Το αθλητικό μουσείο «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» εγκαινίασε ο ΥΠΕΣ

Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής στην ύπαιθρο αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, εγκαινιάζοντας το Σάββατο το αθλητικό μουσείο «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ», στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού.
 
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το μουσείο, μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει  
τεράστια σημειολογία που θα συνδράμει στη διατήρηση -  αναλλοίωτης στη μνήμη των νεότερων γενιών -  της ιστορίας και της προσφοράς εκείνων των  ανθρώπων που σε πέτρινα χρόνια έγραψαν ιστορία και η οποία αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη, τόσο για τις επόμενες γενεές όσο το μέλλον αυτού του τόπου.
 
Είπε, επίσης, ότι το μουσείο, πέραν από την προσφορά του στη διατήρηση της ιστορικής μαρτυρίας, αποτελεί ακόμα ένα έργο- στόχο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
 
«Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, στην ύπαιθρο, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει έμπρακτα να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία», τόνισε.  

Με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγό την αναγκαιότητα στήριξης της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών μας κοινοτήτων, συνέχισε, «έχουμε προχωρήσει, ως Κυβέρνηση, σε προγραμματισμό και προώθηση δράσεων και έργων υποδομής, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη».
 
Υπέδειξε δε ότι, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκάλεσε, η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η οποία συντονίζεται από το Γραφείο του Επιτρόπου, δεν απέκλινε από τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
 
«Στόχος μας η ολιστική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των ορεινών μας περιοχών, η αντιμετώπιση της αστυφιλίας και η αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης», συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στο μουσείο, ο Νίκος Νουρής είπε πως, η  πρώτη ενότητα καταγράφει την αθλητική ιστορία του τόπου μας με ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου της Εθνικής μας ομάδας με την αντίστοιχη του Ισραήλ στις 13 Νοεμβρίου 1960, ενώ στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται οι ήρωες αθλητές του απελευθερωτικού μας αγώνα 55-59, « που σφυρηλάτησαν το αθλητικό ιδεώδες του τόπου μας, με πίστη προς την πατρίδα, για τα ιδανικά της φυλής μας».

Η νεότερη περίοδος της αθλητικής ιστορίας του τόπου μας καταγράφεται στην 3η ενότητα, και αφορά την παρουσία της Κύπρου στους Ολυμπιακούς αγώνες, ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τους θρύλους της Ομάδας Πρωτοβουλίας της πρώτης Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου και την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Κ.Ε.Σ.Ο.Α.), τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη, το   Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου και όλους τους χορηγούς.
 
«Μέσα από τα εκθέματα αντικρίζεις κατάματα την ιστορία. Εδώ σμίγουν το μεράκι με τον χρόνο και την προσφορά. Διασταυρώνονται οι άνθρωποι με την καθημερινότητα και μας υπενθυμίζουν ότι η ιστορία δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία αλλά και μια διαρκής αλληλεπίδραση ιστορικών γεγονότων, τα οποία συγκροτούν τον Εθνικό μας προορισμό», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ.Νουρής.
 
Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος υπέδειξε ότι σήμερα εγκαινιάζεται η πρώτη φάση υλοποίηση του μουσείου, καθώς εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημιουργία εφαρμογής ψηφιακού ξεναγού, που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εκθέματα και θα δημιουργεί μια μοναδική για τον επισκέπτη διαδρομή, προσαρμοσμένη στις προσωπικές επιλογές του και την ηλικία του.
 
Συγκεκριμένα, συνέχισε, ο ψηφιακός ξεναγός θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, μέσα από το κινητό του, να κινείται στο χώρο και καθώς πλησιάζει σε κάποιο έκθεμα ή φωτογραφία, να διαβάζει ή να ακούει περιγραφεί γι αυτό.
 
Το μουσείο, είπε ο κ.Χαμπιαούρης, θα προμηθευτεί και tablets, ώστε να χρησιμοποιηθούν από μαθητές που θα επισκέπτονται τον χώρο, ενώ το όλο εγχείρημα γίνεται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε, το μουσείο θα εντάξει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σχολική κοινότητα, με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την ιστορία των τριών ενοτήτων και την κατάκτηση της γνώσης, μέσα από ενεργητικούς – βιωματικούς τρόπους προσέγγισης.
 
Διαβεβαίωσε δε ότι το μουσείο θα εξελίσσεται διαρκώς, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και την προσβασιμότητα στο αθλητικό, πολιτιστικό και ιστορικό αγαθό, μέσα από τη δημιουργία ενός συνόλου δράσεων και υλικών, εντός και εκτός του μουσειακού χώρου.
 
Ο κ. Χαμπιαούρης ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο στήριξης των ορεινών κοινοτήτων, από την Κυβέρνηση, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης πέραν των 90 έργων, με κάποια να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, μέλη της πρώτης Εθνικής Κύπρου, ενώ της τελετής εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.
 
(ΚΥΠΕ)