Είστε έτοιμοι; Κάτι αλλάζει στους κυπριακούς χώρους εργασίας

Η Generation Z μπαίνει δυναμικά στο εργασιακό περιβάλλον και απαιτεί αλλαγές. Σοβαρές αλλαγές

Η εν λόγω γενιά είναι εδώ και αφήνει πίσω νοοτροπίες του παρελθόντος, θέτοντας νέους κανόνες στους χώρους εργασίας.

Λέξεις κλειδιά; ανοιχτοί χώροι εργασίας, κοινωνικότητα, τεχνολογία και στιλ.

Σκεφτείτε μία ταινία. Βρισκόμαστε σε μία εταιρεία, ο CEO της εταιρείας καλημερίζει μόνο τους προϊστάμενους, από γραφείο σε γραφείο, καταλήγοντας στο απομακρυσμένο γραφείο του. Τα πλάνα, συνεχίζουν με τους εργαζόμενους κλεισμένους στα γραφεία τους, στους τέσσερις τοίχους. Ενίοτε ξεκλέβουν λίγο χρόνο για να συζητήσουν κάτι προσωπικό ή ακόμη και για τη δουλειά, ενώ η μόνη στιγμή που συναντιούνται είναι την ώρα του διαλείμματος.

Το πιο πάνω σενάριο είναι ακριβώς αυτό που θέλει να αναθεωρήσει η Generation Z. Ουσιαστικά, μιλάμε για αυτούς που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 -έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010- και μόλις άρχισαν να εντάσσονται στο εργασιακό δυναμικό. Πρόκειται, εν ολίγοις, για τη γενιά που μεγάλωσε ταυτόχρονα με παγκόσμιες προκλήσεις.

Co-working spaces

Οι νέοι χρειάζονται την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση. Αφού κλείστηκαν ακριβώς στην ενηλικίωση τους στο σπίτι, τώρα, ζητάνε ανοιχτούς χώρους εργασίας. Εκεί θα μπορούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους σε συνδυασμό με το εποικοδομητικό socializing, μακριά από ερμητικά κλειστά γραφεία. 

Η περί ης ο λόγος συνθήκη προϋποθέτει τον έξυπνο κτηριακό σχεδιασμό, για τη διαμόρφωση ευέλικτου χώρου εργασίας. Σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις για το εργασιακό περιβάλλον, απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση. 

Η σημερινή εικόνα που στην πλειοψηφία αποτελείται από εμπορικά κτίρια τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘70, δημιουργούν αναπόφευκτα μια παλιά εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα εργασίας. Επομένως, είναι άμεση η ανάγκη για αλλαγή. 

dvds
 
Tech, tech and more tech

Απομακρύνετε τα σταθερά τηλέφωνα και εξοπλιστείτε με όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία που θα τους λύσουν τα χέρια και θα τους επιτρέψουν να θριαμβέψουν. Μην ξεχνάμε ότι αρκετοί εξ αυτών πρώτα έμαθαν πώς κάνουν slide στην οθόνη του κινητού, ενώ στη συνέχεια έκαναν τα πρώτα τους βήματα.

Green & art

Ο λευκός τοίχος, το βαρύ ξύλινο γραφείο και, γενικά, το αποστειρωμένο περιβάλλον ανήκουν στο παρελθόν. Η Gen Z χρειάζεται χώρους που θα τους εμπνεύσουν, συνυπάρχοντας τόσο με τους συναδέλφους όσο και σε ένα περιβάλλον με δημιουργικές πινελιές. Χρώματα, installations και πράσινα φυτά είναι στοιχεία που ζητά η εν λόγω γενιά, γεγονός που το πιστοποιούν και αρκετές μελέτες που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα.

Επομένως, το ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον ενδυναμώνει τις εργασιακές σχέσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος. Στην Κύπρο, ήδη αρκετές εταιρείες αλλάζουν τους εργασιακούς τους χώρους, εφαρμόζοντας τα πιο πάνω, ενώ startup εταιρείες προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, ψάχνοντας τα ιδανικά locations , που θα συνδυάζουν παράλληλα εύκολη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο και σε επαγγελματικές υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η bbf®, μια από τις κορυφαίες κυπριακές εταιρίες ανάπτυξης γης και ακινήτων, φρόντισε να σχεδιάσει εμπορικά έργα που παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για το ιδανικό και νέο εργασιακό περιβάλλον, τόσο κτηριακά όσο και σχεδιαστικά, με τις κατάλληλες υποδομές.

sdvds
 
Μάθε περισσότερα για τα καινούργια εμπορικά έργα της bbf: τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για τη σωστή εμπορική επένδυση.

 
7869