Στο πλαίσιο του προγράμματος συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 700 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών
  • Έξι επιχειρήσεις διακρίθηκαν ανάμεσα σε 200 συμμετοχές στα φετινά Zero Waste Beach Champions, στις κατηγορίες της Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας, της Βιωσιμότητας, της Καινοτομίας και της Κοινωνικής Ευθύνης.

Συνολικά έξι παράκτιες επιχειρήσεις, αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στα φετινά βραβεία «Zero Waste Beach Champions 2019». Οι βραβευθείσες εταιρείες ξεχώρισαν για τις υπεύθυνες πρακτικές που υιοθέτησαν για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ανάμεσα σε συνολικά 224 υποψήφιες καλές πρακτικές που υποβλήθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων. 

Το Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach», που υλοποιεί το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η τελετή βράβευσης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε στο Ammos Bar στη Λάρνακα, στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή. Οι έξι πρωταθλήτριες επιχειρήσεις διακρίθηκαν στις κατηγορίες της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης. 

Ειδικότερα, στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων:

  • Το Atlantic Sancta Napa Hotel έλαβε το βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας, 
  • ο Όμιλος KANIKA HOTELS & RESORTS πήρε το βραβείο Βιωσιμότητας και 
  • το Altantica Sungarden Beach Hotel εξασφάλισε το βραβείο Καινοτομίας.

Στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων: 

  • τα Πράσινα Σημεία Πάφου Κολώνης – Μουττάλλου έλαβαν το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης, 
  • ο Σύνδεσμος Παράκτιας Αλιείας Πάφου εξασφάλισε το βραβείο Καινοτομίας ενώ, 
  • το βραβείο Βιωσιμότητας απονεμήθηκε στο εστιατόριο ΠΑΣ ΤΟ ΚΥΜΑ. 

Με ειδικά μετάλλια και τις ευχαριστίες της ΑΚΤΗΣ τιμήθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και εθελοντές που υποστήριξαν το πρόγραμμα «Zero Waste Beach» και τις δράσεις της ΑΚΤΗΣ για μια Κύπρο πιο καθαρή. Πρόκειται για τον δήμαρχο Γεροσκήπου, κ. Μιχάλη Παυλίδη, τον Γενικό Γραμματέα της CYMERA, κ. Μιχάλη Ιερείδη, τον γραμματέα του κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών κ. Χριστόφορο Παντελή και τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών κ. Κώστα Τίγγη, καθώς και τον εθελοντή δύτη, κ. Παναγιώτη Ψωμά. 

Με την ολοκλήρωση της τελετής βράβευσης ακολούθησε συμβολικός εθελοντικός καθαρισμός της ακτής Μακένζυ υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας της ΑΚΤΗΣ σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο Ocean Conservancy. Με αυτή τη διαδικασία που υλοποιεί η ΑΚΤΗ σε όλους τους καθαρισμούς ακτών και βυθού, τα δεδομένα εισάγονται στη διεθνή βάση δεδομένων του Ocean Conservancy και αποτελούν σημαντικά δεδομένα πεδίου που υποστηρίζουν την παγκόσμια έρευνα και την προσπάθεια για την καταπολέμηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, σημείωσε ως μεγαλύτερο επίτευγμα του Zero Waste Beach την συμβολή του στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. «Σε αυτά τα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος, έχουν καταγραφεί εξαιρετικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ωστόσο ότι το πιο σημαντικό επίτευγμα ήταν ότι βάλαμε στη δημόσια ατζέντα το θέμα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου, ανέδειξε από την πλευρά της ότι τα αποτελέσματα του «Zero Waste Beach» κατά τη δεύτερη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος ήταν εντυπωσιακά. «Συγκεντρώσαμε περισσότερους από 700 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, από τους βυθούς, τις ακτές και τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν κατευθείαν στο θαλάσσιο περιβάλλον ή στην καλύτερη περίπτωση στα μικτά σκουπίδια. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πλαστική ρύπανση».

 
948
Thumbnail

Το πολύτιμο αρχείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής καλείται να διασώσει, μέσα από τη ψηφιοποίηση του, το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα (11/11) στο Συνοδικό της Μητρόπολης Λεμεσού.
 
Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν, στην παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β` και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, με προσυπογράφων το Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον ίδιο χαρακτήρισε τη συμφωνία συνεργασίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β`, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τεράστιο θησαυρό από χειρόγραφα και άλλα, μοναδικά στο είδος τους, κείμενα που κινδυνεύουν από το πέρασμα του χρόνου.
 
Υπάρχουν περίπου 4,500 παλαίτυπα στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου, τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακαριότατος, "προχθές, ο ίδιος έβαζα σε αυτά ναφθαλίνη για να τα σώσω από τα ζωύφια και τους μικροοργανισμούς".
 
Είναι, συνέχισε, "ένας κόσμος πολύτιμος, όχι μόνο θεολογίας αλλά και ιστορίας, μαθηματικών και άλλων, μοναδικών στο είδος τους κειμένων, από την εποχή του Γουτεμβέργιου".
 
Τη χαρά του για τη δυνατότητα που δίνεται στο ΤΕΠΑΚ να βοηθήσει, μέσα από την τεχνογνωσία του, στη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Πατριαρχείου, εξέφρασε ο καθηγητής Αναγιωτός, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως η πόλη είναι δίπλα στο Πατριαρχείο για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο αποτελεί επιστέγασμα της πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου και φορέων της πόλης, μεταξύ αυτών και του ΤΕΠΑΚ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται συνεργασία σε κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, παροχή συμβουλευτικών και επιστημονικών υπηρεσιών και μελετών, ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Πατριαρχείου, στήριξη από το Κέντρο Γλωσσών προς τους οικότροφους της Θεολογικής Σχολής του Πατριαρχείου, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τέλος, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρετε ότι, στον τομέα της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου του Πατριαρχείου, ο Δήμος Λεμεσού θα συμβάλει έμπρακτα με υποστηρικτικές δράσεις.
 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, βρίσκεται από χθες (10/11) στην  Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, για τους εορτασμούς του Πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Αύριο (12/11), στις 7:00, θα τελεσθεί πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος προεξάρχοντος του Πατριάρχη και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Κένυας Μακαρίου, Γουϊνέας Γεωργίου, του Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου και των Επισκόπων Νιτρίας Νικοδήμου (Έξαρχος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο) και Αμαθούντος Νικολάου.
 
(ΚΥΠΕ/Σταύρος Κονιώτης)

article 1