Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες βιώσιμων επιχειρήσεων

Πώς η Nexia Poyiadjis μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υλοποίησης 6 βημάτων

Ο όρος "βιώσιμη επιχείρηση" υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ στο βαθμό που τον έχουμε ακούσει να συζητιέται τον τελευταίο καιρό, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Nexia Poyiadjis .

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μαθαίναμε για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μας και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες για να τις αντιμετωπίσουν άμεσα (έχοντας κατά νου ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα).

Παράλληλα σημειώνεται πως, έχουμε δει οργανωμένα σύνολα να αναλαμβάνουν συλλογική δράση, απαιτώντας περισσότερες ενέργειες από τις κυβερνήσεις των κρατών καθώς επίσης διοργανώνονται συναντήσεις όπως για παράδειγμα η Διάσκεψη των «Hνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή» (COP26) με στόχο τις συλλογικές αποφάσεις και δράσεις των ηγετών παγκόσμια που αφορούν την κλιματική αλλαγή.  Η ΕΕ από την πλευρά της ανταποκρίθηκε υιοθετώντας νέες νομοθεσίες και νέες οδηγίες.  Ο γρήγορος ρυθμός αυτών των αλλαγών έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να είναι συχνά μπερδεμένες και αβέβαιες για τις ευθύνες και τις νομικές τους υποχρεώσεις. 

Η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG – Environmental, Social, Governance) αποτελεί ουσιαστικά  αξιολόγηση της συλλογικής ευσυνειδησίας μίας επιχείρησης για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, και είναι πλέον ο προτιμώμενος όρος για τους κινδύνους που αποδίδονται σε βιώσιμες εταιρείες. Ωστόσο, έχει προσθέσει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μεν εξοικειωμένες με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους,  αλλά όχι ιδιαίτερα με τους όρους κοινωνικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι διακυβέρνησης, αναφέρεται. «Είδαμε ότι υπήρχε πραγματική αβεβαιότητα στην αγορά ως προς το τι απαιτείται από τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Nexia Poyiadjis. «Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για το θέμα, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι όλος αυτός ο θόρυβος έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγχυση».

Η ανταπόκριση της Nexia Poyiadjis σε αυτή τη σύγχυση και αβεβαιότητα είναι η δημιουργία τμήματος που εξειδικεύεται σε θέματα Βιωσιμότητας, με επικεφαλής τη Στέφανη Σταυρίδη, η οποία έχει εμπειρία στην πρακτική αξιολόγηση, υλοποίηση και διαχείριση των κινδύνων όπως διαφαίνονται στο ESG. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ξεπεράσουν το “θόρυβο” και τη σύγχυση και αντ’ αυτού, να τους καθοδηγήσουμε μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υλοποίησης 6 βημάτων/σημείων:

1. Ανάλυση σημείου αναφοράς του “προβλήματος”/κινδύνου (benchmarking and gap analysis)


2. Συνεντεύξεις και συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη

3. Πραγματική εκτίμηση κινδύνου

4. Ανάπτυξη και ενσωμάτωση κατάλληλων συστημάτων για επίτευξη των στόχων

5. Εσωτερική επικοινωνία και ανάπτυξη

6. Εξωτερική επικοινωνία και οργάνωση συστήματος δέσμευσης (engagement system) 


Μέσω της προσέγγισης μας,  βοηθάμε τους πελάτες να εντοπίσουν και να μετριάσουν τους μεγαλύτερους κινδύνους σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή διακυβερνητικό επίπεδο. Τους παρέχουμε τα εργαλεία και την υποστήριξη για να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να την κοινοποιούν αποτελεσματικά και αποδοτικά σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.»
Ποια ήταν η μέχρι στιγμής εμπειρία της Nexia Poyiadjis; 

«Έχουμε παρατηρήσει ότι παρόλο που οι επιχειρήσεις  μπορούν να αντιληφθούν και να αναγγνωρίσουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, δεν είναι σίγουροι πως να διαχωρίσουν, να κατηγοριοποιήσουν και να μετριάσουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις. Έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι οι πελάτες δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τι ακριβώς είναι ο κοινωνικός κίνδυνος και ο κίνδυνος διακυβέρνησης. 

Στην Κύπρο οι περισσότερες αναφορές γύρω από το “ESG” επικεντρώνονται στους περιβαλλοντικούς κινδύνους (E). Ωστόσο, για πολλές επιχειρήσεις, οι κοινωνικοί κίνδυνοι (S) και οι κίνδυνοι διακυβέρνησης (G) είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερης βαρύτητας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης με μεγάλη προσοχή. Πάρτε τη δική μας εταιρεία για παράδειγμα, ο κεντρικός μας άξονας περιτριγυρίζετε γύρο από το προσωπικό και τους πελάτες μας. Ως εκ τούτου, η στρατηγική μας σχετικά με το ESG επικεντρώνεται κυρίως στα κοινωνικά και διακυβερνητικά ρίσκα. Πιο συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν την ποικιλομορφία και την ένταξη (Diversity & Inclusion), τη διασφάλιση της συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού μας και την απαγόρευση των διακρίσεων. 

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σωστή εφαρμογή ESG στην επιχείρηση σας, θα φέρει βραχυπρόθεσμή και μακροπρόθεσμη αύξηση της κερδοφορίας προσθέτοντας παράλληλα αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και κοινωνικούς εταίρους» προσθέτει η κα. Πογιατζή.