Κυπριακή εταιρεία ανταγωνίζεται μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς

Πολλές οι προοπτικές της

Ανταγωνίζεται μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς η εταιρεία Karnic. Αυτό διαφάνηκε μετά από επίσκεψη της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου το μεσημέρι στην εταιρεία.

Η Υπουργός επίσης επισκέφθηκε την κυπριακή βιομηχανία κατασκευής σκαφών αναψυχής και άλλες επιχειρήσεις της Λεμεσού, που έχουν χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα χορηγιών για τη μεταποίηση, με στόχο, όπως είπε, «να ενθαρρύνουμε αυτές τις επιχειρήσεις να αποταθούν ξανά για τα σχέδια μας, αλλά κι εμείς να αντιληφθούμε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας και ποιες οι προοπτικές».

«Αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη είναι η προοπτική της βιομηχανίας μας και πραγματικά θέλουμε να ενθαρρύνουμε και τους νέους μας να ασχοληθούν και με τεχνικά επαγγέλματα και με επαγγέλματα, που μπορούν να τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία, που και πολλές προοπτικές προσφέρει, αλλά και ένα πάρα πολύ όμορφο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας», συμπλήρωσε.

Οι προοπτικές της βιομηχανίας είναι μεγάλες και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα, δήλωσε επίσης η Υπουργός Ενέργειας, σημειώνοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν προς αυτόν τον στόχο τα σχέδια χορηγιών.
 
Ερωτηθείσα, σχετικά είπε πως οι προκηρύξεις των διαφόρων σχεδίων κρίνονται ως επιτυχείς, σύμφωνα με τα στοιχεία και τα ποσά που έχουν αντιληφθεί, σημειώνοντας ότι «λαμβάνουμε υπόψη τα σχόλια, έτσι ώστε με κάθε προκήρυξη να βελτιωνόμαστε».
 
Αναφερόμενη στην τρέχουσα προκήρυξη, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως «είναι η πρώτη που έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως, είναι η πρώτη που πιστεύουμε ότι έχει απλοποιήσει πάρα πολλές από τις διαδικασίες και έχει μειώσει τη γραφειοκρατία, αλλά σίγουρα πάντοτε υπάρχει αρκετό περιθώριο για βελτίωση και αυτή θα είναι πάντα η προσπάθεια μας».
 
Σημείωσε ότι τα επόμενα σχέδια χορηγιών, που αναμένονται το φθινόπωρο, αφορούν τον τομέα της μεταποίησης στα γεωργικά προϊόντα, αλλά και το σχέδιο για τεχνολογική – ψηφιακή αναβάθμιση, «όπου αναμένουμε ότι επίσης θα υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον».
 
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι «η ταχύτητα με την οποίαν εξετάζονται τα σχέδια και η ταχύτητα που ολοκληρώνονται και γίνονται οι πληρωμές, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και γι αυτό έγινε αυτοματοποίηση και του κομματιού της αξιολόγησης, που έχει προστεθεί τώρα πάνω στο λογισμικό μας για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο και σε αυτό το κομμάτι».
 
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσο υπάρχουν τομείς στους οποίους διαφάνηκε ότι δεν έχει δοθεί η σημασία που έπρεπε, η Νατάσα Πηλείδου απάντησε ότι «σίγουρα, στην τεχνολογική αναβάθμιση, υπάρχουν αρκετοί τομείς, οι οποίοι πρέπει να συμπεριληφθούν, γιατί η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς και η προσπάθεια που γίνεται με το Υφυπουργείο Καινοτομίας είναι να εντάξουμε όλες τις καινούργιες πτυχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο πρώτο σχέδιο».
 
Το υφιστάμενο σχέδιο για τη μεταποίηση, όπως λέχθηκε, προκηρύχθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021, είναι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν προκηρυχθεί σχέδια χορηγιών 126 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από ολόκληρη την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του 2014-2020, που έφτανε τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 το συνολικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.
 
(ΚΥΠΕ)

 
4248