Hadassah: Έκαναν app για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας

Application εντοπίζει αλλαγές στη φωνή οι οποίες πιθανόν να είναι ένδειξη συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες

Σας έχει συμβεί ποτέ να μιλάτε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο τηλέφωνο και να καταλάβετε από τη φωνή του ότι κάτι δεν πάει καλά;

Τι θα λέγατε αν υπήρχε μια συσκευή, ακόμη πιο ευαίσθητη κι απ’ το ανθρώπινο αυτί, που θα μπορούσε να διαγνώσει περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας (CHF); Η εφαρμογή (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που ανέπτυξε ο καθηγητής Επεμβατικής Καρδιολογίας του Hadassah, κ. Chaim Lotan, μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, καθώς εντοπίζει δυσδιάκριτες αλλαγές στη φωνή των ανθρώπων, οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες. 

H συσκευή Cordio HearO, η οποία έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας Cordio Medical, που ίδρυσε ο καθηγητής Lotan, αναμένεται να εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, με εσπευσμένη διαδικασία. 

Όταν κάποιος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά του δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος και οξυγόνου στα υπόλοιπά του όργανα. Η συσκευή Cardio HearO λειτουργεί στην ουσία ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. «Οι πνεύμονες ενός ατόμου με καρδιακή ανεπάρκεια για παράδειγμα, παρουσιάζουν χαμηλότερες συχνότητες ήχου. Ο συγκεκριμένος ήχος μοιάζει πολύ σαν δύο ταινίες βέλκρο που ξεκολλούν η μια απ’ την άλλη», εξηγεί ο καθηγητής Lotan, αναδεικνύοντας ότι στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτές τις αλλαγές. «Όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα της Cordio Medical, η εφαρμογή είναι βασισμένη σε ανεπτυγμένους αλγόριθμους αποκλειστικής εκμετάλλευσης που επιτρέπουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, την παρακολούθηση της κατάστασης του ασθενή, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση τυχόν επιδείνωσής της». Με τη βοήθεια της ταχείας διάγνωσης του Cordio HearO, ο γιατρός είναι σε θέση να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενή, προτού αυτός παρουσιάσει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και δυσκολία στην αναπνοή. Όπως δήλωσε στο Forbes ο καθηγητής Offer Amir, επικεφαλής του Κέντρου Καρδίας του Hadassah, «με τη συλλογή περισσότερων δειγμάτων ομιλίας, το μοντέλο γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο στις αλλαγές».  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε συνεργασία με τον καθηγητή Lotan, ο καθηγητής Amir διενήργησε μελέτη με 40 ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι εισήχθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah Ein Kerem. Οι ασθενείς ηχογράφησαν πέντε προτάσεις στην εφαρμογή Cordio HearO σε κινητό που τους δόθηκε κατά την άφιξή τους, καθώς και αμέσως προτού πάρουν εξιτήριο, αφότου η κλινική τους κατάσταση είχε βελτιωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανεπαίσθητες διαφορές στην εκφορά λόγου ανάμεσα σε ασθενείς με συμφόρηση και ασθενείς που δεν είχαν συμφόρηση.

Το Cordio HearO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση από το σπίτι, ατόμων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εφόσον οι επαγγελματίες υγείας συνταγογραφήσουν τη χρήση της εφαρμογής, οι ασθενείς την κατεβάζουν στο smartphone τους. Σε μια στιγμή που αισθάνονται καλά, οι ασθενείς ηχογραφούν τη φωνή τους, και η εν λόγω ηχογράφηση χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Lotan, «οι εξελιγμένοι αλγόριθμοι ανάλυσης ομιλίας και η ανεπτυγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της εφαρμογής, μπορούν να διαπιστώσουν τυχόν παρεκκλίσεις από το σημείο αναφοράς, ακόμη και περισσότερες από 10 μέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Στο εγγύς μέλλον, θα μπορούμε να στέλνουμε μια ειδοποίηση στον ασθενή και τον γιατρό του, ώστε να συμβουλέψουμε μια αλλαγή στη θεραπεία του ασθενή», προσθέτει ο καθηγητής Lotan, ενώ σημειώνει ότι «αυτή η προσπάθεια είναι ενδεικτική της ποιότητας του Hadassah. Η έρευνα μας δεν διεξάγεται μόνο για χάρη της έρευνας, αλλά με στόχο να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις και υπηρεσίες εξατομικευμένης ιατρικής στο κοινό».  

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στα Ιεροσόλυμα είναι κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ισραήλ, το οποίο για παραπάνω από 100 χρόνια, χτίζει τα θεμέλια και καθορίζει τα πρότυπα του μοντέρνου συστήματος υγείας της χώρας. Η πλειοψηφία των ιατρικών ανακαλύψεων της χώρας, έχουν λάβει χώρα στο Hadassah University Hospital. Διαθέτει παραπάνω από 130 τμήματα και κλινικές, προσφέροντας προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για τον εγχώριο πληθυσμό όπως επίσης και για ένα σημαντικό αριθμό διεθνών πελατών. 

H εταιρεία iMER (International Medical Evaluation and Referral) αποτελεί έναν παγκοσμίου εμβέλειας πάροχο Ιατρικών Υπηρεσιών. Είναι ο εγκεκριμένος αντιπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah σε Κύπρο και Ελλάδα για την παραπομπή ασθενών, προσφέροντας μοναδικές θεραπείες στα πλέον εξειδικευμένα και προηγμένα τεχνολογικά ιατρικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, από επιστήμονες πρωτοπόρους στην ειδικότητά τους.

 
3711