Το σπουδαίο έργο του IDEA - Πώς στηρίζει νέους επιχειρηματίες

Συνέντευξη της κ. Αγγέλας Παναγιώτου, Διευθύντρια του IDEA - Πώς το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου στηρίζει νέους επιχειρηματίες

Για τις δράσεις και την πολυεπίπεδη στήριξη που παρέχει σε νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της στην Brief, η  κ. Αγγέλα Παναγιώτου,  Διευθύντρια του IDEA. 

Όπως ανέφερε μέχρι τώρα πήραν στήριξη 74 startups που κατάφεραν να πετύχουν μεγάλες και διεθνείς βραβεύσεις. 

Αναφέρθηκε στην σπουδαία διάκριση του IDEA με την βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα European Enterprise Promotion Awards το 2019 καθώς και σε άλλες σημαντικές βραβεύσεις. 

Εξήγησε τις διαδικασίες που χρειάζεται να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για στήριξη από το IDEA καθώς και αναλυτικά τους τρόπους στήριξης και τα ποσά που λαμβάνουν όσοι επιλεγούν. 


Η κ. Αγγέλα Παναγιώτου, Διευθύντρια του IDEA

Μίλησε επίσης για την σημαντική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην όλη προσπάθεια καθώς και στο νέο σλόγκαν της Τράπεζας '’Σε κάθε επόμενη κίνηση'' που δείχνει ξεκάθαρα την έμπρακτη στήριξη τόσο του IDEA όσο και της Τρ. Κύπρου σε κάθε βήμα των νέων επιχειρηματιών και των πελατών της Τράπεζας γενικότερα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: ‘’Τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και το IDEA έχουν βάλει πολύ ψηλά την ευημερία των κυπριακών επιχειρήσεων αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, και προς τον στόχο αυτό εργαζόμαστε ακούραστα’’.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά την συνέντευξη της κ. Αγγέλας Παναγιώτου.

Βοηθήστε μας κατ’ αρχάς να γνωρίσουμε το  Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου. Ποιος είναι ο ρόλος και ο στόχος του…

Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA είναι μια μηχανή παραγωγής νεοφυών επιχειρήσεων ‘startups’, μέσω της έντονης στήριξης που παρέχουμε σε νέες και νέους επιχειρηματίες ‘entrepreneurs’. Είμαστε το μεγαλύτερο, μη-κερδοσκοπικό, ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στήριξης Κέντρο στην Κύπρο και στηρίζουμε ικανά και φιλόδοξα άτομα με μια καινοτόμα ιδέα και αρκετή όρεξη για σκληρή δουλειά, να την υλοποιήσουν. Μέσω του ‘Business Creation Training’, ταξιδεύουμε μαζί τους στη δημιουργία της νεοφυούς επιχείρησης τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις στηρίχθηκαν μέχρι σήμερα από το IDEA; 

Στηρίξαμε μέχρι σήμερα 74 νέα startups, μέσα από 620 αιτήσεις που λάβαμε, δημιουργώντας 90 νέες θέσεις εργασίας. Το απαιτητικό πρόγραμμά μας κατάφεραν να ολοκληρώσουν 40 εταιρείες, με 30 από αυτές να είναι ενεργές μέχρι σήμερα, 17 εκ των οποίων να έχουν εισοδήματα και 8 εξ αυτών να έχουν κέρδη. Λόγω του υψηλού επιπέδου κατάρτισης, τα startups μας πέτυχαν πέραν των 47 βραβεύσεων σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
 
Σε 6 περίπου χρόνια ζωής το IDEA μετρά ήδη σπουδαίες και πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις. Μιλήστε μας λίγο για αυτές…  

Σίγουρα η βράβευση μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε 29 χώρες το 2019, στην επένδυση σε επιχειρηματικές ικανότητες στα European Enterprise Promotion Awards, ήταν μια λαμπρή διάκριση που χαιρετίστηκε ευρέως από την Πολιτεία και Κοινωνία. Μέσα σε μια αίθουσα με 500 αντιπροσώπους από 29 χώρες ήχησε το «And the winner is… Cyprus!». Αυτό απέδειξε ότι δεν είναι το μέγεθος της χώρας που μετρά, αλλά το μέγεθος του μυαλού, της συνεργασίας και της δέσμευσης. Λάβαμε επίσης χρυσό βραβείο στη συνεργασία στον διαγωνισμό Cyprus Responsible Business Awards και αργυρό βραβείο στον τομέα «Cause advocacy», όπως και το βραβείο Καλών Πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Βιωσιμότητας της CSR Cyprus. 

Σημαντικότερες  βέβαια διακρίσεις για εμάς είναι οι επιτυχίες των startups μας, όπως της Malloc (Τεχνητή Νοημοσύνη-Κυβερνοασφάλεια) που διείσδυσε στο Y-Combinator των ΗΠΑ, το πρώτο startup από την Κύπρο που το πέτυχε, αλλά και των Hegemonic (Δημιουργία Ακαδημαϊκών Παιχνιδιών), Syndeseas (Ναυτιλία), Soft Surge (Αγορά Ακινήτων), ApoPou (marketplace) και Picado (εστιατόρια-ψυχαγωγία), που έχουν ήδη εξασφαλίσει σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. 

Άλλες διακρίσεις ήταν η πρόσκλησή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο στην Ινδία, Σρι Λάνκα και Αφρική, η πρόσκλησή μας στη Γερμανία για να παρουσιάσουμε τη Λευκωσία ως «startup city», οι προσκλήσεις από το State Department στις ΗΠΑ και από το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ -Ντουμπάι, καθώς και η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εξωτερικών για να παρουσιαστούμε ως εθνική αποστολή στο εξωτερικό, φέροντας περήφανα τη σημαία της χώρας μας.



Πώς το IDEA βοηθά νέους επιχειρηματίες στην Κύπρο; Τι προσφέρει;

Στο IDEA παρέχουμε μια ευρεία γκάμα στήριξης: 

•    Πρακτική εκπαίδευση για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης
•    Πακέτο στήριξης πέραν των €60.000 ευρώ ανά startup (μετρητά & υπηρεσίες) συμπερ. seed funding €12.000  
•    Καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένους επιχειρηματίες  
•    Επαγγελματικές υπηρεσίες σε θέματα νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ & τεχνολογίας
•    Σύγχρονα εξοπλισμένα γραφεία
•    Υβριδική διδασκαλία (οnline & physical) 
•    Επιχειρηματικές ευκαιρίες (business development) και ευρύ δίκτυο επαφών με επιφανείς επιχειρηματίες (networking)
•    Πρόσβαση σε επενδυτές (angel investors)  
•    Eκτεταμένη προβολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 
•    Έντονη εξωστρέφεια των startups μέσω field trips και του διπλωματικού δικτύου μας  

Ποιες είναι οι διαδικασίες. Πώς μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να προσεγγίσει το IDEA να πάρει πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Όπως κάθε χρόνο αποδεχόμαστε αιτήσεις από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι 20 Φεβρ. 2022. Μετά την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων σε 3 φάσεις, θα αποδεχθούμε τις 10-15 πιο υποσχόμενες ομάδες στο εντατικό μας πρόγραμμα στις 15 Μαρτίου 2022, διάρκειας 9-12 μηνών. To IDEA ψάχνει για νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες: 

α)    Αναπτύσσουν ένα καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία ή λύνουν ένα υφιστάμενο πρόβλημα με ένα καινοτόμο τρόπο
β)    Μπορούν να επεκταθούν στη διεθνή αγορά μέσω της τεχνολογίας
γ)    Αποτελούν μια αφοσιωμένη ομάδα ή έχουν την πρόθεση να την κτίσουν άμεσα 

Περισσότερες πληροφορίες και κριτήρια αιτήσεων στην ιστοσελίδα μας www.ideacy.net, τηλ. 22128144, emai Info@ideacy.net και στα social media @ideacy. 

Έχουν έμπνευση οι Κύπριοι, έχουν καινοτόμες ιδέες για να αναπτύξουν;

Όντας στον κλάδο αυτό για 7η τώρα χρονιά, καταθέτω ότι πράγματι οι Κύπριοι διαθέτουν λαμπρό μυαλό προσανατολισμένο στην καινοτομία με έμφυτο επιχειρηματικό πνεύμα. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να ξεκλειδώσουμε αυτό το πνεύμα, να τους ενθαρρύνουμε να έρθουν μπροστά, να τους μεταδώσουμε την αυτοπεποίθηση να εξέλθουν από την πεπατημένη και να το αξιοποιήσουν. Ως ιδιωτικός τομέας και ως Πολιτεία, εφόσον θέλουμε να δούμε την χώρα μας ένα περιφερειακό τεχνολογικό κόμβο, έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε το υποστηρικτικό περιβάλλον σε αυτούς τους νέους, ώστε να μην φοβηθούν να δοκιμάσουν, να πετύχουν ή να αποτύχουν και να ξαναδοκιμάσουν.

Η προσέλκυση ταλέντων από άλλες χώρες είναι μεν επιθυμητή και την καλωσορίζουμε, ταυτόχρονα όμως απαιτείται και η δρομολόγηση και δόμηση του ταλέντου των Κυπρίων, προς αυτούς τους επιθυμητούς τομείς. Όπως λέγεται τακτικά, η εκπαίδευση και η επανεκπαίδευση έχουν ρόλο-κλειδί σε αυτό το στόχο. Όπως ρόλο-κλειδί έχει και η έγκαιρη ενημέρωση μέσω επαγγελματικού προσανατολισμού τόσο των γονιών, όσο και των μαθητών μας, για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. 



Που βρίσκεται η Κύπρος στο θέμα των Startups. Είμαστε πίσω ακόμα; Τι πρέπει να γίνει για να πάρουν οι Startups την σημαντική θέση που έχουν στις οικονομίες άλλων προηγμένων χωρών;

Εδώ είναι που το IDEA διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς πυλώνες του είναι να δημιουργήσει καλά startups αλλά και την λεγόμενη κρίσιμη μάζα ‘critical mass’, να αναπτύξει κουλτούρα επιχειρηματικότητας στους νέους αλλά και κουλτούρα και επιμόρφωση ‘angel investment’ στους καταξιωμένους επιχειρηματίες. Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε στενά τόσο με ιδιωτικούς οργανισμούς, όσο και με την Κυβέρνηση, προς τον κοινό στόχο να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας. 

Όμως. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται όλα τα γρανάζια μιας μηχανής (το ‘κυπριακό οικοσύστημα τεχνολογίας & καινοτομίας’) να συνεργάζονται στενά, ρυθμισμένα και να συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Όπως ένα παζλ στο οποίο όλα τα κομμάτια είναι απαραίτητα. Υπάρχουν άλλες μικρές χώρες – μοντέλα με πολύ εξελιγμένο οικοσύστημα startups, τα οποία έχουν επενδύσει έγκαιρα ή έχουν δρομολογήσει ενέργειες όπως: Εισαγωγή στην εκπαίδευση της επιχειρηματικότητας ως εναλλακτική επιλογής καριέρας, προώθηση σπουδών/καταρτίσεων σε τεχνολογία, κρατική ενίσχυση εκκολαπτηρίων, ενθάρρυνση μηχανισμών co-funding ώστε τα startups να ξεπεράσουν το λεγόμενο ‘death valley’, ανάπτυξη επενδυτικών κεφαλαίων που να επενδύουν αποκλειστικά σε καινοτόμες επιχειρήσεις, χρήση της οικονομικής διπλωματίας για ενίσχυση της εξωστρέφειας τους, και άλλα. 

Από την πλευρά μας, ως IDEA παραμένουμε ένας ‘Business Incubator’ με αυστηρή προσήλωση στην επιχειρηματικότητα και στο commercialization με στόχο την οικονομική δραστηριότητα & απόδοση είτε της έρευνας είτε καινοτόμων ιδεών. 

Αντιλαμβανόμαστε και την μεγάλη συνεισφορά της Τράπεζας Κύπρου σε όλη αυτή την μεγάλη προσπάθεια…

Η Τράπεζα Κύπρου για 7ο χρόνο στηρίζει έμπρακτα το IDEA στα πλαίσια του σταθερού  της στόχου για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οικονομικής δραστηριότητας του τόπου. Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η συμβολή των υπόλοιπων εταίρων μας που έχουν καταστήσει αυτό το ‘κοινωνικό κεφάλαιο’ που ονομάζεται IDEA, εφικτό. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του IDEA πραγματοποιείται από 42 εκπαιδευτές, 70 μέντορες και 20 οργανισμούς-εταίρους που προσφέρουν την στήριξη τους αφιλοκερδώς, μέσα στα πλαίσια του κύματος ‘giving back’, με ιδιαίτερη μνεία στους Lellos P. Demetriades Law Office LLC, DeLeMa McCann, CYTA, Deloitte και Areti Charidemou & Associates LLC. 

Τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και οι πιο πάνω εταίροι μας, στηρίζουμε τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα του τόπου μας στο διεθνές σκηνικό. 




’Σε κάθε επόμενη κίνηση’ το νέο σλόγκαν της Τράπεζας Κύπρου. Ποιο μήνυμα στέλνει το συγκεκριμένο σλόγκαν.

Το σλόγκαν δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο με ότι κάνει το IDEA! Επί της ουσίας, βρισκόμαστε δίπλα στην κάθε κίνηση των νέων που φιλοξενούμε, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας τους στο να εξελίξουν σε πραγματικότητα τον στόχο τους για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Βήμα-βήμα δηλαδή, βαδίζουμε μαζί σε κάθε επόμενη κίνηση τους με το να τους εκπαιδεύουμε, να τους παρέχουμε μέντορινγκ, επαγγελματικές υπηρεσίες, βοήθεια στην προσέγγιση πελατών, διευθέτηση συναντήσεων για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών. Τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και το IDEA έχουν βάλει πολύ ψηλά την ευημερία των κυπριακών επιχειρήσεων αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, και προς τον στόχο αυτό εργαζόμαστε ακούραστα.

Tags