Απαραίτητη η διασφάλιση των εμπορικών απαιτήσεων

Η Eurivex ειδικεύεται στην προσφορά εναλλακτικών χρηματοδοτικών λύσεων με δραστηριότητες στην Κύπρο και Ελλάδα

Η πρόσφατη κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, αλλά και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που βιώσαμε στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθιστούν πλέον απαραίτητη τη διασφάλιση των εμπορικών απαιτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Eurivex Trade Finance, η οποία ειδικεύεται στην προσφορά εναλλακτικών χρηματοδοτικών λύσεων, με δραστηριότητες στην Κύπρο και Ελλάδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να λαμβάνουν μέτρα για διαφύλαξη του πιο σημαντικού στοιχείου των περιουσιακών τους στοιχείων, δηλαδή των εμπορικών απαιτήσεων.

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

"Όταν το μεγαλύτερο μέρος του Ισολογισμού αποτελείται από εμπορικές απαιτήσεις, ένας λογικός ιδιοκτήτης επιχείρησης πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για το πόσο ασφαλής είναι η μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της", δήλωσε ο Σιαβάσπ Μποχτζαλιάν, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eurivex Trade Finance Limited.

Η διαφοροποίηση και η εξάπλωση των εμπορικών απαιτήσεων μεταξύ πολλών οφειλετών φαίνεται εύκολο, αλλά είναι δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι σήμερα στην Κύπρο ένας μικρός αριθμός υπεραγορών ελέγχει το 85% του λιανικού εμπορίου, ενώ περίπου πέντε (5) φαρμακο-αποθήκες ελέγχουν το τοπικό φαρμακευτικό εμπόριο. Οι δυο αυτοί τομείς της κυπριακής οικονομίας αποτελούν παραδείγματα  τα οποία διαφαίνεται έντονα να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος της αγοράς.

"Όταν η οικονομική πορεία της επιχείρησης παρουσιάζει θετικές εξελίξεις και οι πωλήσεις αυξάνονται δημιουργώντας κέρδη, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διστάζουν να ασφαλίσουν τις εμπορικές τους απαιτήσεις έναντι πιστωτικού κινδύνου", πρόσθεσε ο Μποχτζαλιάν, "παρόλο που η κάλυψη αυτή είναι ευρέως διαθέσιμη τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα".


Η ενίσχυση της ρευστότητας και η ασφάλιση πιστώσεων

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Εκτός από τη διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων, η πλειοψηφία των ΜμΕ οφείλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα κεφαλαίου κίνησης και να βρει αποτελεσματικές μεθόδους για την τόνωση της ρευστότητας τους.

"Μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους διαχείρισης και μετριασμού των κινδύνων των εμπορικών απαιτήσεων και της ενίσχυσης της ρευστότητας, είναι η χρήση εναλλακτικών προμηθευτών χρηματοδότησης εμπορίου, η οποία προσφέρει υπηρεσίες προεξόφλησης τιμολογίων και factoring", δήλωσε ο Άθως Κυρανίδης, Σύμβουλος της Eurivex Trade Finance Limited, Υπεύθυνος του Τμήματος Εμπορικών Χρηματοδοτήσεων.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι εμπορικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προσφέρουν υπηρεσίες προεξόφλησης, διαχείρισης, είσπραξης και ασφάλισης εμπορικών απαιτήσεων.

"Πολύ απλά, κάθε επιχείρηση που εκδίδει τιμολόγια στους πελάτες της με πίστωση έως και 120 ημερών, μπορεί να εκχωρήσει τα τιμολόγια σε έναν εναλλακτικό πάροχο χρηματοδότησης, όπως είναι η εταιρεία Eurivex Trade Finance Limited, και να λάβει άμεσα μετρητά και ταυτόχρονα να ασφαλίσει την ασφάλιση πιστώσεων όλων ή επιλεγμένων εμπορικών απαιτήσεων", πρόσθεσε ο Κυρανίδης.

Σε περίπτωση που η απαίτηση από εμπορικούς πελάτες είναι ασφαλισμένη έναντι κινδύνου πιστωτικής αθέτησης και σε περίπτωση αδυναμίας του οφειλέτη να εκπληρώσει την υποχρέωση, ο προμηθευτής δεν αντιμετωπίζει πλέον κανένα κίνδυνο, αφού έχει λάβει προκαταβολή για την εκχώρηση των τιμολογίων και ο προμηθευτής χρηματοδότησης θα υποβάλει απαίτηση στην επιχείρηση ασφάλισης πιστώσεων, ζητώντας αποζημίωση.

 

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η Eurivex Trade Finance Limited συνεργάζεται με την Euler Herms, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλιστικής κάλυψης στον κόσμο, και καλύπτει τόσο την κυπριακή όσο και την ελληνική αγοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Κεντρικά Γραφεία της Eurivex Trade Finance Limited στο Τηλέφωνο: +357 22028830 ή αποστέλλοντας email στο [email protected] 
 

 
2452
Thumbnail