Αρχίζει απόψε η Γιορτή του Κρασιού - Όλο το πρόγραμμα

Με Safepass & μάσκα η είσοδος - Δείτε όλο το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις

Τις πύλες της ανοίγει απόψε η Γιορτή του Κρασιού στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου. 

Φέτος γιορτάζονται τα 60 χρόνια ιστορίας της Γιορτής του Κρασιού με εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» και αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και να διασκεδάσει στα 4 υπαίθρια εστιατόρια στα οποία θα υπάρχει ξεχωριστή λαϊκή μουσική στο καθένα, σε προσιτές τιμές τηρώντας τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής. Θα υπάρχει περίπτερο όπου τα οινοποιεία  θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανδαρία από τα κουμανδαροχώρια μας. Θα διεξάγονται εκθέσεις φωτογραφίας, γελοιογραφίας και διαλέξεις με θέμα την οινοπαραγωγή. Ο Δημόσιος Κήπος θα φωτιστεί καλλιτεχνικά και θα διακοσμηθεί θεατρικά ενώ με την ευκαιρία των 60 χρόνων, θα πωλούνται συλλεκτικά ποτήρια της Γιορτής του Κρασιού.

1

Φέτος η Γιορτή του Κρασιού διευρύνεται και στα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού. Θα πραγματοποιηθούν την πρώτη και την τελευταία Κυριακή δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 10/10/21 νωρίς το απόγευμα στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και η δεύτερη στις 17/10/21 στο κουμανδαροχώρι Δωρός. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί την γνήσια φιλοξενία των χωριών μας με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, κρασί, εδέσματα, παλουζέ και σιουσιούκο.

Η Γιορτή λαμβάνει χώρα στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης κοντά στη θάλασσα. Εισιτήρια πωλούνται σε κάθε μια από τις τρεις εισόδους. Συγκεκριμένα η είσοδος για τους ενήλικες θα είναι €5 και για τα άτομα από 12 μέχρι 18 ετών €3.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», όπου θα ισχύουν τα μέτρα για δυνατότητα παρακολούθησης πέραν των 350 θεατών, που στο παρόν στάδιο απαιτούν είσοδο μόνο για εμβολιασμένους, ενώ στον χώρο του δημόσιου κήπου θα λειτουργήσουν πέντε μεγάλα εστιατόρια, η λειτουργία των οποίων θα διέπεται από τους κανονισμούς και τα ισχύοντα διατάγματα.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα:

Έναρξη Σάββατο 9/10/2021, 8.00μ.μ.

Η Λεμεσός γιορτάζει και σας προσκαλεί στην έναρξη για τα 60 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού.

Έξι συνολικά τραγουδιστές και τραγουδίστριες από τον χώρο του λυρικού τραγουδιού, της όπερας και του μουσικού θεάτρου, θα μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο με ένα 20-λέπτο πρόγραμμα, εναρκτήριας διάθεσης, με τραγούδια από την εποχή του παλιού και νοσταλγικού ρεπερτορίου.

Συνδυάζοντας την παλιά εποχή, μέσα από τη διάθεση και τις ερμηνείες 6 εξαίρετων καλλιτεχνών, θα σηματοδοτήσουν τα 60 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού και θα ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Συμμετέχουν οι πιο κάτω καλλιτέχνες:

 • Μάριος Ανδρέου                  τενόρος
 • Άντης Αροδίτης                   τενόρος
 • Σάββας Ποταμίτης               βαρύτονος
 • Στέλιος Γεωργίου                 τενόρος
 • Μαρίζα Αναστασιάδου          σοπράνο
 • Ριάνα Αθανασίου                 σοπράνο

Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», 7.30μ.μ.

Κυριακή 10/10/2021 7.30μ.μ.

 • Πρόγραμμα αφιέρωμα στους Στέλιο Καζαντζίδη και Δημήτρη Μητροπάνο με το Δημήτρη Μπάση και 9μελης ορχήστρα.

Δευτέρα 11/10/2021 7.30μ.μ.

 • Η ομάδα κανταδόροι Γιωργαλλέτου σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού «Της Κύπρου το γλυκό κρασί».
 • Η θεατρική ομάδα το «Το Παρασκήνιο» παρουσιάζει την κωμωδία «Οι Πανωχωρίτισσες 2» του Γιώργου Θεοδοσίου. Πρωταγωνιστούν : Ξένιος Ξενοφώντος, Ντόρις Κυριακίδου, Λουκάς Χάματσος, Ειρήνη Μυλωνά, Νεοπτόλαιμος Νεοπτολαίμου, Αντρούλλα Αγαθαγγέλου.

Τρίτη 12/10/2021 7.30μ.μ.

 • Ο Χορευτικός, Πολιτιστικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος» στην παράσταση «Στους λαϊκούς δρόμους του κρασιού», μια μουσικοχορευτική πανδαισία  από καντάδες με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με την συμμετοχή του Μπάμπη Τσέρτου της Σοφίας Παπάζογλου και του Πέτρου Κουλουμή.

Τετάρτη 13/10/2021 7.30μ.μ.

 Συναυλία «Πίννε κρασίν να σιεις ζωήν» με το Μιχάλη Βιολάρη και τη  συμμέτοχή της Χριστιάνας Παύλου, με τραγούδια από την παράδοση αλλά και το σπουδαίο ρεπερτόριο του Μιχάλη Βιολάρη που τόσο αγαπήσαμε, με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος του Άδμητου Πιτσιλλίδη.

Πέμπτη 14/10/2021 7.30μ.μ.

 • Το Θέατρο «Γέλιου» παρουσιάζει την κυπριακή κωμωδία «Ώσπου πάμεν πελλανισκουμέν» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κώστα Σχοινιού με την Όλγα Ποταμίτου.

Παρασκευή 15/10/2021 7.30μ.μ.

 • Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει την παράσταση «Του Κρασιού και του Γλεντιού» με τη συμμετοχή του Μιχάλη Ττερλικκά,  με τους Μιχάλη και Πέτρο Κουλουμή μαζί και με άλλους κύπριους μουσικούς και τσιαττιστές.

Τσιαττίσματα και μαντινάδες από την Κύπρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μουσικοχορευτικό ταξίδι στις τοπικές παραδόσεις της Ρόδου, της Κάσου της Κάρπαθου της Κρήτης και φυσικά της Κύπρου με το Μουσικό Σχήμα Γιάννη Κλαδάκη από τη Ρόδο, το Μουσικό σχήμα «Κρηταίοι».

Σάββατο 16/10/2021 7.30μ.μ.

 • Τελετή Λήξης με συναυλία της δημοφιλούς τραγουδίστρια Κωνσταντίνας.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Παιδότοπος στον χώρο πίσω από τον Βρακά  7.30 μ.μ.

Κυριακή 10/10/2021

Τετάρτη 13/10/2021

Παρασκευή 15/10/2021

Σάββατο 16/10/2021 

Κυριακή 10/10/2021

Παιδικό μαγικό πρόγραμμα από την ομάδα ταχυδακτυλουργών Λιοτατή, εντυπωσιακός ξυλοπόδαρος Ζογκλέρ.

Έκθεση γελοιογραφίας

Έκθεση Γελοιογραφίας, με θέμα το Κρασί, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α.» και το «Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν».

Έκθεση Φωτογραφίας

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (τμήμα Λεμεσού) σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, θα παρουσιάσει στον χώρο της Γιορτής  μέσω προβολής, μια φωτογραφική αναδρομή, που θα έχει ως θεματική, τα αμπέλια, το κρασί της Κύπρου καθώς και στιγμιότυπα από τη Γιορτή του Κρασιού, από το 1961 μέχρι σήμερα. Μια όμορφη φωτογραφική περιδιάβαση που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.

Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Ανδρέου με μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες από την δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα.

Χειροτεχνίες -  Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 • Αγγειοπλαστική κατασκευή ποτηριού και μικρής κούππας στο τροχό.
 • Λαϊκή χειροτεχνία της κεντητικής και της υφαντικής.
 • Λαϊκή τέχνη της κατασκευής του παραδοσιακού ποιμενικού αυλού της Κύπρου.
 • Παραδοσιακή λαϊκή τέχνη του πλουμίσματος του παραδοσιακού κολοτζιού.

Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών

Διαλέξεις σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Οινοφίλων Κύπρου που αφορούν στο κυπριακό κρασί.

Ταβέρνες

Στο χώρο θα τοποθετηθούν 4 ταβέρνες – εστιατόρια που θα φιλοξενούν μικρά μουσικά σχήματα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

10 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Άρσος

 • Παραδοσιακοί χοροί από τον όμιλο Λαογραφικών ερευνών.   
 • Τραγούδια από το παραδοσιακό σχήμα Αντάμα με την Άννα Αριστείδου, τον Νικόλα Βρυώνη και τον Γρήγορη Ιωάννου.

17 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Δωρό

 • Παραδοσιακοί χοροί με  ζωντανή μουσική και την παρουσία παραδοσιακών οργανοπαιχτών από τον Εθνικό Σύλλογο Ζήδρο.
 • Ο Στέφανος Πελεκανής με το μουσικό σχήμα του σε ένα αφιέρωμα στο παραδοσιακό τραγούδι.

 
5091