ΕΒΕΛ: Βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

•    Η Λευκωσία να καταστεί περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο
•    Γάγγραινα το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στις επιχειρήσεις και την οικονομία και αισιοδοξία ότι η Λευκωσία μπορεί να καταστεί μια σύγχρονη πόλη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Στέλιος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου Λευκωσίας ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, αγωνίστηκε να συνδράμει στην συνολική προσπάθεια για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στο επιχειρείν. Ωστόσο, συνέχισε, η κατάσταση σήμερα δεν είναι η καλύτερη και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και μέσω νέων πρωτοβουλιών θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία μας. 

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και θα διευκολύνουν το επιχειρείν.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Απονομή της Δικαιοσύνης, στην κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, στη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, στην ενίσχυση της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναφορικά με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ επισήμανε τα έργα που έγιναν με στόχο να αποκτήσει η Λευκωσία μια νέα δυναμική, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και αναζωογόνηση της.

Τόνισε ακόμα, ότι το Επιμελητήριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άμβλυνση του κυκλοφορικού προωθώντας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας και κατέθεσε ολοκληρωμένη εισήγηση για τη δημιουργία τραμ.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι το ΕΒΕΛ ενθάρρυνε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Κύπρου και του εξωτερικού, να επιλέξουν τη Λευκωσία για την ανέγερση νέων μοντέρνων επαγγελματικών χώρων και για νέες ξενοδοχειακές μονάδες μικρές ή μεγάλες. 

Σημαντική πρόκληση όπως είπε, αποτελεί ο ιστορικός πυρήνας της πόλης, με σημάδια έντονης οικονομικής παρακμής, αλλά και υποβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος και σημαντική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα. Ο κ Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι το ΕΒΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη μετατροπή της Λευκωσίας σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Επιπλέον, το ΕΒΕΛ πιστεύει ακράδαντα ότι η πρωτεύουσα μπορεί να καταστεί περιφέρεια «Έρευνας, Γνώσης και Καινοτομίας».

Ο κ Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι της ΕΕ, δεν θα επηρεάσουν μόνο τις συμβατικές υποχρεώσεις της πολιτείας για ανάκτηση και ανακύκλωση, αλλά και τη βιωσιμότητα τους.
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, απαιτούνται μέτρα και  δράσεις που  θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις, ώστε να  ενθαρρυνθούν σε  επιχειρηματικές δραστηριότητες,  όπως η αξιοποίηση υλικών από  τις ίδιες τις  επιχειρήσεις, οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και η μείωση του όγκου αποβλήτων και «carbon footprint» από κάθε επιχείρηση.  

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι με την ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και την υλοποίηση των νέων σχεδιασμών, η Λευκωσία θα είναι μια πόλη σύγχρονη, μοντέρνα και ζωντανή με νέο επιχειρηματικό «ταπεραμέντο», που θα ελκύει τόσο τους επισκέπτες της, όσο και τους μόνιμους κατοίκους της αποτελώντας το σημείο αναφοράς για την Κύπρο.

Αυτούσια η ομιλία του κ. Αναστασίου:


Αγαπητά μέλη του ΕΒΕΛ,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου μας. Όπως βλέπετε, η φετινή μας συνέλευση δεν είναι όπως τις προηγούμενες, καθότι είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα της πανδημίας και στα υγειονομικά πρωτόκολλα του κράτους. 

Στα πλαίσια αυτά, δεν θα έχουμε το τελετουργικό μέρος με χαιρετισμό από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την παρουσία επίσημων προσκεκλημένων.

Σήμερα συμπληρώνω έξι χρόνια από την ανάληψη της θέσης του Προέδρου του επιμελητήριου μας, θέση στην οποία εσείς τα μέλη με καταξιώσετε να αναλάβω. Με την ευκαιρία της αποχώρησης μου από την Προεδρία του ΕΒΕΛ θέλω να επιχειρήσω σήμερα ένα πιο συνολικό απολογισμό του έργου και των δραστηριοτήτων που όλοι μαζί υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια για το ΕΒΕΛ και τα μέλη μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατ’ αρχή να αναφέρω ότι όλοι μας σήμερα βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, λόγω των πολλών επιπτώσεων της πανδημίας. Το επιμελητήριο μας, σε συνεργασία πάντοτε με το ΚΕΒΕ, αγωνίστηκε να συνδράμει στην συνολική προσπάθεια για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στο επιχειρείν. Η εικόνα σίγουρα δεν είναι η καλύτερη και γι’ αυτό καλούμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εμπλουτίσουμε τα Ειδικά Σχέδια της κυβέρνησης, με νέες ιδέες που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων. 

Αρκετές επιχειρήσεις μέλη μας συνεχίζουν να έχουν μειωμένο κύκλο εργασιών, άλλες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας και άλλες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Η ένταξη πολλών επιχειρήσεων – μελών μας στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να έδωσε κάποιες ανάσες, όμως σίγουρα δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει τη μελλοντική βιωσιμότητα ορισμένων εξ αυτών. Το δεδομένο αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και το ΕΒΕΛ με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προσπαθεί να μεταφέρει το κλίμα στο επίπεδο των κέντρων  αποφάσεων.

Επίσης, μας ανησυχεί η γενικότερη πορεία της οικονομίας, η οποία με βάση τις προβλέψεις του  Υπουργείου Οικονομικών οδεύει σε ύφεση της τάξης του 5,5 – 7% για το 2020. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, οι δημοσιονομικοί δείκτες άρχισαν να παρουσιάζουν επιδείνωση με το δημόσιο χρέος να κινδυνεύει να φτάσει στο ψηλότερο επίπεδο που είχαμε ποτέ στην Κύπρο, δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ.

Αρνητική απόκλιση παρουσιάζει και το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ αναμένεται αύξηση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Όλα αυτά επενεργούν δυσμενώς πάνω στο επιχειρηματικό περιβάλλον και επηρεάζουν άμεσα τις εργασίες των μελών μας. Ήδη, ζωτικοί τομείς, όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές, οι ξένες επενδύσεις (και άλλοι υποτομείς των υπηρεσιών), βρίσκονται σε απογοητευτική κατάσταση. Η παράλυση των τελευταίων μηνών, δημιούργησε απρόβλεπτα προβλήματα.

Ως ΕΒΕΛ, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ θα παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται τόσο για στήριξη της οικονομίας, όσο και ενίσχυση των επιχειρήσεων – μελών μας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών αυτών, ζητούμε από το κράτος, πέραν των ως επί το πλείστον ορθών έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για στήριξη των επιχειρήσεων, να προχωρήσει άμεσα σε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και θα διευκολύνουν το επιχειρείν.

Συγκεκριμένα, ζητούμε:
•    Άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Απονομή της Δικαιοσύνης. Η κατάθεση και ψήφιση στην Βουλή των αντίστοιχων νομοσχεδίων θα πρέπει να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση. 
•    Κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
•    Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τόνωση της πραγματικής οικονομίας. 
•    Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και γενικά των αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους.
•    Ενίσχυση της προσπάθειας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. 
•    Στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων τους.
•    Ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. 
•    Μετοχοποίηση και εκσυγχρονισμό ημικρατικών οργανισμών.


Αγαπητές φίλες και φίλοι, 

Το ΕΒΕΛ, πέραν της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της ενίσχυσης του οικονομικού περιβάλλοντος, έδωσε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της Λευκωσίας σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων υποδομών ανάπτυξης και  την επίλυση των προβλημάτων της.

Σε στενή συνεργασία με τους Δήμους Λευκωσίας και άλλους κρατικούς συναρμόδιους φορείς, πρωτοστατήσαμε στην προώθηση των έργων που αφορούν την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, τον εξωραϊσμό του τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους–Ευαγόρου, τη διαπλάτυνση/εξωραϊσμό  της λεωφόρου Καλλιπόλεως και Κυριάκου Μάτση, τον εξωραϊσμό/αξιοποίηση του Παλιού ΓΣΠ, την προώθηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλα.

Με τα έργα αυτά πιστεύουμε ότι η Λευκωσία θα αποκτήσει μια νέα δυναμική, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και αναζωογόνηση της.

Για την επίλυση των προβλημάτων δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη γάγγραινα που μαστίζει για χρόνια την πρωτεύουσα, το κυκλοφοριακό. Με πολλές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς,  το ΕΒΕΛ προώθησε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας για τη Λευκωσία και προχώρησαν οι σχεδιασμοί για τον Περιφερειακό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας. Ως ΕΒΕΛ, καταθέσαμε και ολοκληρωμένη εισήγηση για τη δημιουργία τραμ στην πρωτεύουσα, κάτι που πιστεύουμε ότι θα αμβλύνει το κυκλοφοριακό.

Σήμερα, επαναλαμβάνουμε προς όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς ότι αν δεν επιλυθεί έγκαιρα το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η Λευκωσία θα είναι μια πόλη χωρίς προοπτική, βυθισμένη στην ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών και στη ρύπανση των αυτοκινήτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παράλληλα, με όλα αυτά, ενθαρρύναμε μεγάλους επιχειρηματικούς όμιλους της Κύπρου και του εξωτερικού, να επιλέξουν τη Λευκωσία για την ανέγερση νέων μοντέρνων επαγγελματικών χώρων και για νέες ξενοδοχειακές μονάδες μικρές ή μεγάλες. 

Όντως, οι προσπάθειες μας απέδωσαν καρπούς και σήμερα βλέπουμε σοβαρές επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα, όπου θα στεγάσουν νέες εταιρείες, συμβάλλοντας στον επιχειρηματικό αναπροσανατολισμό της ίδιας της Λευκωσίας. Το ίδιο γίνεται και με τις ξενοδοχειακές μονάδες, όπου σήμερα υπάρχουν σχέδια για νέες αξιόλογες αναπτύξεις που αναμένεται να τονώσουν το τουριστικό προφίλ της πρωτεύουσας, 

Ως ΕΒΕΛ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να μετατρέψουμε τη Λευκωσία σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, κάτι που αποτελεί πρώτιστο και διαχρονικό μας στόχο.

Σημαντική πρόκληση αποτελεί ο ιστορικός πυρήνας της πόλης με σημάδια έντονης οικονομικής παρακμής, αλλά και υποβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος και σημαντική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα. Η μείωση της επισκεψιμότητας, η μείωση του πληθυσμού και η αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα και των συνθηκών διαβίωσης είναι απόρροια της μεταναστευτικής κρίσης και της έντονης ροής μεταναστών στο κέντρο, που οξύνεται λόγω και της υποβάθμισης της αξίας των ακινήτων, δημιουργώντας φαύλο κύκλο υποβάθμισης. 

Το Επιμελητήριο έχει ήδη κινητοποιηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις διαμηνύοντας πως δεν αρκεί μόνο η διοχέτευση κονδυλίων αναπαλαίωσης και ανάπλασης των περιοχών. 

Χρειάζονται στοχευμένα κίνητρα εγκατάστασης βιώσιμων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην περιοχή και φυσικά περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη και να αυξηθεί η αξία της περιοχής που θα αποτελέσει την κυριότερη πηγή αναζωογόνησης της πόλης. 


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σημαντικές όμως είναι και οι προσπάθειες μας και για ενίσχυση της βιομηχανίας. 

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της νέας Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για  αντιμετώπιση των θεμάτων βιομηχανίας και ανάδειξη της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής. Παράλληλα, σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μέσα από τις εισηγήσεις   προκύπτει η ανάγκη για εκπόνηση Μελέτης Προώθησης και Ανάπτυξης  της Κυκλικής Οικονομίας στην Κύπρο.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις, καθώς θεωρούμε ότι οι στόχοι της ΕΕ, δεν θα επηρεάσουν μόνο τις συμβατικές υποχρεώσεις της πολιτείας για ανάκτηση και ανακύκλωση, αλλά θεωρούμε ότι  θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα τους. 

Γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα και  δράσεις   που  θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις, ώστε να  ενθαρρυνθούν σε  επιχειρηματικές δραστηριότητες,  όπως :

•    Η αξιοποίηση υλικών από  τις ίδιες τις  επιχειρήσεις.  
•    Οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων. 
•    Η μείωση του όγκου αποβλήτων και «carbon footprint» από κάθε επιχείρηση.  

Για τις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές το ΕΒΕΛ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. 

Όπως γνωρίζετε, οι πλείστες βιομηχανικές ζώνες και περιοχές είχαν οριοθετηθεί τη δεκαετία του 1970-1980. Έκτοτε δεν υπήρξε κατάλληλος σχεδιασμός για ζώνη προστασίας που να περιβάλει τις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επέκταση των οικιστικών ζωνών, μέσα από τις αναθεωρήσεις των τοπικών σχεδίων, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές των βιομηχανικών περιοχών /ζωνών.  

Σήμερα, η μεγάλη  οικιστική ανάπτυξη  απαιτεί την εκδίωξη της  βιομηχανικής ανάπτυξης, παρόλες τις επενδύσεις και υποδομές από το δημόσιο και κρατικό τομέα, αλλά και από τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Όλα αυτά μας προβληματίζουν και τα συζητούμε με το Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
ΕΒΕΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε και δίνουμε στην αξιοποίηση των τομέων της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της έρευνας και της καινοτομίας. Θέση μας είναι ότι η Πρωτεύουσα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη αυτών των τομέων και να καταστεί περιφέρεια ‘Ερευνας, Γνώσης και Καινοτομίας. 
Στο σημείο αυτό, να σας ενημερώσω ότι η Λευκωσία κατατάχθηκε μετά από έρευνα του fDi Intelligence των Financial Times για 3η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση στην κατηγορία Ανθρώπινο Κεφάλαιο μεταξύ των μικρών πόλεων της Ευρώπης. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ

Η δράση του ΕΒΕΛ, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην Κύπρο. Με σημαντικές πρωτοβουλίες μας προωθήσαμε και προβάλαμε το οικονομικό και τουριστικό πρόσωπο τόσο της Κύπρου, όσο και της Λευκωσίας σε χώρες του εξωτερικού. 

Με φορείς που έχουμε σχέσεις προβάλαμε το επιχειρείν της χώρας μας και αναδείξαμε στο εξωτερικό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας. Ιδιαίτερα τονίσαμε την προοπτική της Λευκωσίας ως επιχειρηματικό κέντρο σε νέους τομείς. Στα πλαίσια της διεθνούς δράσης μας, ο Διευθυντής του ΕΒΕΛ φίλος Σωκράτης Ηρακλέους, εξελέγη Αντιπρόεδρος των Επιχειρηματικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και διοργανώσαμε στη Λευκωσία το ετήσιο συνέδριο τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Στο τομέα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των μελών μας οργανώσαμε σειρά επιτυχημένων συνεδρίων και ημερίδων με επιφανείς ομιλητές από το εξωτερικό, όπως με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τους διευθυντές αξιολόγησης , του οίκου Standard & Poor’s.

Ακόμα καθιερώσαμε το θεσμό του επιχειρηματικού προγεύματος με διάφορες προσωπικότητες για θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις στη Λευκωσία.

ΕΒΕΛ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όπως βλέπετε, παρά τα προβλήματα της πανδημίας, που παρόπλισαν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, το ΕΒΕΛ δεν έμεινε με τα χέρια δεμένα. Αντίθετα, προωθήσαμε τους στόχους μας, υλοποιήσαμε πολλές από τις δεσμεύσεις μας και γενικά ανταποκριθήκαμε στο όραμα όλων μας για να μετατρέψουμε τη Λευκωσία σε μια πόλη του μέλλοντος. 

Προσωπικά, είμαι ευτυχής που μπορέσαμε να βάλουμε και το δικό μας λιθαράκι στο νέο πρόσωπο που σιγά – σιγά αποκτά η Λευκωσία. Είμαι αισιόδοξος ότι με την ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και την υλοποίηση των νέων σχεδιασμών μας, η Λευκωσία δεν θα είναι ίδια με χθες. Θα είναι, παρά τη διχοτόμηση της,  μια πόλη σύγχρονη, μοντέρνα και ζωντανή. Θα είναι μια πόλη με νέο επιχειρηματικό «ταπεραμέντο», αλλά και φιλική για κατοίκηση. Θα είναι μια πόλη που θα ελκύει τόσο τους επισκέπτες της, όσο και τους μόνιμους κατοίκους της. Θα είναι μια πόλη με μέλλον και προοπτικές για όλους. Θα είναι το σημείο αναφοράς για την Κύπρο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Με την ευκαιρία της αποχώρησης μου από την Προεδρία του ΕΒΕΛ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη στενή συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. 

Ευχαριστώ τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΛ, γιατί κάτω από αντίξοες συνθήκες  όλοι μαζί δουλέψαμε σκληρά για τον Επιμελητηριακό Θεσμό, για τα μέλη μας και για τη Λευκωσία. Επίσης, ευχαριστώ το φίλο Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και τους προέδρους των άλλων Τοπικών Επιμελητηρίων για τη στήριξη και βοήθεια τους.

Επίσης, ευχαριστώ τον Γραμματέα – Διευθυντή του ΕΒΕΛ Σωκράτη Ηρακλέους, τον Διευθυντή Βιομηχανίας Αντρέα Αντωνιάδη, το προσωπικό του ΕΒΕΛ και τους εξωτερικούς συνεργάτες μας για όλη τη στήριξη της προσπάθειας μας.

Ιδιαίτερα, όμως, ευχαριστώ όλους εσάς τα μέλη μας, που είσαστε πάντα δίπλα στο ΕΒΕΛ και από κοινού αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις.

Τελειώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσωπικά θα παραμείνω δίπλα στο ΕΒΕΛ και στα μέλη μας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για το καλό των μελών μας.  Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα ανταποκριθούν πλήρως στις πολλές ανάγκες των μελών μας και της Λευκωσίας.

Εύχομαι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί σήμερα καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Tags