H&M: Βαρύ το πλήγμα του Covid-19

Πτώση πωλήσεων 25% στην Ελλάδα

Η επίδραση της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο αποτυπώθηκε και στα οικονομικά μεγέθη του σουηδικού κολοσσού έτοιμης ένδυσης Η&Μ που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων 23% το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και τις 31 Μαΐου 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και διαμορφώθηκε σε 83,6 δισ. σουηδικές κορώνες, ενώ το αποτέλεσμα μετά τους φόρους είναι ζημιές ύψους 3,06 δισ. κορωνών.  Υποχώρηση η οποία οφείλεται κυρίως στις βαριές απώλειες του β’ τριμήνου, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 50% στα 28,664 δισ. σουηδικές κορώνες ή 2,735 δισ. ευρώ. Πάντως οι διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 36% σε σουηδικές κορώνες και 32% σε τοπικά νομίσματα.

Στην Ελλάδα, η Η&Μ που έχει δίκτυο 35 καταστημάτων, κατέγραψε πτώση πωλήσεων κατά 25% (σε ευρώ) το υπό εξέταση διάστημα, με τον τζίρο της να υποχωρεί σε 658 εκατ κορώνες (62 εκατ ευρώ), έναντι 858 εκατ (81 εκατ ευρώ) πέρσι. Πιο δυσμενής είναι η εικόνα κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, οπότε τέθηκαν σε ισχύ και οι περιορισμοί λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τις πωλήσεις της σουηδικής αλυσίδας να υποχωρούν κατά 52% συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας τα 224 εκατ κορώνες, έναντι 449 εκατ. πέρυσι.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Η&Μ, Helena Helmersson, η επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων δεν συνοδεύεται από αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας του ομίλου, από το σχεδιαστήριο μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα και την διαρρύθμιση των ίδιων των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το διάστημα 1-24 Ιουνίου ο τζίρος κατέγραψε απώλειες 25% σε τοπικά νομίσματα, εν μέρει εξαιτίας και του γεγονότος ότι 350 καταστήματα, δηλαδή το 7% του δικτύου, είναι ακόμη κλειστά ενώ κάποια καταστήματα λειτουργούν υπό τοπικούς περιορισμούς με μειωμένο ωράριο.
Έτσι, ο όμιλος εστιάζει στην ενίσχυση του online καταστήματός του, αξιολογώντας ως θετικό το γεγονός ότι οι πωλήσεις του μέσω του e-shop αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, συνεισφέροντας πλέον το 28% του συνολικού τζίρου, από 16% που ήταν το 2019 και 14,5% το 2018.

Παράλληλα, προβλέπεται το κλείσιμο 170 μη αποδοτικών καταστημάτων και το άνοιγμα 130 νέων, με αποτέλεσμα καθαρή μείωση του αριθμού του δικτύου κατά 40 φυσικά σημεία πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα έκλεισε καταστήματα στις μεγαλύτερες αγορές της, κατά το πρώτο εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένης και της έδρας της, Σουηδίας, όπου τερμάτισαν την λειτουργία τους 4 καταστήματα. 10 συνολικά σημεία έκλεισαν στην Κίνα, 8 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 7 σε Βρετανία και Γαλλία και 6 στην Γερμανία, την σημαντικότερη αγορά της Η&Μ από άποψη τζίρου.

Πηγή: Newmoney.gr

Tags
 
1967
Thumbnail

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δημόσιο και το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει αποκλειστικά εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, προκηρύσσει για πλήρωση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις ακόλουθες θέσεις για μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, στα εξής Προγράμματα Σπουδών:

ad1mobile
  • Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΒΙΟΗΘΙΚΗ – ΙΑΤΡΙΚΗ ΗΘΙΚΗ» (γλώσσα διδασκαλίας: ελληνική)
  • Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» (γλώσσα διδασκαλίας: ελληνική)

και στις εξής Θεματικές Ενότητες για Διδακτορικά Προγράμματα:

 

  • ΔΣΘΕΕ795 Μεθοδολογία της Έρευνας (χειμερινό εξάμηνο)
  • ΔΣΘΕΕ796 Συγγραφή Επιστημονικών Εργασιών (εαρινό εξάμηνο)

​​​​​​Τα προσόντα και τα καθήκοντα των μελών Σ.Ε.Π. περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη των θέσεων, η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστοχώρο του Πανεπιστημίου στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/y89jhlmw.

Αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΑΠΚΥ, https://recruitment.ouc.ac.cy/apply και άρχισαν την Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 στις 13:00.

ad2mobile

Οι ενδιαφερόμενοι σε ό,τι αφορά θέματα προσωπικού και εργοδότησης μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού  στο [email protected]

 

article 1