Ψηφιακά κέρδη μαζί με κορωνοζημιές η Τράπεζα Κύπρου

Ζημιές 126 εκατ. ευρώ κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους η Τράπεζα Κύπρου

Ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €100 εκατ. κατέγραψε για το β’ τρίμηνο του 2020 και €126 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2020 η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας, το Συγκρότημα παρουσίασε το εξάμηνο ψηφιακά κέρδη και κορωνο-ζημιές, την ώρα που δόθηκαν 700 εκατ. ευρώ σε νέο δανεισμό και παρατηρήθηκε μείωση στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Βάσει της πληροφόρησης της Brief, τα αποτελέσματα του τριμήνου αντικατοπτρίζουν τα τρία μεγάλα ζητήματα του τραπεζικού τομέα για το 2020: 
1/
Τη στροφή στην ψηφιακή εξυπηρέτηση, 
2/ τις Επιπτώσεις Πανδημίας και 
3/ την συνεχιζόμενη διαδικασία μείωσης των ΜΕΔ.
 
Όπως μας τονίστηκε από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου, η στροφή στην ψηφιακή εξυπηρέτηση ήταν το μεγαλύτερο φαινόμενο των τελευταίων 6 μηνών, αφού τόσο οι τράπεζες, όσο και οι πελάτες έχουν στραφεί δυναμικά στην ψηφιακή εξυπηρέτηση, με το 72% των πελατών της Τράπεζας Κύπρου να στρέφονται προς τα ψηφιακά μέσα και να εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά καταστήματα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα, οι εσωτερικές αναλύσεις της Τράπεζας Κύπρου δεικνύουν πως τα λειτουργικά κέρδη οφείλονται στα δύο πρότζεκτ, το CYON και το RestartCy. To πρώτο βοήθησε στην διατήρηση των εργασιών παρά την πανδημία αλλά και στον περιορισμό των εξόδων, που έφτασε το 18%. Ταυτόχρονα σήμερα 83% των συναλλαγών γίνονται μέσα από ψηφιακά μέσα.
 
Όσον αφορά στο RestartCy, το πρόγραμμα στήριξε την πιστωτική επέκταση, με σχεδόν 700 εκατ. ευρώ (689 εκατ. ευρώ) σε νέο δανεισμό, στη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το βαρύ πλήγμα των περιοριστικών μέτρων. Εσωτερικά, δίνεται μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι 98% των νέων δανείων από το 2016 και μετά, είναι εξυπηρετούμενα και υγιέστατα. 
 
Την ίδια ώρα, όμως, η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει ζημιές εν μέσω Πανδημίας και παγώματος της αγοράς. Μάλιστα, σε συνδυασμό και με το μορατόριουμ στις δόσεις των δανείων, δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στις τράπεζες. 

Στις ζημιές, πάντως, έχει συμβάλει ιδιαίτερα και η γνωστή πλέον διαδικασία μείωσης των ΜΕΔ, ή κατά την τραπεζική έκφραση, της «μείωσης του ρίσκου», ενώ η πώληση δανείων, σε συνδυασμό και με αναδιαρθρώσεις ύψους 279 εκατ. ευρώ, έχουν απορροφήσει το 83% των αρχικών ΜΕΔ του 2014. Με αντίτιμο, ωστόσο, λογιστικές ζημιές πέραν των 100 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου. 
 
Η Τράπεζα, ακόμη, διατηρεί δυνατή κεφαλαιακή βάση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 17.9%,και Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 14.4%. 
 
Ακόμη, ο λόγος εξόδων προς έσοδα διατηρήθηκαν στο 57%, που αποτελεί στοιχείο στο οποίο εστιάζουν ιδιαίτερα οι αναλύσεις της τράπεζας. 
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εξαμήνου πηγή της Τράπεζας Κύπρου τόνισε στην Brief πως, «το κινητό του πελάτη είναι σήμερα το μεγαλύτερο μας κατάστημα, με 83% των συνολικών συναλλαγών της τράπεζας να γίνεται από το σπίτι. Το πρότζεκτ CYON, το οποίο περιλαμβάνει και νέες υπηρεσίες που λανσάραμε εν μέσω πανδημίας, όπως την πληρωμή από τα ρολόγια Garmin και Fitbit, προχώρησε δυναμικά, με επιπλέον κινήσεις όπως την ηλεκτρονική υπογραφή». 

«Αυτές οι κινήσεις έχουν ενισχύσει δραματικά το εύρος αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται εκτός καταστήματος, από το κινητό ή το τάμπλετ του πελάτη. Σε συνδυασμό με το πρότζεκτ RestartCy, με το οποίο έχουν παραχωρηθεί σχεδόν 700 εκατ. ευρώ σε φρέσκο δανεισμό, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την οικονομία της Κύπρου για την επόμενη ημέρα», επεσήμανε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Κύρια Σημεία για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2020

COVID-19

 • Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού COVID-19 παραμένουν ανάμεσα στα χαμηλότερα στην ΕΕ, παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
 • Συνεχίζεται η παροχή στήριξης στο προσωπικό, στους πελάτες που έχουν επηρεαστεί από τον ιό COVID-19 και στην ευρύτερη Κυπριακή οικονομία
 • Αρχικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του ιού COVID-19

Μείωση ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ύψους €1.3 δις για το α΄ εξάμηνο 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις

 • Συμφωνία για πώληση ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ύψους €0.9 δις τον Αύγουστο 2020 (Helix 2)
 • Οργανική μείωση ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ύψους €137 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2020, παρά τα περιοριστικά μέτρα
 • Ολοκλήρωση πώλησης ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ύψους €133 εκατ. (Velocity 2) κατά το β΄ τρίμηνο 2020
 • Μείωση ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) σε €2.6 δις (€1.1 δις μετά τις πιστωτικές ζημιές) αναπροσαρμοσμένα για το Helix 2
 • Μείωση δείκτη ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) σε 22% (11% μετά τις πιστωτικές ζημιές) και διατήρηση ποσοστού κάλυψης με προβλέψεις στο 58%, αναπροσαρμοσμένα για το Helix 2

Καλή Κεφαλαιακή Θέση και Ισχυρή Ρευστότητα

 • Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 17.9% και Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 14.4% (με μεταβατικές διατάξεις ΔΠΧΑ 9), αναπροσαρμοσμένοι για το Helix 2
 • Καταθέσεις ύψους €16.3 δις, στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία βάση. Σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €3.9 δις (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 257%)
 • Λειτουργική αποτελεσματικότητα
 • Δείκτης κόστος προς έσοδα (αναπροσαρμοσμένος για τον ειδικό φόρο και τις συνεισφορές στο ΕΤΕ και στο ΤΕΚ) στο 57% για το β’ τρίμηνο 2020, στο ίδιο επίπεδο σε τριμηνιαία βάση
 • Συνολικά λειτουργικά έξοδα ύψους €81 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2020, μειωμένα κατά 18% σε ετήσια βάση και κατά 3% σε τριμηνιαία βάση
 • Η αυξημένη χρήση των ψηφιακών καναλιών συνεχίζεται μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Απόδοση κατά το β’ τρίμηνο 2020

 • Νέος δανεισμός ύψους €238 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2020 (μειωμένος κατά 47% σε τριμηνιαία βάση), επηρεασμένος από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση του ιού COVID-19
 • Κέρδος μετά τη φορολογία από οργανικές δραστηριότητες ύψους €4 εκατ. για το β΄ τρίμηνο 2020
 • Προβλέψεις/καθαρή ζημιά σχετικά με πωλήσεις ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) (περιλαμβανομένων εξόδων αναδιάρθρωσης) ύψους €104 εκατ. για το β΄ τρίμηνο 2020, που περιλαμβάνουν ζημιά από το Helix 2 ύψους €68 εκατ. και πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους €21 εκατ. για πιθανές μελλοντικές πωλήσεις ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ)
 • Ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €100 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2020 και €126 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2020

>>> Όλα τα εταιρικά νέα εδώ <<<

Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος, Πανίκου Νικολάου:
«Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αντιμετωπίσαμε την, μέχρι σήμερα, κορύφωση της πανδημίας στην Κύπρο, όσο και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που οδήγησε σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά, οι παγκόσμιες επιπτώσεις από την πανδημία συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία και η αβεβαιότητα παραμένει.

Παρά το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση του ιού COVID-19, συνεχίσαμε να επιτυγχάνουμε πρόοδο έναντι των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων για ενίσχυση του ισολογισμού, βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς και βελτίωση της αποδοτικότητας των εργασιών μας. Ταυτόχρονα στηρίζουμε τους πελάτες, τους συναδέλφους και την κοινωνία για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνεχίσαμε να στηρίζουμε την Κυπριακή οικονομία χορηγώντας νέα δάνεια ύψους €689 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μέσω συνετών πρακτικών. Το 98% των νέων δανείων στην Κύπρο από το 2016, είναι εξυπηρετούμενα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παρά τις δύσκολες συνθήκες αγοράς, συμφωνήσαμε την πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.9 δις (Project Helix 2). Επιπρόσθετα πετύχαμε οργανική μείωση ΜΕΔ ύψους €279 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, και συμπληρώσαμε την πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €133 εκατ. (Project Velocity 2). Με αυτές τις ενέργειες απομόχλευσης, πετύχαμε μείωση ΜΕΔ ύψους €1.3 δις το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020. Συνολικά, από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, έχουμε μειώσει τα ΜΕΔ κατά €12.4 δις ή 83% σε €2.6 δις και το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια σε 22%, αναπροσαρμοσμένα για το Project Helix 2.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις, οργανικές και μη, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την προοπτική για επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΔ μέσω περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ στο μέλλον. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε στενά με τους πελάτες μας για τον περιορισμό της ενδεχόμενης επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μετά τη λήξη του προγράμματος αναστολής καταβολής οφειλών και των άλλων κυβερνητικών σχεδίων.

Η κεφαλαιακή θέση και η ρευστότητα της Τράπεζας παραμένουν σε καλά επίπεδα και υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις. Στις 30 Ιουνίου 2020, οι κεφαλαιακοί μας δείκτες (με μεταβατικές διατάξεις αναφορικά με το ΔΠΧΑ 9) ανήλθαν σε Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 17.9%, και Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 14.4%, αναπροσαρμοσμένοι για το Project Helix 2. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €3.9 δις, με τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (ΔΚΡ) να ανέρχεται σε 257%.

Ταυτόχρονα, επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εργασιών μας. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε σε 57% και τα συνολικά λειτουργικά έξοδα για το β΄ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, υποβοηθούμενα από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο συνεχίζεται. Σήμερα, το 72% των πελατών μας χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια για διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών και το 83% των συνολικών συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω ψηφιακών καναλιών, αυξημένα κατά 5 ε.μ. και 9 ε.μ. αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους είχαμε συνολικά έσοδα ύψους €143 εκατ. και λειτουργικά κέρδη ύψους €56 εκατ. Το αποτέλεσμα από οργανικές δραστηριότητες για το τρίμηνο ήταν κέρδος ύψους €4 εκατ. και το συνολικό αποτέλεσμα ζημιά ύψους €100 εκατ., μετά τη ζημιά από το Project Helix 2 ύψους €68 εκατ. και τις πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους €21 εκατ. για πιθανές μελλοντικές πωλήσεις ΜΕΔ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα αποτελέσματα αυτό το τρίμηνο σηματοδοτούν περαιτέρω πρόοδο έναντι των στρατηγικών μας στόχων για να καταστεί η Τράπεζα ένας πιο ισχυρός, πιο ασφαλής και πιο αποδοτικός οργανισμός. Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση από την εξάπλωση του ιού COVID-19 και να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. 

Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει την κρίση από τον ιό COVID-19, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να στηρίζουμε τους πελάτες, τους συναδέλφους και την κοινωνία μας».
 

 
2428
Thumbnail