Παρτσακουλάκης: Τέλος στον καπνό του τσιγάρου

Συνέντευξη του Γιώργου Παρτσακουλάκη, Γενικού Δ/ντής Τμήματος People & Culture Philip Morris (PMI) στην DIGITALTREE

Ο Γενικός Δ/ντής Τμήματος People & Culture Philip Morris (PMI) κ. Γιώργος Παρτσακουλάκης, σε συνέντευξη του στην DIGITALTREE, επεξηγεί τι είναι ο εταιρικός μετασχηματισμός και πως η Παπαστράτος το αντιλαμβάνεται συνδέοντας τον άρρηκτα με τον γενικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Σημειώνει ότι το όραμα της εταιρείας είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από τον καπνό του τσιγάρου. Τονίζει ότι μετά από  9 δεκαετίες στην κορυφή της καπνοβιομηχανίας, αποφάσισαν να σταματήσουν για πάντα την παραγωγή τσιγάρων και να στραφούν σε μια νέα γενιά καινοτομικών προϊόντων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επενδύσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων, εναλλακτικών του τσιγάρου, σε ένα τεχνολογικά και επιστημονικά άρτιο ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία με περισσότερους από 400 επιστήμονες σημείωσε ο κ. Παρτσακουλάκης.

Αυτούσια η συνέντευξη του κ. Γιώργου Παρτσακουλάκη

Κύριε Παρτσακουλάκη, πείτε μας δυο λόγια για τον σκοπό της επίσκεψής σας στην Κύπρο

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή φιλοξενία. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, για αυτό και φροντίζω να αξιοποιώ κάθε αφορμή. Αυτή τη φορά, η αφορμή ήταν η πρόσκληση που έλαβα για να μιλήσω στο 18ο συνέδριο Leadership and HR Management, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών HR στην Κύπρο, για το παράδειγμα της Παπαστράτος και τον τρόπο που υλοποιούμε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετασχηματισμό στην 90χρονη ιστορία μας. 

Τι είναι τελικά ο εταιρικός μετασχηματισμός στον οποίο αναφερθήκατε; 

O μετασχηματισμός αποτελεί μία διαδικασία, που ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Είναι πρωτίστως μία εσωτερική διαδικασία, η οποία εξελικτικά περνά προς τα έξω και μεταμορφώνει το περιβάλλον μας. Μεταμορφώνει την ίδια την κοινωνία. Στο Leadership & HR Management Conference μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω με απτά παραδείγματα, το πώς αντιλαμβανόμαστε στην Παπαστράτος τον εταιρικό μετασχηματισμό,  πού στοχεύουμε και τι κερδίζουν μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, οι εργαζόμενοι μας και κυρίως η κοινωνία. To όραμά μας είναι ένα: ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Οι άνθρωποι της Παπαστράτος είναι οι πραγματικοί και πιο σημαντικοί πρεσβευτές αυτού του οράματος. Είναι αυτοί που μεταδίδουν το μήνυμά μας, ενώ αφιερώνουν όλες τους τις δυνάμεις για να το επιτύχουν. Είμαστε περήφανοι γιατί μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα. Το να αλλάζεις τα πάντα σε μια εταιρεία με ρίζες 90 ετών, ξέρετε δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα καταφέραμε όμως χάρη στους ανθρώπους μας, χάρη στην πίστη και στην αφοσίωσή τους. 

Αν σας έλεγα να μου κατονομάσετε το κυριότερο σημείο της παρουσίασής σας, αυτό ποιο θα ήταν και γιατί; 

Το όραμα μας για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου έχει ένα πραγματικό και βαθύτερο νόημα, γιατί απαντά, με βάση την καινοτομία στην επιστήμη και την τεχνολογία, σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα: Το κάπνισμα και το γεγονός πως 1,1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να καπνίζουν, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες για την υγεία τους. Το σημείο αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το πιο κομβικό στην παρουσίαση μου, ακριβώς γιατί μας φέρνει όλους μπροστά από μια δυσάρεστη πραγματικότητα, με την οποία -δυστυχώς- ως κράτη και ως κοινωνίες τείνουμε να συμβιβαστούμε. 

Η Philip Morris είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε καπνικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σταματήσατε την παραγωγή τσιγάρων και επενδύετε μόνο στο Iqos. Πως προέκυψε αυτή η τόσο τολμηρή απόφαση; 

Οι περισσότερες εταιρείες αναγκάζονται να αλλάξουν λόγω εξωτερικών παραγόντων. Εμείς κινηθήκαμε κάπως ανορθόδοξα. Πήραμε την τολμηρή απόφαση να τα ανατρέψουμε όλα, όταν όλα πήγαιναν καλά για εμάς. Πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε εξαιτίας μιας εσωτερικής ανάγκης. Της ανάγκης που νιώσαμε να κάνουμε ακόμη πιο θετικό το αποτύπωμα που αφήνουμε, για όσο το δυνατόν περισσότερους. Μετά από 9 δεκαετίες στην κορυφή της καπνοβιομηχανίας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε για πάντα την παραγωγή τσιγάρων και να στραφούμε σε μια νέα γενιά καινοτομικών προϊόντων. Όλα ξεκίνησαν από ένα όραμα που έγινε δέσμευση: Να φέρουμε πιο κοντά στο σήμερα, ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Τολμήσαμε να αλλάξουμε οι ίδιοι με στόχο να φέρουμε μια μεγαλύτερη αλλαγή, μια αλλαγή που αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια μας την εταιρεία. Τολμήσαμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές, βαθιές τομές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε και εντέλει να μεταμορφώσουμε την Παπαστράτος, από μια ιστορική, παραδοσιακή καπνοβιομηχανία, σε μια εταιρεία που εργάζεται καθημερινά ενάντια στο πρόβλημα του καπνίσματος. Αλλάζουμε τα πάντα για πάντα στην Παπαστράτος, και είμαστε βέβαιοι πως κάνουμε τη σωστότερη επιλογή για όλους. Για την εταιρεία, τους εργαζόμενους της, για όσους συνεχίζουν να καπνίζουν αλλά κυρίως για την κοινωνία.


Μου προκάλεσε εντύπωση το εξής: Λέτε στην παρουσίασή σας: «Αν δεν καπνίζετε, μην αρχίσετε. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Αν δεν σταματήσετε, αλλάξτε». Μια εταιρεία όπως η Philip Morris International, η οποία κατασκευάζει καπνικά προϊόντα, καλεί τον κόσμο να μην καπνίζει; Αν μη τι άλλο ακούγεται παράδοξο. 

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι ο αριθμός των καπνιστών θα παραμείνει σταθερός έως το 2025. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι ενήλικοι άνδρες και γυναίκες καπνιστές, έχουν δικαίωμα σε καλύτερες εναλλακτικές από το κάπνισμα που μειώνουν δυνητικά τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο. Εμείς λέμε σε όλους πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην το ξεκινήσεις ποτέ. Σε αυτούς που καπνίζουν λέμε να το σταματήσουν και σε όσους επιμένουν τους προτείνουμε δυνητικά λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές του καπνίσματος. Κατανοώ πως μοιάζει παράδοξο μια καπνοβιομηχανία να στρέφεται ενάντια στα τσιγάρα. «Γιατί τώρα;» θα αναρωτηθεί κανείς. Το «τώρα» για εμάς μεταφράζεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια 10 ετών. Από τη στιγμή που η επιστήμη και η τεχνολογία μας επέτρεψαν να περάσουμε στην απέναντι όχθη, παρέχοντας καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου, ξεκινήσαμε αυτή την τολμηρή και συντονισμένη προσπάθεια.  

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<  

Μήπως επειδή γνωρίζετε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι άνθρωποι το κάπνισμα ή να το θέσω πιο σωστά, ότι πάντα θα υπάρχουν καπνιστές γι’ αυτό -έξυπνα ομολογουμένως- χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση τύποις νουθεσίας; Θέλοντας να προβάλετε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο; 

Οι ενέργειες μας είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας και επιστημονικής έρευνας, το οποίο σήμερα παίρνει σάρκα και οστά με στόχο ένα μέλλον προς το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει διότι αναγνωρίσαμε το πρόβλημα και επενδύσαμε στην αντιμετώπισή του, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη εταιρεία. Δεν επιδιώκουμε τίποτα περισσότερο, πέρα από το να ανταποκριθούμε στο αίτημα εκατομμυρίων καπνιστών που ζητούν εναλλακτικές δυνητικά λιγότερο επιβλαβείς από το τσιγάρο. Γι’ αυτό και τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε επενδύσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων, εναλλακτικών του τσιγάρου, σε ένα τεχνολογικά και επιστημονικά άρτιο ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία με περισσότερους από 400 επιστήμονες.

Ευαγόρας Προκοπίου
 
2631
Thumbnail