Γεωργία Μιχαήλ: Γνωρίστε την Organizational Leader του RMHC® Κύπρου

Η Γεωργία Μιχαήλ, Organizational Leader του Ronald McDonald House Charities® Κύπρου, μιλάει για τις προκλήσεις, για τη μέχρι τώρα εμπειρία της στο τιμόνι του ΜΚΟ και μας βοηθάει να γνωρίσουμε τόσο την ίδια όσο και το σπίτι που από το 2022 φιλοξένησε περισσότερες από 300 οικογένειες.

Από τον περασμένο Οκτώβριο είστε η νέα Organizational Leader του Ronald McDonald House Charities Κύπρου. Μιλήστε μας για τη νέα αυτή επαγγελματική πρόκληση.  

Είναι τιμή μου να είμαι μέλος και να εκπροσωπώ έναν Φιλανθρωπικό Οργανισμό με τέτοιο όραμα και κύρος, όπως είναι το Ronald McDonald House Charities Κύπρου. Ναι, είναι όντως μία επαγγελματική πρόκληση, αλλά με την καλή έννοια! Και επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε να αναλάβω τα καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης του RMHC Κύπρου, ως Organizational Leader. 

Το RMHC είναι ένας παγκόσμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με παρουσία σε 62 χώρες. Κύριο μέλημά του είναι η στήριξη οικογενειών, των οποίων το παιδί τους αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Στην Κύπρο, το Ronald McDonald House Charities, συστάθηκε το 2014 και τον Σεπτέμβριο του 2022 λειτούργησε τον πρώτο, σύγχρονο ξενώνα φιλοξενίας στη Λευκωσία. 

Το Σπίτι, όπως επίσημα αποκαλούμε τον ξενώνα, βρίσκεται πλησίον του Μακάρειου Νοσοκομείου και διαθέτει 12 οικογενειακά δωμάτια, παρέχει σίτιση και ένα φιλόξενο περιβάλλον στους γονείς και τα αδέλφια καθ’ όλη την περίοδο νοσηλείας του παιδιού. Όλα όσα παρέχουμε και προσφέρουμε στις οικογένειες είναι δωρεάν! Κι αυτή είναι η πρόκληση! 

Ως Φιλανθρωπικό Ίδρυμα δεν διαθέτουμε άλλους πόρους, εκτός από τις μικρές και μεγάλες εισφορές ιδιωτών και εταιριών που αντιλαμβάνονται και εκτιμούν τον σκοπό του έργου μας. Το γεγονός ότι μέσα σε συνθήκες δύσκολες, πανδημίας και οικονομικής κρίσης, κατορθώσαμε, όχι μόνο να ολοκληρώσουμε την ανέγερση του πρώτου Ronald McDonald House, αλλά και να το θέσουμε σε λειτουργία, οφείλεται, εκτός από τη δουλειά των μελών του Δ.Σ. μας, του προσωπικού και των εθελοντών μας, και στις προσφορές ιδιωτών και εταιριών. 

Διατηρώντας ένα Σπίτι σε πλήρη λειτουργία, για 365 μέρες τον χρόνο, στο οποίο υπάρχει μόνιμο προσωπικό και τα 12 δωμάτιά του είναι πλήρως κατειλημμένα -καθότι φιλοξενούν οικογένειες- προϋποθέτει τεράστιο κόστος.

Παράλληλα, η ζήτηση για δωμάτια είναι τόσο μεγάλη, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει, σε βαθμό που στο σύντομο μέλλον θα χρειαστεί να εξετάσουμε και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του Σπιτιού, δηλαδή τη δημιουργία επιπλέον δωματίων. Επίσης, οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στη λειτουργία του Σπιτιού. Ανάμεσα σε πολλές και διάφορες δράσεις ξεχωρίζουμε και τη δημιουργία πάρκου/παιδότοπου για την κοινότητα στο διπλανό τεμάχιο, το οποίο μας παραχώρησε το Κράτος. 

Συνεχίζουμε, βεβαίως, και την παροχή συνδρομής μέσω του παγκόσμιου δικτύου Ronald McDonald House Charities, για παραπομπή οικογενειών από την Κύπρο σε αντίστοιχους ξενώνες - Σπίτια RMHC στο εξωτερικό.  

1

Αλήθεια, τι υπερισχύει σε μία τέτοια θέση; Το συναίσθημα ή το υψηλό αίσθημα ευθύνης; 

Θα έλεγα ότι συντρέχουν! Σε μία τέτοια θέση, ομολογώ ότι και το συναίσθημα αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουν ίση σημαντική σημασία. Και τα δύο στοιχεία συμβάλλουν στην αποτελεσματική επίτευξη των στόχων του RMHC Κύπρου.

Το συναίσθημα αφορά την ικανότητα να μπορείς να αντιληφθείς και να συναισθάνεσαι τις ανάγκες, τις συναισθηματικές καταστάσεις και τις ανησυχίες των οικογενειών, αλλά και των μελών του Οργανισμού. Με δυνατό συναίσθημα όμως, γίνεσαι ευαίσθητος απέναντι στις ανάγκες των ανθρώπων που διαχειρίζεσαι, καταβάλλεις προσπάθεια υποστήριξης, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείς και μία θετική ατμόσφαιρα.

Το υψηλό αίσθημα ευθύνης αφορά την αναγνώριση του γεγονότος ότι φέρεις την ευθύνη για την κατεύθυνση, την απόδοση και την επίτευξη των στόχων και του οράματος του RMHC. Ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης διαμορφώνει τη στάση που ακολουθείται, καθοδηγεί στη λήψη αποφάσεων, συμβάλλει στην ανάληψη δράσης και την ανάπτυξη μίας πολιτικής και στρατηγικής που οδηγεί στην επιτυχία και την επίτευξη των στόχων. 

Τόσο το συναίσθημα όσο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης είναι σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός θετικού κλίματος, την κινητοποίηση και την εμπιστοσύνη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές.

2

Δώστε μας μία εικόνα του RMHC Κύπρου (αποστολή, όραμα, δράση) και πείτε μας, αν θέλετε, πώς άλλαξε και τη δική σας καθημερινότητα.

Σκοπός του Ronald McDonald House Charities Κύπρου είναι να κρατάει τις οικογένειες μαζί με κάθε τρόπο, κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου για την υγεία του παιδιού. Με επίκεντρο πάντα την οικογένεια, η αποστολή του RMHC είναι η «δημιουργία, εξεύρεση και υποστήριξη προγραμμάτων που βελτιώνουν άμεσα την υγεία και την ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους».

Ασθενείς, παθόντες και κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους, δεν θα έπρεπε να απασχολούνται με οτιδήποτε άλλο, πέραν από το να εστιάζουν την ενέργειά τους στο ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε -και καλά κάνουμε- μόνο στον ασθενή. Ποιος όμως, εκπροσωπεί τις οικογένειές τους και γίνεται η «φωνή» τους; Ειδικά όταν ο ασθενής είναι ανήλικος.  Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να στηρίζουμε και τον υποστηρικτικό κύκλο που πλαισιώνει τον ασθενή, γιατί χωρίς αυτόν θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Στο RMHC εστιάζουμε στην οικογένεια, τον υποστηρικτικό κύκλο του ασθενούς και προσπαθούμε με τους πόρους που διαθέτουμε να συμβάλλουμε στον ομαλό χειρισμό της δεδομένης κατάστασης. Πιστεύουμε στον θεσμό της οικογένειας, καθώς και στο γεγονός ότι μία οικογένεια ενωμένη μπορεί να γίνει ασπίδα απέναντι στα δύσκολα. 

Η δική μου καθημερινότητα συμβάλλει σε όλα αυτά, γιατί απλούστατα μοιράζομαι το ίδιο όραμα και τα ίδια ιδανικά -όχι μόνο σαν μάνα, αλλά και ως συνάνθρωπος. 

3

Πώς το Ronald McDonald House γίνεται «σπίτι μακριά από το σπίτι» για τις οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο ή σε άλλα ιατρικά κέντρα της Λευκωσίας;

Από την έναρξη λειτουργίας του, τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ronald McDonald House, στη Λευκωσία, υπήρξε ένα «σπίτι μακριά από το σπίτι» για περισσότερες από 300 οικογένειες, τις οποίες φιλοξένησε και κράτησε μαζί για 2000 βράδια.  

Το Σπίτι παρέχει δωρεάν χώρο διαμονής και σίτισης για τις οικογένειες που διαμένουν εκτός πρωτεύουσας, μειώνοντας έτσι την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης. Την ίδια στιγμή είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις ενός ξενώνα, αφού προσφέρει ένα άνετο και οικείο περιβάλλον για τις οικογένειες που διανύουν δύσκολες στιγμές. Διαθέτει 12 δωμάτια en-suite, κοινή κουζίνα που μπορεί εξυπηρετήσει 24 άτομα ανά πάσα στιγμή, σαλονάκι, παιδότοπο και κήπο. Με τη βοήθεια εθελοντών και επαγγελματιών ψυχολογικής στήριξης, το RMHC παρέχει προγράμματα στήριξης και υποστήριξη στις οικογένειες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Οι εθελοντές και οι επαγγελματίες παρέχουν συμπαράσταση, είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν μία συζήτηση, ετοιμάζουν μαγειρευτά φαγητά, καθώς και προγράμματα ψυχαγωγίας που απευθύνονται σε γονείς και αδέλφια. 

Το RMHC Κύπρου έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί έναν πυλώνα στήριξης στο πλαίσιο ενός οικείου και ασφαλούς περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία κοινότητα ανθρώπων που είτε βρίσκεται σε παρόμοιες καταστάσεις είτε βίωσε κάτι όμοιο ή σχετικό.

Όπως προανέφερα, τα λειτουργικά έξοδα για τη δωρεάν παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι αρκετά μεγάλα και το RMHC, ως Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, δεν διαθέτει άλλους πόρους, εκτός από τις εισφορές ανθρώπων και εταιριών που αντιλαμβάνονται και εκτιμούν το σκοπό του έργου. Υπάρχει όμως, ένα μεγάλο τοπικό δίκτυο που ήδη στηρίζει το RMHC Κύπρου με πάνω από 50 εταιρίες, οι οποίες συνείσφεραν στο Σπίτι μας για να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει. Αυτό αποδεικνύει ότι η φιλανθρωπία έχει μεγάλη σημασία στον τόπο μας!

Όποιος ή όποια επιθυμεί να συμβάλει στο έργο, μπορεί να το πράξει είτε κάνοντας εισφορά είτε μέσω του «Προγράμματος Εθελοντισμού». 

4

Τι είναι για εσάς ο εθελοντισμός και πώς οι εθελοντές συμβάλλουν στη λειτουργία του ξενώνα; Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς κυλάει μία μέρα; 

Η λέξη «εθελοντισμός» είναι υπέροχη. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει «και θέλω/επιθυμώ»! Πιστεύω ότι αυτό τα λέει όλα! Ένας εθελοντής, εθελούσια, αμισθί και χωρίς καταναγκασμούς αφιερώνει πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για την παροχή υπηρεσιών και την εκπλήρωση κοινωφελών και ανιδιοτελών σκοπών. 

Οι εθελοντές συμβάλλουν στη ομαλή λειτουργία του Σπιτιού, παρέχοντας τον χρόνο, τις δεξιότητες και την ενέργειά τους για να στηρίξουν τις οικογένειες με διάφορους τρόπους. Μία μέρα στο Σπίτι, δεν είναι ποτέ η ίδια. Σε γενικές γραμμές όμως, κάθε εθελοντής συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλόξενου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις οικογένειες που έρχονται να μείνουν για όσο καιρό χρειαστεί. Οι εθελοντές αποτελούν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας, συμπαράστασης και ελπίδας σε γονείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και αναζητούν προσωρινό χώρο διαμονής και υποστήριξη.

Κάποια παραδείγματα του «Προγράμματος Εθελοντισμού», το οποίο συστάθηκε από το  RMHC Κύπρου και είναι μέρος της καθημερινότητας, είναι τα εξής: Οργάνωση Δραστηριοτήτων, όπου οι εθελοντές συμβάλλουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων για τις οικογένειες, όπως παιχνίδια, ψυχαγωγία, δραστηριότητες ή κοινωνικές συναντήσεις. Άλλος τομέας είναι η υποστήριξη στην καθημερινότητα, όπου ομάδες εθελοντών συμβάλλουν στην καθημερινή λειτουργία του Σπιτιού, όπως στην προετοιμασία γευμάτων, τη διατήρηση της καθαριότητας και την οργάνωση των χώρων.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Εθελοντισμού» του RMHC Κύπρου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.rmhc.org.cy 

5

Ένα προσωπικό όραμα του αείμνηστου κ. Ρένου Ανδρέου ήταν να δει ολοκληρωμένο το πρώτο Ronald McDonald House στην Κύπρο. Το δικό σας όραμα, ποιο είναι; 

To RMHC Global διαθέτει πολλά και ποικίλα παγκόσμια προγράμματα, από τα οποία κάθε Chapter / Κεφάλαιο επιλέγει να υιοθετήσει και να αναπτύξει. Για την Κύπρο -και το δικό μας Κεφάλαιο- το όραμα του αείμνηστου κ. Ρένου Ανδρέου, ήταν το Σπίτι! Κι ο λόγος ήταν επειδή υπήρχε ένα κενό και μία τεράστια ανάγκη για την κοινωνία μας. Ο κ. Ρένος, ως ανιδιοτελής και οραματιστής φιλάνθρωπος, αναγνώρισε την ανάγκη αυτή για τον συνάνθρωπό του και «πάλεψε» μέχρι να φέρει εις πέρας το έργο αυτό! 

Υπάρχουν και τα τοπικά προγράμματα, τα οποία κάθε Chapter αναπτύσσει βάσει ανάγκης ή/και οράματος, αν θέλετε. Για το Κεφάλαιο «Κύπρος», το δικό μου προσωπικό όραμα είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού μέσα από την εκπαίδευση. 

Με γνώμονα «ό,τι δώσεις, θα πάρεις», θεωρώ πως εάν θέλουμε να χτίσουμε μία κοινωνία, η οποία θα έχει ως προτεραιότητά της την ευημερία του συνάνθρωπού της πρέπει να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε στις νέες γενιές. Να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια και τη σωστή εκπαίδευση για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση από μικρή ηλικία. Με το «Πρόγραμμα Εθελοντισμού» και την ένταξη των ανθρώπων από νεαρή ηλικία, ενθαρρύνουμε την αλληλεγγύη και την αίσθηση τού να ανήκεις σε μία κοινότητα, επενδύοντας ταυτόχρονα και στο μέλλον της κυπριακής κοινωνίας.   

6

Το αγαπημένο σας μότο είναι… 

«Κρατάμε τις Οικογένειες Μαζί»! Δανείζομαι το μότο του RMHC, γιατί απλούστατα πιστεύω στον θεσμό της οικογένειας! Η έννοιά του αποτυπώνει την προσήλωσή μου στην υποστήριξη και την ενίσχυση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Είναι μία υπενθύμιση ότι πρέπει, ως κοινωνία, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι οικογένειες αισθάνονται ασφάλεια, αγάπη και αλληλεγγύη. 

Αντανακλά την αξία της κοινότητας και τη σημασία της συνδρομής του κάθε μέλους της στην ευημερία των οικογενειών. Επίσης, ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και την αίσθηση κοινότητας μεταξύ των ανθρώπων, υπενθυμίζοντάς μας συνάμα ότι είμαστε δυνατότεροι όταν συνεργαζόμαστε! 

-Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ronald McDonald House Charities Κύπρου www.rmhc.org.cy 

-Για να γίνετε εθελοντής/εθελόντρια, κλικ εδώ και για εισφορές, κλικ εδώ 

1
Γεωργία Μιχαήλ, Organizational Leader του Ronald McDonald House Charities® Κύπρου