European Researchers’ Night: Ταξίδι στην ψηφιακή & πράσινη εποχή!

Εκατοντάδες ερευνητές και ερευνήτριες σας περιμένουν την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, να ανακαλύψετε μαζί τον μαγικό κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας, σε μία εκδήλωση γεμάτη εκπλήξεις, διαγωνισμούς και διαδραστικά παιχνίδια

Στο “European Researchers’ Night” στρέφεται την ερχόμενη βδομάδα η προσοχή μικρών και μεγάλων, με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) μαζί με εκατοντάδες ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου να ετοιμάζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης.

H μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 το πρωί μέχρι και τις 22:00 το βράδυ, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία – αφού εγγραφούν κάνοντας κλικ ΕΔΩ – να περιηγηθούν από το σπίτι τους στην ψηφιακή έκθεση και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία.

ENGAGE the Digital and Green Age

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι εμπνευσμένο από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το σλόγκαν “ENGAGE the Digital and Green Age”, το ΙδΕΚ προσκαλεί το κοινό να ενημερωθεί, να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη εποχή. 

Ο εντυπωσιακός ψηφιακός εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την φετινή εκδήλωση, περιλαμβάνει πέραν των 60 περιπτέρων, στελεχωμένων με περισσότερους από 300 ερευνητές και ερευνήτριες από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου, οι οποίοι υπόσχονται στους διαδικτυακούς επισκέπτες ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ερευνητικά εργαστήρια, να λάβουν μέρος σε διαδραστικά παιχνίδια, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και πειράματα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν εκπαιδευτικό υλικό και να ανταλλάξουν απόψεις με τις ερευνητικές ομάδες σε ζωντανό χρόνο.


Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σε ψηφιακή μορφή, λόγω της πανδημίας, τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου και διοργανώνεται για 15η χρονιά στην Κύπρο από το ΙδΕΚ, σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων. 
Διαγωνισμός S-Factor, απονομές βραβείων και ψηφιακό… κυνήγι θησαυρού

H εκδήλωση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που στοχεύουν στην προώθηση της ερευνητικής και καινοτομικής κουλτούρας, αναδεικνύοντας παράλληλα, την ερευνητική δραστηριότητα που υλοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας. 

Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα είναι ο διαγωνισμός S-Factor, μέσα από τον οποίο μαθητές και μαθήτριες καλούνται να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό φαινόμενο με πρωτότυπο τρόπο, σε τρία μόλις λεπτά, διεκδικώντας πλούσια δώρα. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και θα μεταδίδεται ζωντανά στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 μέσω της πλατφόρμας της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων οι επισκέπτες θα έχουν επιπλέον, την ευκαιρία να απολαύσουν διαδικτυακά και ένα μοναδικό ψηφιακό κονσέρτο από την Sistema Cyprus.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης του νικητή του διαγωνισμού συγγραφής ιστορίας μικρού μήκους που είχε προκηρύξει το ΙδΕΚ με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών σε θέματα μετάβασης στην ψηφιακή και πράσινη εποχή. Σημειώνεται μάλιστα, πως το Ίδρυμα προχώρησε σε εικονογράφηση της ιστορίας που εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία καθώς και στην έκδοσή της σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (ebook), το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης ως ψηφιακό αναμνηστικό δώρο.

Από το πλούσιο πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης, το ψηφιακό κυνήγι θησαυρού που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές για τους μικρούς φίλους. Οι συμμετέχοντες δεν έχουν παρά να εντοπίσουν τις μασκότ της εκδήλωσης, Brainy και Genie, που θα κρύβονται στα περίπτερα του ψηφιακού εκθεσιακού χώρου, να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους υποβάλουν και να κερδίσουν δώρα τεχνολογίας. 

Το European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Αctions (MSCA) για την Έρευνα και την Καινοτομία, που στοχεύει στην κατάρτιση ερευνητών προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ανταλλαγής γνώσεων μέσω της διασυνοριακής και διεπιστημονικής κινητικότητας των ερευνητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και την εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ και τη σελίδα του στο Facebook.
 

 
5377