Αυτό είναι το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις της Ένωσης Συντακτών

«Βλέπουμε το εργασιακό μας περιβάλλον, τις συνθήκες και τις απολαβές μας συνεχώς να διολισθαίνουν»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Συντακτών, στις 10 πμ στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας κατά την οποία η Ένωση κάλεσε τα μέλη και μη, να διεκδικήσουν τα όσα δικαίως τους αναλογούν και να διακηρύξουν τη βούλησή τους για αντίσταση στην οποιαδήποτε περαιτέρω εργασιακή οπισθοχώρηση.

Κατά την εκδήλωση επιδόθηκε ψήφισμα για τα εργασιακά προβλήματα του κλάδου της Δημοσιογραφίας, στο οποίο απευθύνονται στον εργοδοτικό κόσμο, στην κυβέρνηση και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους, στα κοινοβουλευτικά κόμματα, την κοινωνία πολιτών αλλά και στη δημοσιογραφική κοινοτητα διακηρύσσοντας τι περιμένουν από την κάθε ομάδα.

φ

Το ψήφισμα:
Εμείς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού τύπου, που βλέπουμε το εργασιακό μας περιβάλλον, τις συνθήκες, τους όρους απασχόλησης και τις απολαβές μας συνεχώς να διολισθαίνουν, διεκδικούμε:
 
(α) Από τον εργοδοτικό κόσμο:
- Τερματισμό της υποστελέχωσης όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που καθιστά τους εργαζόμενους είλωτες, και το παραγόμενο δημοσιογραφικό προϊόν ποιοτικά λιποβαρές.
- Απολαβές ισάξιες με το ρόλο και την αποστολή μας στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι.
- Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, χωρίς προσκόμματα και αιτιάσεις, ενάσκηση του ιερού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

(β) Από την κυβέρνηση και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους:
- Διασφάλιση του ότι η όποια αρωγή προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ θα μετακυλίεται αναλογικά και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν ενημερωτικό υλικό, δηλαδή τους δημοσιογράφους.
- Αυστηρή εποπτεία και έλεγχο της εφαρμογής όλων των κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης, έτσι που να μην παρατηρούνται παρατυπίες, στρεβλώσεις και ετεροβαρείς αναγνώσεις, μονίμως προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων.
- Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου.
 
(γ) Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα:
- Οι δημοσιογράφοι δεν είναι φίλα ή εχθρικά προσκείμενοι, αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Είναι εργαζόμενοι, που χρειάζονται στήριξη, όπως κάθε άλλος επαγγελματικός κλάδος μισθωτών.
- Το κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει ν΄ αποτελέσει βήμα έκφρασης των δικαίων και των δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.
 
(δ) Από την κοινωνία των πολιτών:
- Αγκαλιάστε τον τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό. Είναι βασικός πυλώνας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Ενίσχυση του τύπου και των λειτουργών του σημαίνει ενίσχυση της δημοκρατίας.
- Ενημερωθείτε έγκυρα, σφαιρικά και ολοκληρωμένα, από αυτούς που είναι επαγγελματικά επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή, από τους δημοσιογράφους.
 
(ε) Από τη δημοσιογραφική κοινότητα:
- Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής διεκδίκησης και αγώνα.
- Πυκνώστε τις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για το δικό σας καλό, για το καλό της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και τις οικογένειές σας.

 
8028