Μονάδα επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων 4 χιλιόμετρα από την Έγκωμη

Κοντά σε Έγκωμη, Κοκκινοτριμιθιά, Μάμμαρι και Παλαιομέτοχο – Άναψε το πράσινο φως η Περιβαλλοντική Αρχή

Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανέγερση μονάδας επεξεργασίας αίματος και στερεών ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 3 ημερήσιας δυναμικότητας 10 τόνων, καθώς και μονάδας 2 επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ημερήσιας δυναμικότητας 200 κ.μ./ημέρα σε υφιστάμενο αδειοδοτημένο σφαγείο πουλερικών στην κοινότητα Γερόλακκος της επαρχίας Λευκωσίας, στην περιοχή Μαντρικάδες. 

Οι κύριες διεργασίες που αναμένεται ότι θα πραγματοποιούνται κατά τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου είναι οι ακόλουθες:

  • Μεταφορά των υγρών αποβλήτων και των ζωικών υποπροϊόντων από το υφιστάμενο πτηνοσφαγείο
  • Βιολογική επεξεργασία υγρών αποβλήτων
  • Προσωρινή αποθήκευσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων
  • Μεταποίηση ζωικών υποπροϊόντων με σκοπό την παρασκευή ζωοτροφών Υγρά απόβλητα

Η διαδικασία επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  • Εσχάρωση (διαχωρισμός στερεών από το υγρό ρεύμα)
  • Δεξαμενή εξισορρόπησης (Μέτρηση και αυτόματη ρύθμιση pH, Κροκίδωση/ συσσωμάτωση, Επίπλευση)
  • Απονιτροποίηση
  • Βιολογική επεξεργασία
  • Καθίζηση
  • Χλωρίωση
  • Δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων

Κατόπιν της επεξεργασίας θα προκύπτουν τα πιο κάτω στερεά και υγρά απόβλητα:

  • Λάσπη μονάδας βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων
  • Επεξεργασμένα υγρά απόβλητα από τη βιολογική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων

Παράλληλα, όπως σημειώνεται η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες για παροχή του επεξεργασμένου νερού σε γεωργούς της γύρω περιοχής.

Πράσινο φως από την Περιβαλλοντική Αρχή

Έργο για το οποίο η Περιβαλλοντική Αρχή «άναψε» το πράσινο φως ενώ παράλληλα και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σημειώνουν πως δεν φέρουν ένσταση στην υλοποίηση του έργου.

Κοντά σε ποιες περιοχές 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί ήδη αρκετά κτηνοτροφικά υποστατικά κυρίως για την εκτροφή χοίρων και επεξεργασία κτηνοτροφικών αποβλήτων, ωστόσο σημειώνεται ταυτόχρονα πως ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου απέχει σημαντικά από τις κοντινότερες οικιστικές ζώνες. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και την Εκπομπή Οσμών από την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων και υγρών αποβλήτων από την Εκπομπή Οσμών, η μονάδα θα έχει απόσταση 3,235 χιλιόμετρα από την οικιστική ζώνη H3 στην Κοκκινοτριμιθιά, 3,840 χιλιόμετρα από την οικιστική ζώνη H3 στο Μάμμαρη, 3,945 χιλιόμετρα από την οικιστική ζώνη Kα8 από την Έγκωμη και 5,204 χιλιόμετρα από την οικιστική ζώνη HE στο Παλιομέτοχο

 

Ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλες οσμές στην περιοχή 

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή οι κυριότερες επιπτώσεις που αναμένεται να προκληθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της μονάδας αφορούν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω: 

Επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια νερά 

Η ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων μπορεί να επηρεαστεί από τυχόν διαρροές υγρών αποβλήτων πριν από ή/και κατά την διαδικασία επεξεργασίας και αποθήκευσης τους. Η επεξεργασία πρέπει να γίνεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του προτεινόμενου έργου. Νότια από το χώρο ανάπτυξης του ΠΕ διέρχεται ο ποταμός Οβγός. 

Επιπτώσεις στο έδαφος 

Νοουμένου, ότι θα τηρούνται όλοι οι σχετικοί Περιβαλλοντικοί Όροι της Γνωμοδότησης και της ΑΑΑ δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στο έδαφος. Το προτεινόμενο έργο δεν θα προκαλέσει γεωλογικές μεταβολές στη διάταξη των πετρωμάτων, την τοπογραφία και το ανάγλυφο της περιοχής. 

Επιπτώσεις στην ποιότητα της ατμόσφαιρας 

Αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΠΕ στην ποιότητα της ατμόσφαιρας λόγω της εκπομπής αέριων ρύπων από τη διακίνηση των οχημάτων από και προς την μονάδα και από τις εκπομπές κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού και την αποθήκευση των αποβλήτων. Επίσης, ενδέχεται να προκύψουν οσμές κατά την αποθήκευση και επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων εάν δεν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα. 

Επιπτώσεις λόγω θορύβου 

Έκλυση θορύβου μπορεί να προκύψει από τη χρήση των οχημάτων και του εξοπλισμού και κατά την μεταφορά και επεξεργασία των αποβλήτων στη μονάδα. 

Επιπτώσεις στους βιολογικούς πόρους 

Το προτεινόμενο έργο δεν αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές όσον αφορά τη χλωρίδα, διότι δεν επηρεάζει το κλίμα της περιοχής. Οι όποιες επεμβάσεις στο επιφανειακό έδαφος είναι μικρής έκτασης και σχετικά σύντομες. 

Επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον 

Δεν αναμένονται επιπτώσεις στα μνημεία και πολιτιστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής ενώ επιπτώσεις στην ασφάλεια των εργαζομένων και των χρηστών στην περιοχή αναμένονται από τυχόν τραυματισμό κατά την λειτουργία των μηχανημάτων της μονάδας. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνήσει ώστε να ακολουθούνται οι σωστές πρακτικές που αφορούν την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Στο χώρο των εγκαταστάσεων θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα κουτί πρώτων βοηθειών, να τοποθετηθούν πυροσβεστήρες σε εμφανή σημεία και σημάνσεις για τη χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ωτοασπίδες, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, παπούτσια ασφαλείας). Επίσης, να ετοιμαστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού και ατυχήματος και να ενημερωθεί το προσωπικό για να μπορούν να αντιμετωπιστούν προσωρινά μέχρι την παρέμβαση ειδικών τμημάτων. 

Συσσωρευτικές επιπτώσεις 

Το ΠΕ γειτνιάζει κυρίως, με γεωργικές δραστηριότητες (μη αρδεύσιμες) αλλά και με μονάδα αερόβιας και αναερόβιας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων. Επιπλέον, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες. Η λειτουργία του έργου ενδέχεται να συμβάλει συναθροιστικά στις επιπτώσεις της ΕΠΜ, όσον αφορά τις οσμές, τους αέριους ρύπους και το θόρυβο, καθώς και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως υγρά και στερεά απόβλητα. Ειδικά για το θέμα των οσμών στη περιοχή, η συνεισφορά του ΠΕ αναμένεται να είναι μικρή. Οι συναθροιστικές επιπτώσεις της απώλειας γης από την υλοποίηση του ΠΕ σε συνάρτηση με την παρουσία και άλλων υφιστάμενων αδειοδοτημένων κτηνοτροφικών αναπτύξεων θεωρούνται σημαντικές και αφορούν τη κατάληψη γης, την αλλαγή χρήσης της γης, την απώλεια ενδιαιτημάτων της πτηνοπανίδας (φωλεοποίηση και τροφοληψία ή και ξεκούραση), καθώς και τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων (γεωργικών και φυσικών).

H θέση της Περιβαλλοντικής Αρχής

Κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης εξέτασης των περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου, η Περιβαλλοντική Αρχή έλαβε υπόψη τη ΜΕΕΠ, τις προδιαγραφές και άλλα στοιχεία από την κατασκευή και λειτουργία παρόμοιων έργων, τις θέσεις των μελών της Επιτροπής και άλλων εμπλεκομένων Φορέων, τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα του χώρου.

Μετά από συναξιολόγηση των πιο πάνω, η Περιβαλλοντική Αρχή συνηγορεί στο εν λόγω έργο καθώς έχει διαμορφώσει τη θέση ότι τόσο από άποψης της τεχνικής αρτιότητας του έργου όσο και από χωροθετικής άποψης αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, με την προϋπόθεση της τήρησης των αναφερόμενων στην ΜΕΕΠ, των όρων που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα.