Cyprus Seeds: Παρουσίαση κυπριακών επιστημονικών καινοτομιών

Εκδήλωση στο Science Museum του Λονδίνου για την παρουσίαση καινοτομιών από επιστήμονες κυπριακών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Cyprus Seeds.

Πρόκειται για τον κυπριακό ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συστήθηκε το 2018 με αποστολή την ανάδειξη, ενίσχυση και εν τέλει εμπορευματοποίηση κυπριακών επιστημονικών επιτευγμάτων.

Ενώπιον κοινού που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και δυνητικούς επενδυτές, τέσσερις ερευνητικές ομάδες που επωφελούνται από τη στήριξη και την καθοδήγηση του Cyprus Seeds παρουσίασαν τη δουλειά και το προϊόν τους, καθεμία με επτάλεπτη παρουσίαση σχεδιασμένη ώστε να δελεάσει πιθανούς χρηματοδότες.

Αρχικά παρουσιάστηκε η Ablasonic, μια πρωτοποριακή ιατρική συσκευή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου που επιτρέπει τη στόχευση του καρκίνου του παγκρέατος δίχως παρεμβατικές εγχειρήσεις και δίχως τις επιβαρυντικές για τον οργανισμό χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες.

«Είναι ένα ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποεί θεραπευτικούς υπερήχους για μη παρεμβατική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, υπό την καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου», συνόψισε το προϊόν μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Αναστασία Αντωνίου, υποψήφια διδάκτωρ στο ΤΕΠΑΚ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ακολούθησε η παρουσία της Solex, της ερευνητικής πρότασης που αφορά συσκευή γρήγορης και έγκαιρης διάγνωσης απώλειας απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάνελ. 

Ο Χαράλαμπος Αναστασίου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που έκανε την παρουσίαση, δήλωσε «πολύ ενθουσιασμένος» από την εκδήλωση. «Δεν περίμενα να υπάρχει τόσος πολύς κόσμος και ενδιαφέρον και τόσο υψηλής ποιότητας κόσμος και παρουσιάσεις». 

Ο Δρ Ιούλιος Γεωργίου, επίσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε μια συσκευή ηλεκτρομητρογραφήματος (EUG). «Ο ηλεκτρομητρογράφος είναι μια συσκευή η οποία διαβάζει ηλεκτρικά σήματα της μήτρας της μη εγκύου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος να δει κανείς τις συσπάσεις της μη εγκύου», είπε στο ΚΥΠΕ, εξηγώντας ότι οι συσπάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή και να προϊδεάσουν για προβλήματα στην εγκυμοσύνη. «Είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό εκεί. Βρήκαμε λοιπόν μια μέθοδο για να μπορούμε να βλέπουμε αυτές τις συσπάσεις αντί με απεικόνιση που κάνει το MRI με μια πιο απλή συσκευή», συμπλήρωσε ο Δρ Γεωργίου.

Η συγκεκριμένη περίπτωση τονίστηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης ως η πρώτη κατά την οποία η επιστημονική έρευνα έχει μετουσιωθεί σε επιχειρηματικό σχήμα, με τη δημιουργία της εταιρείας Gynetronics η οποία επιχειρεί να αναπτύξει πλήρως και να προωθήσει τη συσκευή EUG στην αγορά.

Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε το πρόγραμμα ARTES που αφορά, μεταξύ άλλων, καινοτόμο σύστημα πιστοποίησης έργων τέχνης. Ο Νικόλαος Μπακιρτζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου που έκανε την παρουσίαση, αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα χρήσης του ARTES που αναγνώρισε ως αυθεντικά δύο έργα του Ελ Γκρέκο και του Τιτσιάνο.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, οι εντυπώσεις και τα σχόλια από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν πολύ θετικά. «Αυτό μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια», σημείωσε.

Το Cyprus Seeds επιδιώκει να δίνει τα απαραίτητα εφόδια στους ταλαντούχους επιστημονικούς ερευνητές στην Κύπρο ώστε να εμπορευματοποιήσουν το προϊόν της έρευνάς τους. «Να φέρνουμε την έρευνά τους από το εργαστήριο στην αγορά, να στηρίξουμε την εμπορευματοποίηση της καινοτόμου έρευνας», είπε ενδεικτικά στο ΚΥΠΕ η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού Μαρία Γεωργιάδου, η οποία είχε το συντονισμό της εκδήλωσης στο Μουσείο Επιστήμης της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο οργανισμός εξασφαλίζει χορηγίες για τις ερευνητικές ομάδες, προσφέρει πρακτική κατάρτιση σε θέματα που άπτονται της εμπορευματοποίησης του προϊόντος που προκύπτει από την έρευνα τους, παρέχει καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρους ειδικούς και δημιουργεί δίκτυα επαφών.

Η κ. Αντωνίου ξεχώρισε στις δηλώσεις της προς το ΚΥΠΕ την ανάθεση μεντόρων από το Cyprus Seeds για την ανάπτυξη της Ablasonic. Ο κ. Αναστασίου τόνισε ότι ο οργανισμός κάλυψε τη δαπάνη για την κατοχύρωση της πατέντας της Solex. Ο Δρ Γεωργίου στάθηκε στην εκπαίδευση προς τους ερευνητές ώστε να προσεγγίζουν το προϊόν τους μέσα από έναν εμπορικό φακό. Από την πλευρά του, ο κ. Μπακιρτζής σημείωσε την ευκαιρία παρουσίασης του ARTES σε ευρύ φάσμα δυνητικών επενδυτών και πελατών.

Στον πρώτο κύκλο λειτουργίας του το Cyprus Seeds έλαβε 35 αιτήσεις και έδωσε χορηγία σε 6 ομάδες, ενώ στο δεύτερο κύκλο που ολοκληρώνεται τώρα υπήρξαν 54 αιτήσεις και 12 χορηγίες. Τα επιστημονικά επιτεύγματα που αναδείχθηκαν προέρχονται κυρίως από το χώρο της υγείας και της ενέργειας, αλλά επίσης από την πληροφορική, τις τέχνες και άλλους τομείς. Στο δεύτερο κύκλο οι αιτήσεις προήλθαν από όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου.

Συνολικά έχουν απονεμηθεί 1 εκ. ευρώ σε χορηγίες, έχουν υποβληθεί δέκα αιτήσεις κατοχύρωσης πατέντας, με δύο εξ αυτών να έχουν κατοχυρωθεί.

«Θέλουμε να σπείρουμε το σπόρο δημιουργίας μιας καινούριας, τεχνολογικά προσανατολισμένης κουλτούρας στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε νεοφυείς start up επιχειρήσεις από την Κύπρο», είπε η κ. Γεωργιάδου απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το κίνητρο της ομάδας του Cyprus Seeds.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο για την ανάδειξη start-up επιχειρήσεων, ο Δρ Γεωργίου από την Gynetronics είπε στο ΚΥΠΕ: «Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται. Υπάρχει θέληση από το οικοσύστημα, από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για να μετακινηθούν τα πράγματα από την έρευνα προς τα προϊόντα, κάτι που είναι και στόχος της ΕΕ».

Ο Κρίστης Δαμιανού, καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ο άνθρωπος πίσω από την Ablasonic, συμφώνησε: «Στην Κύπρο μπορεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα γραφειοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα όλοι οι φορείς έχουν διάθεση να βοηθήσουν και επειδή είναι μικρή η Κύπρος βλέπω αρκετή βοήθεια και πιστεύω ότι στο μέλλον θα βγουν και άλλες καινοτόμες ιδέες».

Το Cyprus Seeds έχει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης και της κυπριακής κυβέρνησης, που συνιστούν και βασικούς χορηγούς. 

Εκ μέρους του ιδρύματος, ο Πρόεδρος Αναστάσιος Π. Λεβέντης είπε ότι θέλει να συμβάλει στη μετάβαση ιδεών από το εργαστήριο στην αγορά. Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Χειμώνας δεσμεύθηκε για τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στη χορήγηση όλων των απαραίτητων εργαλείων στην επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να παρουσιαστούν σημαντικές επιστημονικές καινοτομίες και να προσφερθούν πραγματικές λύσεις που θα παρουσιαστούν στον επιχειρηματικό κόσμο. Χαρακτήρισε το Cyprus Seeds κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Εκ μέρους του Cyprus Seeds ο συνιδρυτής Γιώργος Δαυίδ έκανε λόγο για στήριξη ριζοσπαστικών ιδεών που μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα. Τόνισε δε ότι η Κύπρος βρίθει αναξιοποίητου ταλέντου έχοντας έναν από τους πιο μορφωμένους λαούς και πρόσθεσε ότι το Cyprus Seeds ήρθε για να γεφυρώσει το κενό μεταξύ του πολλά υποσχόμενου ακαδημαϊκού τομέα και της αναπτυσσόμενης εμπορικής κοινότητας.

ΚΥΠΕ