Άνοιξε Έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή (Φώτος)

Η έκθεση ονομάζεται «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» και είναι εις μνήμην της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή

Εις μνήμην της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή, άνοιξε στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, η έκθεση «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο». Εκτίθενται 27 έργα από τη Συλλογή του αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή – Κύπρος, του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή  - Ελλάδα, και του Museo Civico delle Cappuccine di Bagnacavallo – Ιταλία.

Συμμετέχουν με χαρακτικά  τους οι καλλιτέχνες: Ιωάννης Αντωνόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Silvano Barducci, Λευτέρης Βελέτζας, Αριστείδης Βλάσσης, Onorio Bravi, Μανώλης Γιανναδάκης, Marisa Zattini, Νίκος Κασκούρας, Γιώργος Κυπρής, Αναστασία Κωνσταντάκου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Κυριάκος Μορταράκος, Λάμπρος Ορφανός, Pino Pandolfini, Σπυριδούλα Πολίτη, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννης Στεφανάκης, Γιώργος Τσακίρης, Φλοράνς Χρηστάκη, Ξενής Σαχίνης, Ελένη Παναγίδου, Στέλιος Στυλιανού, Χαμπής, Παναγιώτης Λάρκος, Salvador Pizarro, Χαράλαμπος Κρασιάς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΓΜΨ

Η περιοδική αυτή έκθεση με σύγχρονους χαράκτες στον 21ο αιώνα, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Αυγούστου 2021 και θα συντρέχει με την ετήσια έκθεση του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή,  «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής».

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται  50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον  αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές  μεθόδους των τριών βασικών παραδοσιακών τεχνικών της.

ΓΧ

Η Νέλλη Κυριαζή που επιμελήθηκε την μεγάλη έκθεση «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο», στην Αθήνα το 2018, έγραψε: Η έκθεση «H Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο»  που συσπειρώνει καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια  «εθνικά» βιώματα  και κοινωνική «ιστορία», παρουσιάζεται απολύτως συμβατή ως προς το περιεχόμενο και τους στόχους της με την ίδια την ουσία, την υπόσταση και τον επικοινωνιακό δυναμισμό της χαρακτικής τέχνης, αποκωδικοποιώντας ανησυχίες, θέσεις  και προβληματισμούς, άλλοτε με τον εξόφθαλμο σαρκασμό και την σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο χαμηλόφωνες προσεγγίσεις ή αναγωγές.

Η Δήμητρα Σιατερλή, εκ μέρους του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, έγραψε, μεταξύ άλλων, για την ίδια έκθεση:  Η έκθεση, «H Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο», συσπειρώνει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και διαφορετική κοινωνική «ιστορία». Καταγράφει ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με σαρκασμό και σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο έμμεσες προσεγγίσεις.

ΜΧΓ

Άλλωστε  και ιστορικά, από την γέννησή της μέχρι σήμερα, σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο που λειτούργησε, ενεργοποίησε, συνάμα με την διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης, το κριτικό πνεύμα με την καθαρότητα του μηνύματος που κουβαλούσε. Η ιδιότητά της, της πολλαπλότητας, που χαρακτηρίζει  και την αναγκαιότητα της  γέννησης της  Χαρακτικής, την ανάδειξε σε ένα άριστο  εργαλείο κοινωνικής προόδου και εξέλιξης. Συγχρόνως  η Χαρακτική γίνεται ένα εργαλείο αμφισβήτησης και κοινωνικής κριτικής στα χέρια και στη δούλεψη πολύ άξιων εικαστικών. Έγινε εργαλείο αντίστασης και  κοινωνικής διαμαρτυρίας σε χαλεπούς καιρούς. Βρέθηκε στη διάθεση των πολλών  καθημερινών απλών ανθρώπων γιατί κατάφερε να υπάρξει, ως Τέχνη, σε πολλά πρωτότυπα αντίτυπα: πολλά έργα σε πολλά χέρια.

Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 14 Αυγούστου 2021

 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη μέχρι Κυριακή: 10:00 - 16:00

 
4795