ΑΞΙΚ: Ανάδειξη χρήσης χαλλουμιού στην υψηλή γαστρονομία

Στα πλαίσια του Εορτασμού της Γαλλοφωνίας 2022.

Το πρόσφατα πιστοποιημένο ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) χαλλούμι, ήταν το θέμα του γαστρονομικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Εορτασμού της Γαλλοφωνίας 2022.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ), η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano, απένειμε την Τρίτη τα βραβεία στις τρεις πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές, του Γαστρονομικού Διαγωνισμού ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2022 με θέμα: «Μενού υψηλής γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα:  το Χαλλούμι», με σκοπό τον εορτασμό της γαλλικής γλώσσας και της χρήσης της στη γαστρονομία. Ο γαστρονομικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022, αναφέρεται.

Την τελετή διοργάνωσαν το ΑΞΙΚ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Κέντρο Γλωσσών), στους κήπους του ΑΞΙΚ.  

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, στον τομέα της γαστρονομίας και οι οποίοι παρακολουθούν το μάθημα της γαλλικής γλώσσας, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Αναφέρεται ότι του διαγωνισμού προηγήθηκαν δύο Master Classes/Σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Μαρτίου με θέμα «Το χαλλούμι και η χρήση του στην Κυπριακή Γαστρονομία» και «Η Χρήση Γαλλικών ΠΟΠ τυριών στη Γαλλική Γαστρονομία» αντίστοιχα.  «Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών ήταν ο εορτασμός της γαλλικής γλώσσας και της χρήσης της στη γαστρονομία. Ταυτόχρονα είχαν στόχο να αναδείξουν την αριστεία και δημιουργικότητα της γαλλικής γαστρονομίας, προάγοντας  παράλληλα τη χρήση των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης», προστίθεται.

Αναφέρεται ότι στον χαιρετισμό της η Πρέσβειρα της Γαλλίας εξήρε τη σημασία αυτού του καινοτόμου διαγωνισμού,  ο οποίος υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της γαλλικής γλώσσας και της γαστρονομίας. Υπενθύμισε τον πλούτο και τη μοναδικότητα της Γαλλικής γαστρονομίας και την περίληψή της στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προστίθεται. 

Η κ. Γκρενέ - Καταλάνο, σημειώνεται, συνεχάρη το ΑΞΙΚ για την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι ο συνδυασμός της χρήσης της γαλλικής γλώσσας για επαγγελματικούς σκοπούς με τη γαστρονομία στο διαγωνισμό κατέδειξε ότι η Γαλλική αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια πολύ σημαντική γλώσσα εργασίας κι ένα επαγγελματικό πλεονέκτημα στο σύγχρονο κόσμο.

Τόνισε δε, τη σημασία της θεματικής του διαγωνισμού και την ανάγκη ανάπτυξης μιας πιο υπεύθυνης γαστρονομίας που να σέβεται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους, γεγονός που υπογραμμίζεται από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρεται.  
 
Στην ομιλία της, η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ, Δρ Εύη Σωτηρίου, ανέφερε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ότι o γαστρονομικός διαγωνισμός αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη μιας χρόνιας επένδυσης και εξαιρετικής συνεργασίας που αναπτύχθηκε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας αναλήφθηκαν πολλές καινοτόμες και επωφελείς δράσεις.

Η πιλοτική εφαρμογή του γαστρονομικού διαγωνισμού κατά την περσινή χρονιά έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός πολύ χρήσιμου εκπαιδευτικού θεσμού, ο οποίος προάγει σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους και αναδεικνύει τη χρήση της γαλλικής γλώσσας στον τομέα της γαστρονομίας, αναφέρεται.  Η φετινή διοργάνωση, είπε η Δρ Σωτηρίου, έφερε μια πολύ επίκαιρη θεματολογία: τη χρήση του πρόσφατα πιστοποιημένου ως ΠΟΠ χαλλουμιού στην υψηλή γαστρονομία.  Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στο θέμα αυτό με εξαιρετικά αποτελέσματα, αναφέρεται. 
 
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Αν. Διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, Σεφ Μάριος Χατζηιωσήφ, οι οποίοι εξήραν με τη σειρά τους τη σημασία του διαγωνισμού και την επιτυχία της διοργάνωσης.
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν αξιωματούχοι του εκπαιδευτικού, ξενοδοχειακού και ευρύτερου τουριστικού τομέα. Η πρώτη βαθμολογικά ομάδα κέρδισε επίσης αεροπορικά εισιτήρια για το Παρίσι που πρόσφερε το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

(ΚΥΠΕ