Η Κύπρος στην αρένα των e-Sports

Πολλές εταιρείες που ασχολούνται με τα e-Sports επέλεξαν την Κύπρο για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη

Του Ορέστη Αναστασιάδη*

Τα αθλήματα  είναι για πολλούς πάθος, για άλλους ψυχαγωγία και ευχάριστη ενασχόληση αλλά παράλληλα, είναι και ένας επιχειρηματικός κλάδος αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. To 2020, o Λιονέλ Μέσι – ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής – κέρδισε περισσότερα από εκατό εκατομμύρια (100.000.000) Ευρώ με το μισθό που του προσφέρει η θρυλική Barcelona, αλλά και με τις χρυσές χορηγίες που πήρε από διάφορους εμπορικούς διαφημιστές. Ίσως λιγότερο γνωστός είναι ο Γιόχαν Σούντσταϊν. Ο νεαρός Δανός δεν προετοιμάζεται για τους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες ούτε μοιράζεται τα αποδυτήρια των Milwaukee Bucks με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Σούντσταϊν, είναι απλούστατα ο πλουσιότερος gamer της υφηλίου έχοντας ήδη κερδίσει περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια Ευρώ από έπαθλα σε τουρνουά e-Sports.

Τα e-Sports βρίσκονται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου. Ο τομέας έχει περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο φανς ανά το παγκόσμιο, καθώς περίπου μισοί από αυτούς παρακολουθούν ηλεκτρονικούς αγώνες e-Sports καθημερινά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitch και Youtube Gaming. Τα δημοφιλέστερα «αθλήματα» στον χώρο των e-Sports είναι τα παιχνίδια League of Legends, Dota 2 και Fortnite. Οι θεατές – ακριβώς όπως οι θεατές ενός αγώνα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης ή αντισφαίρισης – παρακολουθούν τους gamers να αγωνίζονται σε αλλεπάλληλες μονομαχίες που μεταδίδονται ζωντανά στις κοινωνικές πλατφόρμες. Το φαινόμενο των «ηλεκτρονικών αθλημάτων» σημείωσε σημαντική κινητοποίηση, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, λόγω των αναγκαστικών αυτοπεριορισμών και της ακύρωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων/διοργανώσεων ανά το παγκόσμιο, που προκλήθηκαν από την πανδημία. 

Η ανοδική πορεία στην αξία του κλάδου των e-Sports δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Οι ευκαιρίες για μάρκετινγκ και διαφήμιση σε ένα τόσο μεγάλο κοινό είναι απεριόριστες για πολυάριθμες επιχειρήσεις. Μια απόρροια της ανάπτυξης του κλάδου είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ήδη, εντός της τελευταίας δεκαετίας, ο κινεζικών συμφερόντων κολοσσός Tencent εξαγόρασε την Riot Games και μαζί το πολυαγαπημένο παιχνίδι League of Legends, ενώ το 2014 η Amazon απέκτησε την πλατφόρμα Twitch που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες για σκοπούς game streaming. Οι δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων αφορούν και την Κύπρο. Μόλις το προηγούμενο έτος, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικών αθλημάτων SK Gaming από τις γερμανικές Daimler και FC Köln. Ο αυτοκινητοπαραγωγός των οχημάτων πολυτελείας Mercedes-Benz Daimler, και η δημοφιλής ομάδα της Κολωνίας φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τις πολλά υποσχόμενες πιθανότητες της αγοράς των e-Sports.

Η Κύπρος δεν έχει μείνει αδρανής στο κύμα των εξελίξεων σε αυτό τον τομέα. Με κύριο σκοπό την προσέλκυση επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην αγορά του gaming και των e-Sports, το νομικό και φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου προσφέρει ελκυστικά κίνητρα για τη «μετακόμιση» εταιρειών στην χώρα. Ο γενικά χαμηλός εταιρικός συντελεστής φορολογίας, σε συνδυασμό με το ειδικό σχέδιο περαιτέρω μείωσης φορολογίας για εταιρείες που είναι «πλούσιες» σε πνευματικά περιουσιακά στοιχεία (το «IP Box»), κάνουν την Κύπρο ένα ιδανικό φορολογικό προορισμό. Επιπλέον, οι καλές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της Κύπρου με τις αγορές της Ευρώπης και Ανατολής – μέσω συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ινδία – επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με έδρα την Κύπρο και βοηθούν στην ανάδειξη της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο. Αυτά τα οφέλη σίγουρα δεν παραγνωρίστηκαν από τον κόσμο των e-Sports καθώς πολλές εταιρείες επέλεξαν την Κύπρο για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Μεταξύ αυτών, και ο κολοσσός Wargaming που αναπτύσσει και εμπορεύεται ανταγωνιστικά παιχνίδια πολέμου.

Η έλξη της Κύπρου ως εμπορικού και επιχειρηματικού προορισμού δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται, αντίθετα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω. Με το νέο σχέδιο «Business in Cyprus» που προωθείται, η Κύπρος υπόσχεται γρήγορη επιχειρηματική ενεργοποίηση με μια καινούργια πολιτική που επιτρέπει την μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού (π.χ. software engineers, programmers, AI developers) με συνοπτικές διαδικασίες. Η πολιτική αυτή επιδιώκει να μετατρέψει την Κύπρο ως «μαγνήτη εγκεφάλων» - προσφέροντας ευκαιρίες επαγγελματικής επιτυχίας σε ένα περιβάλλον με υψηλή ποιότητα ζωής. Οι προσδοκίες για τη νέα αυτή πολιτική είναι μεγάλες, με την ελπίδα η Κύπρος να στεφθεί πρωταθλήτρια και στην αρένα των e-Sports.

Σημείωση: Ο Ορέστης Αναστασιάδης είναι δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ. Το δικηγορικό γραφείο ενήργησε ως νομικός σύμβουλος στην εξαγορά της SK Gaming από τις εταιρείες Daimler και FC Köln, και είναι νομικός σύμβουλος εταιρειών e-games.

Orestis Anastasiades, an Associate at Chrysostomides, one of the leading Cyprus law firms, presents recent trends and developments within the e-Sports industry, including incentives offered by the  Cypriot legal and tax system, which make Cyprus an attractive business destination for e-Sports undertakings. The Cyprus Intellectual Property (IP) Box tax scheme grants tax benefits to “IP-rich” companies, and the recently adopted “Business in Cyprus” scheme offers expedited business activation for companies wishing to transfer their seat and staff in Cyprus. Chrysostomides advises a number of Video Games & Interactive Entertainment companies and has a leading Games Law practice. 
 

 
5109