RCB: Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με επενδύσεις στην τεχνολογία

Τα πλεονεκτήματα της RCB Bank, σύμφωνα με διεθνείς οίκους αξιολόγησης & οι νέοι στόχοι

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

H RCB Bank, κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας με ευελιξία, γιατί είχε ήδη στην στρατηγική πολιτική της να επενδύει στην τεχνολογία και την ψηφιακή πολιτική, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ της RCB, κ. Χριστάκης Σάντης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief, την Δευτέρα 13 Δεκεμβριου. 

Ο κ. Σάντης, αναφέρθηκε στον τρόπο που η RCB Bank αντιμετώπισε την πρόκληση της ψηφιοποίησης, μέσα μάλιστα στο πλαίσιο της στρατηγικής της που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Μάλιστα, ο κ. Σάντης αναφέρθηκε και στις νέες προκλήσεις που θα κληθεί η τράπεζα αλλά και οι οικονομίες γενικότερα να αντιμετωπίσουν, που ακούει στο όνομα κλιματική αλλαγή,  σημειώνοντας ότι η τράπεζα ετοιμάζει το δικό της στρατηγικό πλάνο για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι η RCB Bank, θα ενισχύσει την πελατοκεντρική προσέγγιση και τα θεμέλια των 25 ετών στην Κύπρο, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Σάντης «παραμένουμε πιστοί για διαρκή στήριξη των πελατών μας, της οικονομίας και της Κύπρου γενικά».

H μια εντελώς νέα προσέγγιση της τραπεζικής από την RCB Bank

H νέα διαφήμιση προωθεί τις υπηρεσίες και τη νέα ιδέα που θέλει να προωθήσει η Τράπεζα, καθώς παρά την πανδημία, η RCB Bank συνεχίζει να επενδύει.

Μια από τις σημαντικές επενδύσεις είναι η δημιουργία του Τραπεζικού Κέντρου, στην Λευκωσία στην Μακαρίου μέσω της οποίας προχωρά με μία εντελώς νέα προσέγγιση της τραπεζικής και πολύ διαφορετικής από τα συνηθισμένα των τραπεζών. 

«Είναι ένας χώρος που όπως έχετε δει στην διαφήμιση, είναι πολύ αναβαθμισμένος τόσο λειτουργικά, αλλά και τεχνολογικά και μέσα από αυτά αναμένεται να ενδυναμώσουμε την σχέση μας με τους στρατηγικούς μας συνεργάτες, διότι βασικά οι πελάτες της Τράπεζας είναι οι Στρατηγικοί μας συνεργάτες, παρέχοντας τους τις καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες», σχολίασε ο κ. Σάντης.

Αυτό που υπογράμμισε μάλιστα είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον, στο οποίο κάποιος μπορεί να κάνει τις συναντήσεις του και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθεί με τα ψηφιακά προϊόντα της Τράπεζας.

Αντιμετωπίζει την πανδημία με την επένδυση στην τεχνολογία

«Η πανδημία είναι ακόμη μαζί μας και μας έχει επηρεάσει όλους, τόσο στην καθημερινότητα μας, τόσο σε ατομικό, σε συλλογικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα, τόσο σε επενδύσεις όσο και οι προτεραιότητες εταιρικών επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Σάντης σε σχέση με το πώς ανταποκρίνεται η RCB Bank στις συνέπειες της πανδημίας. 

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με ποιο τρόπο η RCB αντιμετώπισε την πανδημία, απάντησε πως ήταν πολιτική της τράπεζας να επενδύει στην τεχνολογία και την ψηφιακή πολιτική, καθώς και προ πανδημίας είχε διάφορα προϊόντα, όπως το RCB Bank online, το Mobile Banking.

«Στρατηγική η οποία αποδείχθηκε σωστή για την αντιμετώπιση μιας κρίσης όπως είναι και η πανδημία», σημείωσε

Επομένως, πρόσθεσε, λόγω του ότι η RCB Bank είχε επενδύσει στην τεχνολογία, μπόρεσε να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της και να τους παρέχει την πλήρη γκάμα των υπηρεσιών και των προϊόντων της.

Επίσης, ανέφερε πως κατά την διάρκεια της πανδημίας η Τράπεζα έλαβε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους ανθρώπους της, το προσωπικό και τους πελάτες της με τους οποίους έρχεται σε επικοινωνία, τηρώντας πλήρως τα πρωτόκολλα και τα μέτρα τα οποία ανακοίνωνε και ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας και οι Αρχές.

Τα δυνατά πλεονεκτήματα της

Παράλληλα, όπως σημειώνουν και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τα δυνατά πλεονεκτήματα της RCB Bank όπως ο δυνατός ισολογισμός, το πολύ χαμηλό ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, η υψηλή ρευστότητα καθώς και η κερδοφορία της τράπεζας, ήταν αυτά που της επέτρεψαν να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως δήλωσε ο κ. Σάντης. 

Πρόσφερε 12 αναπνευστήρες

Επίσης, ο κ. Σάντης υπογράμμισε ότι μέσα στο πλαίσιο της Διαχρονικής Κοινωνικής της προσφοράς, η τράπεζα πρόσφερε 12 δωρεάν αναπνευστήρες για νοσοκομειακή χρήση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. «Αυτή η δωρεά στην κοινωνία, ήταν πρόσθετη από όλες τις άλλες προσφορές που κάνει η τράπεζα σε φιλανθρωπικά έργα και ιδρύματα, πάντα στηρίζοντας την οικονομία και επιστρέφοντας πίσω στον τόπο μας», τόνισε.

Προτεραιότητα η ψηφιοποίηση για την RCB Bank

Το μάθημα που «έδωσε» η πανδημία είναι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, σημείωσε ο κ. Σάντης. «Ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν προγραμματίσει να ψηφιοποιηθούν σε ένα ορίζοντα 2-3 ετών,  μπόρεσαν να το κάνουν σε λίγους μήνες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», πρόσθεσε. Ο τραπεζικός τομέας ήταν ο πρώτος που το έπραξε, κατά τον κ. Σάντη ο οποίος τόνισε ότι, «η RCB Bank είναι περήφανη γιατί είχαμε σαν προτεραιότητα μας την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση και μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα θέλησε να επισημάνει ότι εκτός από την τράπεζα, οι Αρχές τόσο σε Κύπρο όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια, ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην πανδημία. «Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΚΤΚ, έδωσαν αρκετά εργαλεία για στήριξη της οικονομίας, για παράδειγμα η αναστολή δόσεων των δανείων, πρόσφατα η παροχή δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις, αλλά εξίσου σημαντική και η συνολική στήριξη στην αγορά εργασίας αλλά και γενικότερα με την παροχή ρευστότητας, ιδίως στους βασικούς τομείς της Κύπρου, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση κ.α», ανέφερε.

Οι 4 βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της RCB Bank

Ο κ. Σαντής αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της RCB Bank. Ο πρώτος πυλώνας είναι η οργανική ανάπτυξη στην Κυπριακή αγορά μέσω της παροχής τραπεζικών διευκολύνσεων, όπως δανειοδότηση εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, η υγεία, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία.  Επίσης και κάποια άλλα προϊόντα που έχει προωθήσει η RCB Bank, στην κυπριακή αγορά, κατά τον κ. Σάντη, είναι τα επενδυτικά προϊόντα, οι Υπηρεσίες Αποδοχής Καρτών, το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ένας δεύτερος και σημαντικός πυλώνας είναι η διεθνής τραπεζική, πρόσθεσε, με την μορφή διευκολύνσεων δανειοδότησης εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κυρίως κυπριακών εταιρειών με θυγατρικές στο εξωτερικό που έχουν δραστηριότητες και εργασίες στις χώρες στις οποίες η RCB Bank έχει παρουσία, όπως στη Ρωσία, στο Λουξεμβούργο, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η RCB Bank, εκτός από την τραπεζική άδεια που έχει από την ΚΤΚ, έχει σχετική άδεια και από τις αρχές του Λουξεμβούργου. Επίσης ανέφερε ότι η Τράπεζα είναι συστημική τράπεζα για την Κύρπο και ελέγχεται απευθείας και από την ΕΚΤ. 

Ο τρίτος πυλώνας, ανέφερε, είναι η τεχνολογία και η συνεχής αναβάθμιση των προϊόντων μας για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό, ο οποίος προέρχεται από τα λεγόμενα fintechs καθώς και από εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας είναι η προσπάθεια να διατηρηθούν τα λειτουργικά κόστη της τράπεζας, σε ένα ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 60% των συνολικών εσόδων της τράπεζας. 

«Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, βασιζόμαστε στο εξαιρετικό προσωπικό της τράπεζας, το οποίο με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό παρέχει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της τράπεζας, πρόσθεσε.

Υπηρεσίες Αποδοχής Καρτών - Νέα πηγή άντλησης εσόδων για RCB
 
Ο κ. Σάντης υπογράμμισε ότι η RCB εργάζεται, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων όπου το profit margin είναι χαμηλό, έτσι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην δημιουργία νέων πηγών εσόδων οι οποίες να είναι βιώσιμες, να συνάδουν με το επιχειρησιακό της μοντέλο και να υπηρετούν τις εποπτικές πρόνοιες.

Παραδείγματα αυτών, ανέφερε ο κ. Σάντης είναι οι Υπηρεσίες Αποδοχής Καρτών. «Είμαστε, νομίζω, η μόνη αποδέκτρια Τράπεζα στην Κύπρο και οι υπηρεσίες αυτές επεκτείνονται σημαντικά».

Επίσης, σημείωσε ότι παρέχονται επενδυτικά προϊόντα, τόσο σε Κύπριους όσο σε ξένους πελάτες της τράπεζας, τους λεγόμενους High-Net-Worth Individuals, για επενδύσεις, με επίκεντρο περισσότερο το Λουξεμβούργο, λόγω και της στρατηγικής της συγκεκριμένης χώρας.

Οι νέες προκλήσεις της Τράπεζας

Κληθείς να αναφερθεί στις νέες προκλήσεις που καλείται η RCB Bank να αντιμετωπίσει, ανέφερε ότι  είναι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, «μια νέα σημαντική πρόκληση που αφορά όχι μόνο την δική μας τράπεζα, αλλά και την οικονομία και όλο τον κόσμο».

Η κλιματική αλλαγή κατηγοριοποιείται σε δύο πυλώνες, κατά τον κ. Σάντη, την φυσική πλευρά, δηλαδή πυρκαγιές, πλημμύρες, ανομβρίες που έχουν επιπτώσεις στην ζωή μας αλλά και στην οικονομία παγκόσμια.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το transition risk, όπου αυτό σημαίνει αρκετές επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά για να καταφέρουν να εναρμονιστούν με τις πρόνοιες της πράσινης οικονομίας και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, είναι και τα επιπρόσθετα κόστη, σημείωσε. Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε σχέση με την φορολογική μεταρρύθμιση και την εφαρμογή περιβαλλοντικών τελών και πάνω στον άνθρακα, δήλωσε στην Business Hour By Brief, ότι η τράπεζα ετοιμάζει το δικό της στρατηγικό πλάνο για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Επίσης, πέραν των προκλήσεων δίνεται η ευκαιρία που σχετίζεται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βάσει των οποίων θα υπάρχουν χορηγίες  €1,2 δις. Το εν λόγω σχέδιο δίνει την ευκαιρία για επενδύσεις σε τομείς όπως ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιωσιμότητα και ταυτόχρονα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας, σημείωσε.

Όσον αφορά την RCB Bank, θα συνεχίσει, όπως τόνισε ο κ. Σάντης την ενδυνάμωση του επιχειρησιακού της μοντέλου, θα ενισχύσει την πελατοκεντιρκή προσέγγιση βασιζόμενη στα θεμέλια των 25 ετών στην Κύπρο, καθώς «παραμένουμε πιστοί για διαρκή στήριξη των πελατών μας, της οικονομίας και της Κύπρου γενικά».

Δείτε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief o κ. Σάντης:

 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
8027