ΕΒΕΑ: Έκκληση στο κράτος για επενδύσεις στην παιδεία & τεχνολογία

«Αν δεν γίνουν οι σωστές ενέργειες η Ελ. Αμμόχωστος θα καταντήσει ο φτωχός συγγενής και η πιο καταπιεσμένη επαρχία»

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Ελεύθερη Αμμόχωστος αποτελεί το  5% της επαρχίας και χωρίς το αστικό της κέντρο, οι επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι η οικονομία της βασίζεται στη ροή τουρισμού, σημείωσε ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στην εκπομπή Business Hour By Brief.

Κληθείς να αναφερθεί και σε άλλους τομείς που θα έπρεπε να αναπτυχθούν στην Ελ. Αμμόχωστο, ώστε να μην βασίζεται η οικονομία της στον τουρισμό, σημείωσε ότι θα έπρεπε το κράτος να επενδύσει σε καινοτόμες ιδέες, στην τεχνολογία, στην υγεία και στην παιδεία.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη πρέπει να αναθεωρηθούν. «Αυξάνεται ο πληθωρισμός και το κόστος με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση και η ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Παπαθωμά:

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που εξέφρασε το ΕΒΕΑ με σχετική ανακοίνωση για τον πόλεμο της Ουκρανίας στην Ελ. Αμμόχωστο, ο κ. Παπαθωμά ανέφερε πως το ποσοστό των τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία που επισκέπτεται την Ελ. Αμμόχωστο  φτάνει το 40 -50% με αποτέλεσμα πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με την εισβολή στην Ουκρανία να δημιουργείται ανησυχία στο ΕΒΕΑ για τις επιχειρήσεις στην επαρχία.

«Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που στηρίζονται αποκλειστικά στη ροή τουρισμού από την Ρωσία κυρίως και Ουκρανία που αν δεν αντικατασταθεί από τουρίστες άλλων χωρών μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου», σημείωσε. Μεγάλη επίσης είναι η πιθανότητα κάποια ξενοδοχεία να μην ανοίξουν καθόλου λόγω της αποκλειστικότητας που έχουν με την Ρωσική αγορά.

Οικονομική στήριξη με ειδικά κριτήρια για επιχειρήσεις στην Ελ. Αμμόχωστο

Αυτό που τόνισε είναι ότι χρειάζεται να βρεθεί ο τρόπος να παραμείνουν «ζωντανές», ώστε τουλάχιστον να μπορούν να επανέλθουν την επόμενη χρονιά. Ο κ. Παπαθωμα προτείνει ως μέτρο  την οικονομική στήριξη από το κράτος, μέσω σχεδίων όπως έγινε κατά την πανδημία, με διάφορα κριτήρια για τις επιχειρήσεις, για να αντέξουν μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή season. «Και κλειστή να μείνει μια επιχείρηση εξακολουθεί να έχει κόστη, άρα αναγκαστικά πρέπει να καλυφτούν αυτά ώστε οι επιχειρήσεις να μην περιέλθουν σε καθεστώς αφερεγγυότητας που δεν θα της επιτρέπει να ξανανοίξει», σημείωσε.

Η οικονομία της Ελ. Αμμοχώστου εξαρτάται από τον τουρισμό

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δεν επηρεάζονται μόνο τα ξενοδοχεία από την κατάταση αυτή αλλά οι γεωργοί, τα πάρκα, το εμπόριο γενικότερα. «Επειδή η Ελ. Επαρχία Αμμοχώστου βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία, επηρεάζονται τα πάντα», σημέιωσε.

Τρια χρόνια οικονομικών δυσκολιών

Το προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών επίσης επηρεάζεται, καθώς κάποιοι συμπολίτες μας πιθανόν να μην έχουν εργαστεί πλήρως από τον Οκτώβριο του 2019. «Θα κλείσουμε τρια χρόνια που συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυκσολίες», σημείωσε.

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Εθνικού μας έναέριου χώρου

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθωμά η θέση του ΕΒΕΑ, ως πρόσφυγες για 48 χρόνια, καταλαβαίνουνε, συμπάσχουν κα στηρίζουν την απόφαση της ΕΕ για το κλείσιμο του Εθνικού μας Εναέριου χώρου για ρωσικές πτήσεις. «Καταδικάζουμε την εισβολή στην οποιαδήποτε χώρα και τα μέτρα πρέπει να τα ακολουθήσουμε εφόσον είμαστε μέλη της και δεν έχω αντίθετη άποψη», τόνισε. Με το κλείσιμο του FIR, ίσως έχουμε μεγάλες συνέπειες που ακολουθούν τις συνέπειες της πανδημίας, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο, ή την Μάλτα αλλά και άλλες χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό. 

Οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια που είναι μια μεγάλη αύξηση στον πληθωρισμό που προέρχεται από τις αυξήσεις στον τομέα ενέργειας η οποία μεταφέρεται σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, σημείωσε υπάρχει και η αύξηση των επιτοκίων που συζητιέται από την ΕΚΤ, κάτι που κατά το ΕΒΕΑ δεν πρέπει να γίνεται αυτή την στιγμή.

«Την ίδια ώρα υπάρχει μια στασιμότητα, ή και ύφεση στην ανάπτυξη». Επομένως, σημείωσε, αυξάνεται ο πληθωρισμός, το κόστος με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση και η ανάπτυξη. «Θα έχουμε σοβαρά προβλήματα», σημείωσε. Υπογράμμισε μάλιστα πως θα έπρεπε οι προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναθεωρηθούν. 

Προώθηση εκπαίδευσης

Ο κ. Παπαθωμά σημείωσε ότι έχοντας την Ελ. Αμμόχωστο, που αυτό αντιστοιχεί στο 15% της Επαρχίας και χωρίς το αστικό της κέντρο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και από το γεγονός ότι η οικονομία της βασίζεται στη ροή τουρισμού. 
Κληθείς να αναφερθεί και σε άλλους τομείς που θα έπρεπε να αναπτυχθούν στην Ελ. Αμμόχωστο, ώστε να μην βασίζεται η οικονομία της στον τουρισμό, σημείωσε ότι θα έπρεπε το κράτος να επενδύσει σε καινοτόμες ιδέες, στην τεχνολογία, στην υγεία και στην παιδεία.

Ειδικότερα σημείωσε ότι με την δημιουργία, ίδρυση, ή μεταφορά σχολών, του Πανεπιστημίου Κύπρου ή του ΤΕΠΑΚ λύνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα της εποχικότητας στην Ελ. Αμμόχωστο. «Θεωρώ ότι είναι σχετικά εύκολο να γίνει αυτό, καθώς η Ελ. Αμμόχωστος μπορεί να προσελκύσει ντόπιους και ξένους με τις σωστές υποδομές», σημείωσε.

Τέλος υπογράμμισε πως αν δεν γίνουν οι σωστές ενέργειες η Ελ. Αμμόχωστος θα καταντήσει ο φτωχός συγγενής και η πιο καταπιεσμένη επαρχία της Κύπρου.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief: