Προς επέκταση το οινοποιείο της ΚΕΟ στα Μαλλιά / Λεπτομέρειες

Η Περιβαλλοντική Αρχή άναψε το πράσινο φως για προσθηκομετατροπές στο οινοποιείο / Όλες οι πληροφορίες

Το πράσινο φως για προσθηκομετατροπές στο υφιστάμενο οινοποιείο της εταιρείας ΚΕΟ PLC στα Μαλλιά άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική γνωμάτευση, το υφιστάμενο οινοποιείο έχει δυναμικότητα παρασκευής 3600 τόνων οίνου, που αντιστοιχούν σε περίπου 6000 τόνους σταφυλιών, ενώ με τις προτεινόμενες προσθηκομετατροπές αναμένεται να υπάρξει μεταβολή της δυναμικότητας της εγκατάστασης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με την γνωμάτευση, οι προσθηκομετροπές έχουν ως κύριο στόχο το να μπορεί να πραγματοποιείται στην υφιστάμενη εγκατάσταση και η διεργασία της εμφιάλωσης των οίνων, η οποία στην παρούσα φάση γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λεμεσό.

Επίσης, εντός των ορίων του οινοποιείου υπάρχουν υφιστάμενα διατηρητέα οικοδομήματα στα οποία στεγάζονται τα γραφεία του προσωπικού, η κουζίνα, το χημείο και ο χώρος στον οποίο διοργανώνονται εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου, ενώ περιμετρικά των διατηρητέων κτιρίων υπάρχει υφιστάμενο διατηρητέο πλακόστρωτο.

Πέραν των προαναφερθέντων υφιστάμενων διατηρητέων εγκαταστάσεων στο υφιστάμενο οινοποιείο υπάρχουν και τρία κτίρια στα οποία στο παρών στάδιο είναι εγκατεστημένες οι υφιστάμενες δεξαμενές αποθήκευσης οίνου, ενώ στο ανατολικότερο μέρος του οινοποιείου υπάρχει και ένα μικρότερο διατηρητέο κτίριο το οποίο στο παρών στάδιο δεν έχει οποιαδήποτε χρήση.

Προτεινόμενες προσθηκομετατροπές
Οι προτεινόμενες προσθηκομετατροπές θα πραγματοποιηθούν εντός των ορίων του υφιστάμενου οινοποιείου και θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Την κατεδάφιση του υφιστάμενου υποσταθμού της ΑΗΚ ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και την ανέγερση νέου υποσταθμού σε νέο χώρο,
 • Την ανέγερση δύο νέων κτιριακών εγκαταστάσεων:
  -Κτίριο Α: θα αποτελείται από καλυμμένο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 66 οχημάτων το οποίο θα βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τον κεντρικό δρόμο της κοινότητας Μαλιών και κατάλληλα διαμορφωμένα δώματα στην οροφή για την δημιουργία αμπελοκαλλιεργειών.
  -Κτίριο Β: Θα αποτελείται από:
  i. Καλυμμένους χώρους στάθμευσης για 77 οχήματα,
  ii. Αποθηκευτικούς χώρους (π.χ. Χαρτονιών, φελλών, φιαλών κλπ.)
  iii. Εμφιαλωτήριο Οίνων και Οινοπνευματωδών,
  iv. Αποθηκευτικούς χώρους για ετοιμοπαράδοτα προϊόντα,
  v. Χώρο εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού
  vi. Χώρο εγκατάστασης για επιπλέον 68 δεξαμενές αποθήκευσης οίνων και οινοπνευματωδών διαφόρων μεγεθών με συνολικό όγκο περίπου 2000 τόνους,
  vii. Η οροφή του κτιρίου θα διαμορφωθεί κατάλληλα με δώματα για τη δημιουργία αμπελοκαλλιεργειών.
  viii. Εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού (λέβητας, chiller κλπ.)
 • Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων με χώρους πρασίνου, ακάλυπτους χώρους στάθμευσης για επισκέπτες (10), ΑΜΕΑ (8) και οχήματα μεταφοράς των προϊόντων, χώρους φορτοεκφόρτωσης και ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο πρόσβασης στις διάφορες εγκαταστάσεις.
 • Κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δημόσιου δρόμου σύμφωνα με τη ρυμοτομία της κοινότητας Μαλιών.

>>> Όλα τα εταιρικά νέα εδώ <<<

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνει η ανάπτυξη μετά το πέρας των προτεινόμενων προσθηκομετατροπών θα είναι περίπου 30,000 τ.μ., ενώ οι προτεινόμενες προσθηκομετατροπές θα καταλαμβάνουν έκταση περίπου 20,000 τ.μ..

 
5142