KPMG: Οι top100 εταιρείες ανά χώρα παρείχαν εκθέσεις βιωσιμότητας

Ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος σε βασικούς τομείς της βιωσιμότητας και του ESG, αναφέρεται σε έκθεση της KPMG

To KPMG Survey of Sustainability Reporting εκδίδεται κάθε δύο χρόνια και η φετινή έκδοση παρέχει ανάλυση των εκθέσεων βιωσιμότητας και περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) από 5.800 εταιρείες σε 58 χώρες και δικαιοδοσίες. Τα ευρήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης και των «σκληρών αποτελεσμάτων» που παρέχουν οι επιχειρήσεις.

Τα τελευταία ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας αυξάνεται σταθερά. Οι 250 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο - γνωστές ως G250 - παρέχουν σχεδόν όλες κάποια μορφή αναφοράς βιωσιμότητας, με το 96% αυτών να αναφέρουν θέματα βιωσιμότητας ή ESG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μια σταθερή και συνεπής αύξηση των αναφορών από το λεγόμενο N100 (οι κορυφαίες 100 εταιρείες σε κάθε χώρα ή δικαιοδοσία που αναλύθηκε). Πριν από δέκα χρόνια, περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών N100 παρείχαν εκθέσεις βιωσιμότητας. Το ποσοστό ανέρχεται πλέον στο 79%.

>>> Διαβάστε επίσης: Δύο υποτροφίες από KPMG Κύπρου και CIM <<<

Το κλίμα συνεχίζει να κυριαρχεί

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, με ένα εντυπωσιακό 71 τοις εκατό του N100 και το 80 τοις εκατό του G250 να θέτουν στόχους μείωσης των εκπομπών του  άνθρακα. Καθησυχαστικά, οι περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών του άνθρακα αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε πιστωτικά μόρια ανθρακούχων εκπομπών.  Ο αριθμός των εταιρειών που υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ειδικής ομάδας για τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα (TCFD) έχει σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ορισμένους βασικούς τομείς όπου απαιτείται ταχύτερη πρόοδος. Μόνο το 64% των εταιρειών της G250 αναγνωρίζουν επίσημα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο για την επιχείρησή τους και λιγότερες από τις μισές εταιρείες αναγνωρίζουν επί του παρόντος την απώλεια βιοποικιλότητας ως κίνδυνο. 

Αναφορές βιωσιμότητας μέσω του φακού ESG 

Η φετινή έκθεση ανέδειξε ορισμένες περαιτέρω προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το ESG. Μεταξύ των χιλιάδων αναφορών που αναλύθηκαν, λιγότερες από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου παρείχαν αναφορές σχετικά με «κοινωνικές» συνιστώσες (π.χ. σύγχρονη δουλεία, διαφορετικότητα, ένταξη και ισότητα, συμμετοχή στην κοινότητα και εργασιακά ζητήματα), παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της κοινωνικής ανισότητας.

Ταυτόχρονα, λιγότερες από τις μισές εταιρείες αποκάλυψαν τους κινδύνους διακυβέρνησής τους (π.χ. δωροδοκία διαφθοράς και καταπολέμηση της διαφθοράς, αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ή πολιτικές συνεισφορές). Επιπλέον, μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών N100 έχουν ένα αφοσιωμένο μέλος της διευθυντικής τους ομάδας υπεύθυνο για τη βιωσιμότητα και λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών των εταιρειών συνδέουν τη βιωσιμότητα με την ανταμοιβή μεταξύ της ηγεσίας των επιχειρήσεων.

Οι μετρήσεις και γνωστοποιήσεις ESG εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην διήγηση, αντί στην δημοσίευση ποσοτικών ή οικονομικών δεδομένων που αφορούν τις επιπτώσεις ή τον αντίκτυπο. Αυτός είναι σαφώς ένας τομέας βελτίωσης για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο. 

Το θετικό είναι ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εταιρειών που υπέβαλαν εκθέσεις διενήργησαν αξιολογήσεις σημαντικότητας και αποκαλύπτουν σημαντικά αποτελέσματα.

Ο John McCalla-Leacy, Global Head of ESG της KPMG, δήλωσε:  «Πέρυσι, επιστήμονες από τo IPCC προειδοποίησαν ότι ο κόσμος ήταν σε συναγερμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακολούθησαν ορισμένες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς ηγέτες στην COP26. Καθώς οδεύουμε προς την COP27, απαιτείται τώρα άμεση δράση για την αποτροπή ανθρώπινων και περιβαλλοντικών τραγωδιών σε ολοένα αυξανόμενη κλίμακα. Το KPMG Survey of Sustainability Reporting για το 2022 αποκαλύπτει ότι η ρύθμιση κάνει τη διαφορά. Η άποψή μου είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε καθοδήγηση και κατεύθυνση στις εταιρείες και να συμβάλλουμε στην προώθηση της πολιτιστικής αλλαγής. Τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων έχουν αποδεχθεί ότι έχουν ευθύνη και ρόλο να διαδραματίσουν βοηθώντας στην επιβράδυνση και ενδεχομένως την αποτροπή της εξελισσόμενης κρίσης. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ είναι παγκόσμια συνεπή πρότυπα από τις κυβερνήσεις και μια συλλογική προσπάθεια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να αναφέρουν όλες τις πτυχές του ESG, αναγνωρίζοντας τους σαφείς δεσμούς μεταξύ του περιβάλλοντος και των ευρύτερων ζητημάτων κοινωνικής ισότητας». 

Η Jennifer Shulman, συν-συγγραφέας της έκθεσης και Global Lead για το Global ESG Advisory Hub της KPMG, σχολίασε:  «Η σύνοδος κορυφής COP26 προσέφερε στον κόσμο ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην εξελισσόμενη κλιματική τραγωδία που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Εκπρόσωποι από μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και έντονα επηρεαζόμενα έθνη και περιοχές του κόσμου ήταν παρόντες για να μοιραστούν την ιστορία τους. Όμως, παρά την αυξανόμενη αναγνώριση της ανθρώπινης πλευράς του ESG, η τελευταία μας έρευνα συνεχίζει να αναδεικνύει μια πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει το C Suite - το οποίο είναι o τρόπος με τον οποίο επιδεικνύουν και αντανακλούν τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο της εταιρείας τους. Θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια πρόοδο το επόμενο έτος, καθώς οργανισμοί όπως το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) αναπτύσσουν νέα παγκόσμια πρότυπα για την υποβολή εκθέσεων. Όμως, οι εταιρείες δεν πρέπει να περιμένουν να τους επιβάλουν. Η ηγεσία από την κορυφή είναι απαραίτητη. Η παγκόσμια πανδημία και η COP26 έριξαν φως στις αυξανόμενες ανισότητες στην κοινωνία. Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί ανταποκρίνονται με προληπτική δράση που πρέπει να επικροτηθεί. Βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη δράση για την ισότητα των φύλων, την ισότητα των αμοιβών και τις εκτιμήσεις επιπτώσεων στην κοινωνία. Ήρθε η ώρα για τους οργανισμούς να είναι διαφανείς στις αναφορές τους για να επισημάνουν τι έχουν επιτύχει και να λογοδοτήσουν σε τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω πρόοδος».

H περιφερειακή εικόνα

Σημαντική αύξηση των εκθέσεων βιωσιμότητας σημειώθηκε σε τρεις χώρες από το 2020: Ισλανδία (+ 39 ποσοστιαίες μονάδες), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+22 ποσοστιαίες μονάδες) και Νότια Κορέα (+22 ποσοστιαίες μονάδες).

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ηγείται στην έκθεση βιωσιμότητας, με το 89% των εταιρειών της να αναλαμβάνουν εκθέσεις βιωσιμότητας. Ακολουθούν η Ευρώπη (82%), η Αμερική (74%) και η Μέση Ανατολή και η Αφρική (56%).

Η φετινή έκθεση επισημαίνει τις περιφερειακές διακυμάνσεις στο περιεχόμενο των εκθέσεων βιωσιμότητας, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε κορυφαίες ανησυχίες και ρυθμιστικές διαφορές. Ενώ η Βόρεια Αμερική (97 τοις εκατό) και η Δυτική Ευρώπη (85 τοις εκατό) ξεχωρίζουν με τα υψηλότερα συνολικά ποσοστά αναφοράς, η Μέση Ανατολή (55 τοις εκατό) και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (30 τοις εκατό) ξεχωρίζουν στις ολοκληρωμένες αναφορές. H Λατινική Αμερική (50 τοις εκατό) ξεχωρίζει στην αναφορά βιοποικιλότητας και η Αφρική ξεχωρίζει για την κοινωνική και κυβερνητική αναφορά (51 τοις εκατό και 49 τοις εκατό, αντίστοιχα).

Παρότρυνση για δράση

Οι νέες απαιτήσεις ESG οδηγούν σε μια διαφορετική προοπτική και σε συζητήσεις που οδηγούν τους ηγέτες των επιχειρήσεων να επεκτείνουν τη σκέψη τους και να διασφαλίσουν λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω που λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το κλίμα και τις ευρύτερες παραμέτρους του ESG. 

Η έκθεση της KPMG περιγράφει τους απτούς τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας:

  • Κατανόηση των προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών
  • Ενσωμάτωση των εκτιμήσεων σημαντικότητας στην υποβολή εκθέσεων
  • Ευθυγράμμιση της υποβολής εκθέσεων με υποχρεωτικά ή προαιρετικά πλαίσια
  • Επένδυση στην ποιοτική διαχείριση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων
  • Κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών θεμάτων στις επιχειρήσεις

Η πίεση στις επιχειρήσεις να αναφέρουν μη χρηματοοικονομικές μετρήσεις αναμένεται να αυξηθεί μόνο καθώς εξελίσσονται οι κανονισμοί. Ενεργώντας τώρα, οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για να οδηγήσουν την αλλαγή που είναι πολύ απαραίτητη για να είσαι ένας καλός εταιρικός πολίτης στον σημερινό κόσμο.

Ο Αντώνης Παρτζίλης, Διοικητικός Σύμβουλος στην KPMG Κύπρου, Επικεφαλής υπηρεσιών Management Consulting και ESG δήλωσε: «Οι νέες απαιτήσεις ESG οδηγούν τους ηγέτες των επιχειρήσεων να επεκτείνουν τον ορίζοντά τους και να  λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις με γνώμονα την κλιματική αλλαγή και τις ευρύτερες παραμέτρους του ESG. Η πίεση στις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν μη χρηματοοικονομικές μετρήσεις αναμένεται να αυξηθεί καθώς εξελίσσονται οι κανονιστικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις και καθώς εξελίσσεται η εγχώρια και παγκόσμια αγορά ως συνέπεια αυτών. Ενεργώντας τώρα, οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην αλλαγή, μετατρέποντάς το όραμα σε ευκαιρία για την επιχείρηση, τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Στην KPMG με την εκτενή μας εμπειρία, τεχνολογία και τεχνογνωσία και τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, μπορούμε να στηρίξουμε και να καθοδηγήσουμε κάθε επιχείρηση σε κάθε βήμα του ESG μετασχηματισμού της».