Ψάχνεις δουλειά; Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στη συνέντευξη

Οι ερωτήσεις που θα κάνετε μπορεί να σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους

Έχετε ήδη κάνει την έρευνά σας σχετικά με τον μελλοντικό εργοδότη και τον κλάδο στον οποίο ανήκει. Και έχετε ήδη εξασκηθεί στο πώς να απαντάτε κάποιες κοινές ερωτήσεις που μπορεί να σας θέσουν στη συνέντευξη, όπως π.χ. την περίφημη ερώτηση «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;». Σημαίνει αυτό ότι είστε έτοιμοι;

Όχι. Μένει και κάτι ακόμα- το τι θα κάνετε όταν ο υπεύθυνος προσλήψεων σας πει «Θέλετε κάτι να με ρωτήσετε;». Τι θα του απαντήσετε τότε;

>>> ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ <<<

«Οι ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι οκ», λέει η σύμβουλος καριέρας Julia Rock, επικεφαλής της Rock Career Development. Δεν είναι κακό, π.χ., να ρωτήσετε «Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα της εταιρείας;» ή «Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά;». 

Το πρόβλημα, όμως, με αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι «δεν πηγαίνουν αρκετά μακριά, δεν σας βοηθάνε να κατανοήσετε σε βάθος την εταιρεία και, επίσης, δεν σας επιτρέπουν να ξεχωρίσετε από το πλήθος των άλλων υποψηφίων», όπως επισημαίνει η Rock.

Αντίθετα, η ίδια συστήνει να επιλέξετε κάποιες από τις ακόλουθες 10 ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον άνθρωπο που θα έχετε απέναντί σας.

1/ Ποιο είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που απαιτείται για να πετύχει κάποιος στον συγκεκριμένο ρόλο;

2/ Πώς θα περιγράφατε την ομάδα στην οποία θα ανήκω στη συγκεκριμένη δουλειά;

3/ Είναι καινούργια η συγκεκριμένη θέση; Αν ναι, ποια είναι η πρόσθετη αξία που αναμένετε να εξασφαλίσετε απ’ αυτήν;

4/ Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι που θέλετε να πετύχω μέσα στους πρώτους 12-18 μήνες της δουλειάς μου;

5/ Ποιες είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος στη συγκεκριμένη θέση;

6/ Τι σας συναρπάζει περισσότερο σε σχέση με το μέλλον της εταιρείας;

7/ Ποιο είναι το κύριο πεδίο ανάπτυξης της εταιρείας; Ποιες είναι οι βασικές επιχειρηματικές σας ευκαιρίες για το μέλλον;

8/ Μεταξύ των άλλων μεγάλων εταιρειών στον κλάδο σας, ποια θεωρείτε ως τον κορυφαίο ανταγωνιστή σας; Γιατί;

9/ Τι σας έκανε να ενταχθείτε στην εταιρεία; Και τι σας έπεισε να μείνετε;

10/ Ποια είναι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Φυσικά, δεν θα έχετε χρόνο να θέσετε και τα 10 αυτά ερωτήματα. Διαλέξτε, λοιπόν, αυτά «που είναι σημαντικότερα για σας, αλλά δώστε έμφαση στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση. 

Δείξτε ότι θέλετε να μάθετε πώς θα διαπρέψετε στη δουλειά. Στους εργοδότες αρέσει να βλέπουν αυτό το στοιχείο. Αναζητούν άτομα που θέλουν να προσθέτουν αξία στην εταιρεία για την οποία εργάζονται».

 

***Αν ψάχνετε δουλειά, στo ergodotisi.com, την κορυφαία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και ανά επαρχία. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.

 
2577
Thumbnail