριότητες και χώρους εστίασης.

Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής
Η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του Νόμου, τις θέσεις των μελών της Επιτροπής των εμπλεκόμενων τμημάτων και της επιτόπιας επίσκεψης. Επιπρόσθετα, η Περιβαλλοντική Αρχή, με βάση το άρθρο 24(5) του Νόμου, παραθέτει τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με αναφορά στα σχετικά κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος:

  • Χαρακτηριστικά του έργου: το προτεινόμενο έργο θα ανεγερθεί σε τεμάχια που δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική χλωρίδα / πανίδα, ούτε και κοντά σε ευαίσθητες χρήσεις / οικιστικές περιοχές. Η κατασκευή του θα είναι σύντομη, ενώ η λειτουργία δεν περιλαμβάνει σημαντικές περιβαλλοντικές πτυχές οι οποίες δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης.
  • Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων: οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου δεν είναι περιβαλλοντικά σημαντικές, καθώς οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μια τυπική λειτουργία εμπορικού κέντρου, ενώ με τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού, θα είναι διαχειρίσημες οι εν λόγω επιπτώσεις.

Η Περιβαλλοντική Αρχή αφού έλαβε υπόψη τα κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους / προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Παράρτημα Όρων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει το Εκπτωτικό Χωριό
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, στόχος είναι το Εκπτωτικό Χωριό να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό τον Μάρτιο του 2021.

Μάλιστα, τα κατασκευαστικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία του Εκπτωτικού Χωριού και Ψυχαγωγικού Πάρκου έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών με γνωστές αλυσίδες ειδών ένδυσης, υπόδησης, καθώς και εστίασης, για στέγασή τους σε αυτό.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία του Neo Plaza με τα καταστήματα καλλυντικών Beauty Outlet, μέλος του ομίλου C A Papaellinas, ενώ την παρουσία τους στο Εκπτωτικό Χωριό «κλείδωσαν» και τα McDonald’s.

Μ.ΑΔ.

 
5138