Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση

Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο αλλάζει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση τελέστηκαν σήμερα, Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο.

>>>Δείτε ακόμη: Τα έργα που προωθούνται για το 2021-2022 από το Υπ. Μεταφορών

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της πολυσύχναστης λεωφόρου διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της με προστασία των μεγάλων δέντρων και ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Επί της λεωφόρου έχουν ήδη φυτευτεί 90 ώριμα δέντρα, αναρριχητικά και καλλωπιστικά φυτά.

Έχει επίσης τοποθετηθεί μοντέρνα αστική επίπλωση, σύγχρονος φωτισμός, υδάτινα στοιχεία και υπογειοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Τα πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια που έχουν δημιουργηθεί επιτρέπουν την ασφαλή και άνετη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ ενώ το έργο έχει στοχεύσει και πετύχει την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο που προηγουμένως ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Για την εξυπηρέτηση των εμπορικών χρήσεων της λεωφόρου, έχουν δημιουργηθεί 25 χώροι στάθμευσης επί του οδοστρώματος (μεταξύ των οποίων και για οχήματα τροφοδοσίας), ενώ χώροι στάθμευσης προς εξυπηρέτηση των πολιτών υπάρχουν και στις παρόδους.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μίλησε για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο της πρωτεύουσας η οποία για δεκαετίες παρουσίαζε προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της μη ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων. Ο κ. Γιωρκάτζης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσβασιμότητα των πεζοδρομίων υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του στη περιοχή συνοδεία ατόμων σε τροχοκάθισμα.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση που πλέον οι πολίτες χαίρονται και απολαμβάνουν τη βόλτα τους επί της λεωφόρου και τόνισε πως το έργο αλλάζει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής.

Είπε ακόμη ότι στόχος του Δήμου δεν είναι μόνο η ανάπλαση κεντρικών λεωφόρων αλλά και αναβάθμιση των γειτονιών μέσω της δημιουργίας δικτύου πεζοδρομίων που τις διασυνδέουν με τους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Η Λευκωσία αλλάζει. Γίνεται πιο όμορφη, πιο λειτουργική, προσβάσιμη.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος τόνισε πως το έργο της Κυριάκου Μάτση «αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα έργου βιώσιμης κινητικότητας που συνδυάζει τόσο την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων όσο και των πεζών και των ΑμεΑ».

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τον Δήμο Λευκωσίας «ο οποίος καταφέρνει να εκτελεί ταυτόχρονα τόσα πολλά και σημαντικά έργα αναπλάσεων δρόμων τόσο στις γειτονιές όσο και στο εμπορικό κέντρο τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα αναβαθμίσουν κατά πολύ την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης». Ο κ. Καρούσος είπε ακόμη ότι προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης διαβεβαιώνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών μέσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό του άξονα για λεωφορειολωρίδες (άξονας τραμ), στην ανάπλαση και αναζωογόνηση των αστικών πυρήνων και ιδιαίτερα του κέντρου και σε παρεμβάσεις για μείωση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, όπως την εισαγωγή του κλιμακωτού ωραρίου.
 

 
4303