CIFA: Θετικό το πρόσημο για τον τομέα επενδυτικών ταμείων το 2022

Η Κύπρος έχει πλέον καθιερωθεί στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων διεθνώς

●    Α. Γιασεμίδης: Παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ο τομέας στην Κύπρο είναι ανθεκτικός και πολλά υποσχόμενος
●    Η Κύπρος έχει πλέον καθιερωθεί στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων διεθνώς

Το 2022 ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο καθώς συνέχισε να αναπτύσσεται παρά τις προκλήσεις που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια και της φετινής χρονιάς.

>>> Διαβάστε την ανακοίνωση στα αγγλικά ΕΔΩ <<<

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον διεθνώς, το οποίο συνέτεινε σύμφωνα με τα στοιχεία του European Fund and Asset Management Association (EFAMA) στη μείωση του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων ανά τον κόσμο, ο τομέας στην Κύπρο επέδειξε ανθεκτικότητα. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων κατέγραψαν μικρή μείωση κατά το πρώτο μισό του 2022 και ανέρχονται συνολικά στα €10,6 δισ. Σε ετήσια βάση η αξία των περιουσιακών στοιχείων, διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του CIFA τα οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος των Επενδυτικών Ταμείων διαχέονται σε πολλούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. Ταυτόχρονα ένα σημαντικό ποσοστό επενδύσεων πραγματοποιούνται εντός της Δημοκρατίας με μεγάλο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία. Οι συνολικές επενδύσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο από επενδυτικά ταμεία υπολογίζονται στα €2,6 δισ. και αντιστοιχούν στο 24% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Το 71,8% των επενδύσεων στην Κύπρο είναι επενδυμένο σε ιδιωτικά κεφάλαια και το 11,7% σε ακίνητα.

Ενόψει του 2023 είναι σημαντικό να επισημανθεί ό,τι θα είναι κατά τα φαινόμενα, άλλο ένα δύσκολο έτος σε συνέχεια των όσων συμβαίνουν από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020 και του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Ψήφος εμπιστοσύνης 

Το 2023 ο CIFA θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει στην Κύπρο το 36ο ετήσιο διεθνές συνέδριο του International Investment Funds Association (IIFA). Ο CIFA είναι μέλος του IIFA τα τελευταία χρόνια και η προσπάθειά του ήταν καταλυτική για τη συγκεκριμένη επιτυχία.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για τον τομέα και την οικονομία γενικότερα, καθώς η θετική ψήφος των μελών του IIFA είναι ταυτόχρονα και ψήφος εμπιστοσύνης στο κυπριακό οικοσύστημα των Επενδυτικών Ταμείων, το οποίο αποδεικνύεται ότι τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. 

Αυτή η διεθνής αναγνώριση ήταν ευδιάκριτη και στο 8th International Funds Summit & Expo, το οποίο πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον Invest Cyprus, και συγκέντρωσε τους κορυφαίους του τομέα των επενδυτικών ταμείων διεθνώς. Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι από 30 και πλέον χώρες.

Επιπρόσθετα η Κύπρος συνέχισε να προσελκύει επενδυτικά ταμεία, διαχειριστές αλλά και παρόχους παρεμφερών υπηρεσιών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Κάποιοι από αυτούς είναι μεγάλα ονόματα στον τομέα, όπως για παράδειγμα η MUFG Investors Services, η οποία προχώρησε φέτος στη δημιουργία και λειτουργία γραφείου στη Λεμεσό, το οποίο στελεχώνεται από δεκάδες υπαλλήλους. 

Το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο επέλεξε την Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περαιτέρω επέκταση και καθιέρωση του τομέα, ενώ επιβεβαιώνει και τη δυναμική, που έχει αναπτύξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.  
Ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης δήλωσε: «Παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ο τομέας στην Κύπρο είναι ανθεκτικός και πολλά υποσχόμενος. Η χώρα μας συνεχίζει να εξελίσσεται γοργά σε σημαντικό κόμβο επενδυτικών ταμείων, τα οποία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ως CIFA τα τελευταία χρόνια στρέφουμε το ενδιαφέρον μας σε συγκεκριμένες αγορές, στις οποίες διαβλέπουμε σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Παραμένουμε συνετοί, ρεαλιστές και συνεπείς, αλλά, ταυτόχρονα, αισιόδοξοι και βέβαιοι ότι θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο».

 
8028