Σήμερα το 2ο TechIsland Summit-Οι ομιλητές και όλα όσα θα γίνουν

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Μάριος Γιωργούδης, Γενικός Διευθυντής του TechIsland

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Πραγματοποιείται σήμερα στην Λεμεσό το 2ο TechIsland Summit, το οποίο διοργανώθηκε στα πλαίσια του Reflect Festival.

Το TechIsland Summit, σημειώνεται, το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνεται από το Τechisland, φέρνει σε επαφή περισσότερα από 300 εξέχοντα στελέχη από το χώρο της κυβέρνησης, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και των ηγετικών κέντρων σκέψεως, τα οποία παρουσιάζουν τις πιο σχετικές τάσεις, μετασχηματίζοντας και οδηγώντας την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη σήμερα. 

Ο Γενικός Διευθυντής του TechIsland Μάριος Γιωργούδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief και μίλησε μεταξύ άλλων για τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο, ποιοι θα συμμετέχουν και ποιοι οι στόχοι.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Γιωργούδη

- Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για το TechIsland. Τι οργανισμός είναι και σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται, ποιος ο σκοπός και οι στόχοι του.

Το TechIsland είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 με σκοπό να καταστεί η Κύπρος ένα διεθνές κέντρο για εταιρείες και ταλέντα της τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός έχει πάνω από 202 μέλη εκ των οποίων οι πλείστες είναι εταιρείες τεχνολογίας που εργοδοτούν στην Κύπρο γύρω στα 18.000 άτομα και 35.000 άτομα στο εξωτερικό.

Είναι πολύπλευρος ο ρόλος του TechIsland. Σαν επιχειρηματικός σύνδεσμος, θέλει να βοηθήσει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο να επιτρέπει την γρηγορότερη ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο καθώς και στην διευκόλυνση της καθόδου ξένων επαγγελματιών του τομέα της τεχνολογίας.

Το TechIsland είναι και μια ομπρέλα για διάφορες δραστηριότητες εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης. Από την ημέρα έναρξης εργασιών του TechIsland μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει πάνω από €5 εκατ. δωρεές τα οποία πήγαν σε διάφορες δραστηριότητες.

- Σήμερα έχουμε λοιπόν την διεξαγωγή του 2ου TechIsland Summit, που διοργανώνεται στα πλαίσια του Reflect Festival. Τι θα δούμε στο πολύ σημαντικό συνέδριο τεχνολογίας που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον;

Στο TechIsland Summit θα έχουμε τον υφυπουργό Έρευνας κ. Κυριάκο Κόκκινο, τον κ. Χρίστο Δήμα υφυπουργό Έρευνας της Ελλάδας, αντιπρόσωπο από την κυβέρνηση του Ισραήλ και θα μιλήσουν για τη βαρύτητα που έχει το policy making στην εξέλιξη ενός τομέα όπως η τεχνολογιακή καινοτομία.

Παράλληλα θα έχουμε τον υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Θα έχουμε και άλλα Panel Discussions τα οποία θα επικεντρωθούν και στις εμπειρίες ξένων μελών του TechIsland, οι οποίοι επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας τους στην Κύπρο. Επίσης θα έχουμε ένα Panel Discussion για τις Προκλήσεις & Ευκαιρίες στην Υιοθέτηση Ψηφιακών Πόρων στο οποίο θα συμμετέχει η κ. Δήμητρα Καλογήρου, πρώην πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του Techisland Summit 2022 αλλά και τους ομιλητές

>>> Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ   

- Σε ποιους απευθύνεται το TechIsland Summit, ποιοι θα συμμετέχουν και ποιοι οι στόχοι που θέλετε να πετύχετε μέσα από αυτό το συνέδριο.

Το Reflect Festival και το TechIsland Summit απευθύνεται σε όλο τον κόσμο ο οποίος ενδιαφέρεται για τον τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο και για τις προοπτικές που υπάρχουν σε διάφορες υποκατηγορίες της τεχνολογίας.

- Το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι η Κύπρος ανέβηκε σημαντικά σε αρκετούς δείκτες καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο. Φαίνεται ότι κάνετε καλή δουλειά όσοι ασχολείστε με τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας.

Μετά από τα ατυχές γεγονότα τα οποία αμαύρωσαν την εικόνα της Κύπρου, φάνηκε η ανάγκη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος πυλώνας της οικονομίας ο οποίος να μπορεί στο μέλλον μέχρι το 2030-2035 να είναι από τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Ιδρύθηκε το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, και θεωρώ ότι αυτός ο τομέας βρήκε μια πολιτική στέγη. Βοήθησε στο να γίνουν διάφορες δράσεις κάτω από μια ομπρέλα, δράσεις οι οποίες να βοηθήσουν στο να ανεβούμε σε αρκετούς από τους δείκτες. Η δουλειά η οποία έγινε τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Κύπρο, βοήθησε αρκετά την εξέλιξη αυτού του τομέα. Υπάρχουν κι άλλα τα οποία πρέπει να γίνουν και η Κύπρος θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

- Μπορεί η Κύπρος να γίνει τεχνολογικός κόμβος της περιοχής;

Θεωρώ πως η Κύπρος έχει ήδη αρχίσει να είναι τεχνολογικός κόμβος της περιοχής. Πριν 5 χρόνια υπήρχε ένα επενδυτικό ταμείο στην Κύπρο (που επενδύουν σε startups και εταιρείες τεχνολογίας) ενώ σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 9. Το 2019, η Κύπρος είχε 10.000 επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας, και μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να έχει 24.000. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που έχουν έρθει στην Κύπρο.

Χορηγός διαδικτυακής επικοινωνίας η Digital Tree.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του TechIsland, Μάριου Γιωργούδη

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank