ΚΕΒΕ: Σύσκεψη για ασφάλεια στις Βιομηχανικές Περιοχές/Ζώνες

Σκοπός είναι η λειτουργία Ηλεκτρονικού Χάρτη των επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών.

Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου το ΚΕΒΕ διοργανώνει στα γραφεία του σύσκεψη αναφορικά με την ασφάλεια στις Βιομηχανικές Περιοχές και Ζώνες .
 
Σκοπός είναι η λειτουργία Ηλεκτρονικού Χάρτη των επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών.
 
Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Κύπρου και εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων φορέων του κράτους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Επισυνάπτεται η επιστολή/πρόσκληση.
 
Παρακαλώ όπως εκπρόσωπος σας καλύψει η ώρα 12.00 μετά το πέρας της σύσκεψης για δηλώσεις.


Θέμα: Ηλεκτρονικός Χάρτης Επικίνδυνων/Εύφλεκτων υλικών στις Βιομηχανικές Περιοχές/Ζώνες
 
Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου , που είχε ως αρνητική κατάληξη  τον θάνατο ενός εργαζομένου, και στην συζήτηση που προέκυψε στα ΜΜΕ,   επανήλθε στο προσκήνιο η ανάγκη για επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Χάρτη Επικίνδυνων/Εύφλεκτων υλικών στις Βιομηχανικές Περιοχές/Ζώνες που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Λευκωσίας το 2011 σε πιλοτική βάση   μόνο για τη Βιομηχανική Περιοχή/Ζώνη Στροβόλου. 
 
Ο  πιλοτικός αυτός χάρτης  έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Στροβόλου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την CYTA (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) και επιχορηγήθηκε  από το Υπουργείο Ενέργειας,  Εμπορίου και  Βιομηχανίας.
 
Σκοπός  του ηλεκτρονικού χάρτη/πλατφόρμας είναι  να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ώστε να παρεμβαίνουν χωρίς καθυστερήσεις και με ακρίβεια προορισμού στις περιπτώσεις που προκύπτουν πυρκαγιές σε Βιομηχανικές Ζώνες/Περιοχές. Στόχος είναι να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως Πυροσβεστική, Αστυνομία, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Πολιτική Άμυνα, Δημοτική Αρχή κλπ την δυνατότητα καθορισμού του ενδεικνυόμενου σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς μέσα από μια ασφαλή διαδικασία πρόσβασης, αξιοποιώντας τους πιο πάνω ηλεκτρονικούς χάρτες/μητρώα. 
 
Μέσα από τον χάρτη θα μπορούν να ενημερώνονται για το βαθμό επικινδυνότητας υποστατικών, τα επικίνδυνα/εύφλεκτα υλικά και τις ποσότητες που είναι αποθηκευμένες, τα διάφορα σημεία πρόσβασης, κλπ ώστε να αποφασίζουν για το είδος του εξοπλισμού που θα χρειαστούν (αφρό, νερό κλπ), πόσα οχήματα χρειάζονται, εάν υπάρχει ανάγκη για σχέδιο εκκένωσης περιοχής, την ακριβή τοποθεσία του υποστατικού  κλπ. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα εικονικής απεικόνισης των βιομηχανικών υποστατικών, καταχώρησης αρχιτεκτονικών  σχεδίων και προοπτική μέχρι και για  τρισδιάστατη απεικόνιση.   
 
 Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου είχαν  οριστεί κάποιοι ελάχιστοι παράμετροι όσον αφορά τη βάση δεδομένων και καταβλήθηκε  προσπάθεια ώστε ο κατάλογος επικίνδυνων/εύφλεκτων υλικών να στηρίζεται με βάση κάποιο διεθνή κώδικα/πρότυπο.
 
Με βάση τη δημόσια συζήτηση που ακολουθήσε το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου 2019, το ΚΕΒΕ έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα επαναφέρει το θέμα επαναλειτουργίας της   πλατφόρμας προβάλλοντας την ανάγκη όπως αυτή  εκσυγχρονιστεί και επεκταθεί ώστε να καλύψει όλες τις βιομηχανικές ζώνες / περιοχές, βιοτεχνικές ζώνες/περιοχές Παγκύπρια αλλά και  βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε άλλες  πολεοδομικές ζώνες όπως είναι τα οινοποιεία.  
 
Με σκοπό την υλοποίηση του πιο πάνω στόχου, προσκαλείστε σε σύσκεψη  την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00π.μ. στα γραφεία του ΚΕΒΕ (2ος όροφος), στη Λευκωσία.
 
Παράκληση όπως συμμετάσχετε στην πιο πάνω σύσκεψη υποδεικνύοντας το όνομα και τη θέση του ατόμου που θα παρευρεθεί, στο τηλ. 22889703, κα Μερόπη Κάττου, email: meropi@ccci.org.cy 
 
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία ενός τέτοιου εργαλείου και την ιδιαίτερη χρησιμότητα που εξυπηρετεί και προσβλέπουμε  στην συμμετοχή σας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ώστε να  μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.

Tags