Έτσι δημιουργήθηκε η Flexfin - Πώς στηρίζει δεκάδες επιχειρήσεις

Flexfin: Η εταιρεία που προσφέρει άμεση χρηματοδότηση σε δεκάδες επιχειρήσεις με την μέθοδο της προεξόφλησης τιμολογίων

Ακούμε πολλές φορές ότι από μία κρίση μπορεί να προκύψουν πολλές ευκαιρίες. Πώς γίνεται όμως αυτό στην πράξη; Πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς τις συνθήκες αλλά και τις δυσκολίες που συνήθως προκύπτουν μέσα από μία κρίση για να δημιουργήσει κάτι νέο και φιλόδοξο που τελικά να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει το πιο πάνω είναι η εταιρεία Flexfin, μια εταιρεία που σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο του Factoring στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα όπου είναι η μοναδική ανεξάρτητη αδειοδοτημένη του είδους. Αφορμή για την δημιουργία της, οι δυσκολίες πολλών επιχειρήσεων μετά την κρίση του 2013 στην Κύπρο όπως θα δείτε και πιο αναλυτικά πιο κάτω. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι κάνει η Flexfin με απλά λόγια
Η Flexfin ουσιαστικά παρέχει ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω προεξόφλησης τιμολογίων. Προσφέρει δηλαδή άμεσα χρήματα σε επιχειρήσεις γλυτώνοντας τις από τον πονοκέφαλο να κυνηγούν τους πελάτες τους. Με πιο απλά λόγια μέσω της Flexfin μπορείτε να μετατρέψετε τα τιμολόγιά σας σε χρήματα άμεσα.

Ειδικά στην περίοδο που ζούμε όπου πολλές επιχειρήσεις ζορίζονται λόγω των επιπτώσεων που έφερε το lockdown λόγω της πανδημίας, οι υπηρεσίες που προσφέρει η Flexfin είναι σωτήριες για πολλές επιχειρήσεις και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις από ένα αξιόπιστο συνεργάτη όπως η Flexfin. 

Πραγματικά όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ιστορία πίσω από την δημιουργία της Flexfin. 

Η κρίση… έφερε την ευκαιρία
Μετά την κρίση του 2013 στην Κύπρο και μετέπειτα στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Βρανόπουλος (σήμερα Εκτελεστικό μέλος της Flexfin) ο οποίος εκείνο τον καιρό επένδυε ως angel investor σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και ο Αλέξανδρος Κελαϊδίτης (σήμερα CEO της Flexfin) ο οποίος βρισκόταν στον χώρο των επενδύσεων σε ξενοδοχεία, παρατήρησαν ότι εταιρείες, οι οποίες είχαν καλό πελατολόγιο, αναγκάζονταν να αποδεχθούν μεγάλες περιόδους πίστωσης για πληρωμή.  Δηλαδή πουλούσαν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και περίμεναν 3-4 μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους.  

Σαφώς και η καθυστέρηση αυτή δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στις εταιρείες μιας και η έλλειψη κεφαλαίων είναι ίσως το πιο σύνηθες εμπόδιο για μικρές ή νεοφυείς επιχειρήσεις, και συχνά τους μπλόκαρε την αύξηση του τζίρου γιατί δεν μπορούσαν να το υποστηρίξουν.  

Έβαλαν μπροστά το… σχέδιο
Σε αυτό το πλαίσιο και αφού είδαν το πρόβλημα που προέκυπτε, οι δύο φίλοι, πρώην συνεργάτες στην Goldman Sachs στο Λονδίνο και μετέπειτα ιδρυτές της Flexfin, βολιδοσκόπησαν την τραπεζική αγορά ώστε να βρούν μια λύση σε συνεργασία με τις τράπεζες για να εξυπηρετήσουν αυτές τις εταιρείες. 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από ότι είχαν αρκετά υπολογίσει μιας και ο αριθμός εταιρειών που οικειοθελώς ή μη δεν είχαν τραπεζικό δανεισμό ήταν πολλαπλάσιος, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε την ευελιξία να εξυπηρετήσουν αυτή την αγορά για άλλους λόγους (τα αυξανόμενα κόκκινα δάνεια, πεπαλαιωμένες διαδικασίες κ.α.)

Η προεξόφληση τιμολογίων (factoring) και η Flexfin
Στο σημείο αυτό, τέλη του 2016, ο Δημήτρης πρότεινε στον Αλέξανδρο το φιλόδοξο εγχείρημα να δημιουργήσουν οι ίδιοι μια νέα εταιρεία η οποία χωρίς να εξαρτάται από τρίτους θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας σε σχέση με τις εμπορικές τους συναλλαγές. Επικεντρώνοντας στις υψηλής ποιότητας απαιτήσεις των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να προσφέρουν ρευστότητα σε ένα ασφαλές πλαίσιο πιστωτικού κινδύνου. Το factoring ή η προεξόφληση τιμολογίων προσέφερε τη λύση. Αλλά για να προσφερθεί σε πολλές μικρές επιχειρήσεις με αποτελεσματικό τρόπο έπρεπε να συνδυαστεί με την τεχνολογία, δηλαδή το Fintech. Έτσι δημιουργήθηκε η Flexfin!

Αρχή από την Κύπρο/Δυσκολίες στην Ελλάδα
Αρχίζοντας από την Κύπρο οι δύο ιδρυτές άρχισαν να κάνουν πραγματικότητα το όραμα τους. Ενώ όμως στην Κύπρο η εταιρεία μπορούσε να στηθεί γρήγορα, στην Ελλάδα χρειαζόταν άδεια από την Κεντρική Τράπεζα και πολύ ψηλά κεφάλαια. 

Κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων ευρώ για Ελλάδα με ισχυρούς ‘’συμπαίκτες’’
Παρ’ όλα αυτά οι δυο ιδρυτές κατάφεραν να εξασφαλίοσυν κεφάλαια σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ από μια εξαιρετική ομάδα μετόχων η οποία και πίστεψε στο σύνολό της στο όραμα τους και τους υποστήριξε σημαντικά. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη τράπεζα, εμπορικές εταιρείες, επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και στελέχη του τραπεζικού χώρου. Ο γύρος αυτός χρηματοδότησης αποτελεί από τους μεγαλύτερους γύρους πρώτης χρηματοδότησης (seed round) στο χώρο των start-ups ειδικά στην ευρύτερη περιοχή Κύπρου/Ελλάδας.  

Τα κατάφεραν - Η μοναδική αδειοδοτημένη εταιρεία factoring στην Ελλάδα η Flexfin

Ένα χρόνο αργότερα μετά την εξασφάλιση των κεφαλαίων, δηλαδή το καλοκαίρι του 2019, μετά από χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία αδειοδότησης η Flexfin Ελλάδος έλαβε την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, κι έγινε η μόνη ανεξάρτητη αδειοδοτημένη εταιρεία factoring στην Ελλάδα.

>>> Όλα τα εταιρικά νέα εδώ <<<

Βοήθεια σε δεκάδες επιχειρήσεις με άμεση ρευστότητα 
Έτσι οι δύο εταιρείες του ομίλου άρχισαν τις χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2019, και μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει δεκάδες εταιρείες προμηθευτές υπεραγορών, εταιριών τηλεπικοινωνιών, λιανικής, παραγωγούς και άλλους, προσφέροντας τους ρευστότητα. Φιλοδοξία τους είναι να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες, και να αναπτύξουν τη Flexfin ώστε να γίνει σημείο αναφοράς στο χώρο του fintech για την περιοχή μας.

 
4264