Η ΟΕΒ συμμετέχει ενεργά στην δράση «Ψηφιοποίηση στην Απασχόληση»

Οι Οργανώσεις BusinessEurope και European Trade Union Confederation στοχεύουν στη διαμόρφωση Συμφωνίας Πλαισίου

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συμμετέχει με την Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής κα Λένα Παναγιώτου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι με στόχο την συνομολόγηση Συμφωνίας Πλαισίου για την «Ψηφιοποίηση στην Απασχόληση». Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στις πλέον αντιπροσωπευτικές Ευρωπαϊκές Εργοδοτικές και Εργατικές Οργανώσεις, μπορεί να οδηγήσει στην διαμόρφωση νομικά δεσμευτικών  Οδηγιών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ειδικότερα, οι Οργανώσεις BusinessEurope και European Trade Union Confederation (ETUC) συμφώνησαν να διαπραγματευτούν με στόχο να διαμορφώσουν Συμφωνία Πλαίσιο (Autonomous Framework Agreement) που θα αφορά την ψηφιοποίηση και τις προεκτάσεις της επί της απασχόλησης.
 
Μέχρι σήμερα, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των Ευρωπαίων Εργοδοτών και Συντεχνιών, έχουν διαμορφωθεί τρεις Συμφωνίες οι οποίες υιοθετήθηκαν αυτούσιες από την ΕΕ και εκδόθηκαν ως νομικά δεσμευτικές Οδηγίες: (α) η Οδηγία για τη γονική άδεια, (β) η Οδηγία για την μερική απασχόληση (part time work) και (γ) η Οδηγία για την εργασία ορισμένου χρόνου (fixed term work).
 
Άλλες Συμφωνίες των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στα Κράτη Μέλη μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Συμφωνίες Εθνικού επιπέδου: Τηλεργασία (2002), Εργασιακό Άγχος (2004), Παρενόχληση και Βία στον Χώρο Εργασίας (2007), Αγορά Εργασίας χωρίς Αποκλεισμούς (2010) και Ενεργός Γήρανση (2017).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η BusinessEurope, μοναδικό μέλος της οποίας από την Κύπρο είναι η ΟΕΒ, ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των Ευρωπαίων εργοδοτών με 15 μόνο εκπροσώπους από ισάριθμες Εργοδοτικές Οργανώσεις – Μέλη της. 
 
Είναι η πρώτη φορά που έχει επιλεγεί να συμμετάσχει η ΟΕΒ στην 15μελή διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής εργοδοτικής πλευράς, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα τιμητικό όχι μόνο για την κα Παναγιώτου αλλά και για την ΟΕΒ και για την Κύπρο.

Tags
 
3727