ΤΕΠΑΚ: Δεδομένα για κορωνοϊό μέσω της πλατφόρμας WebGIS

Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία από το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» και το Έργο Excelsior» H2020 Teaming

Σημαντικά στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης γύρω από τον κορωνοϊό στην Κύπρο και στο παγκόσμιο, δίνει η διαδικτυακή πλατφόρμα WebGIS, που έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» και το έργο «Excelsior» H2020 Teaming, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΠΟΜΗΓΕ) της Σχολής Μηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη σε όλους, στο σύνδεσμο https://covid19.excelsior2020.eu, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Χριστόδουλος Δανέζης, επικεφαλής του τομέα Γεωπληροφορικής του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης με τις κρατικές υπηρεσίες και τη βιομηχανία του έργου «Excelsior» H2020 Teaming και του εργαστηρίου Γεωδαισίας στο Τμήμα ΠΟΜΗΓΕ του ΤΕΠΑΚ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Το μεγάλο της όπλο είναι ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία διαρκώς αναβαθμίζεται και ανανεώνεται και μπορεί επίσης να ενσωματώσει πολύ μεγάλο εύρος και πηγές πληροφόρησης που αφορούν την πανδημία, έτσι ώστε να ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι αλλά κυρίως οι πολίτες μας», ανέφερε.
 
Μέσω της πλατφόρμας, ο πολίτης μπορεί να δει τι γίνεται στον κόσμο με την εξάπλωση του κορωνοϊού, ποια η πορεία του φαινομένου, αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κλπ, εξήγησε.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δανέζη, η πλατφόρμα έχει βασιστεί σε μεγάλο κομμάτι στην τεχνογνωσία που το ΤΕΠΑΚ έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι της γεωπληροφορικής, «ως το μοναδικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που καλύπτει την ειδικότητα του μηχανικού γεωπληροφορικής στην Κύπρο».
 
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη διαδικασίες για συνεργασία με την πολιτεία και όλους τους κρατικούς φορείς «έτσι ώστε κι εμείς να συνεισφέρουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που διανύει η χώρα μας, κυρίως σε διαδικασίες που αφορούν την απεικόνιση της διασποράς των κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας, βάσει δεδομένων που δύναται να μας παραχωρηθούν από την πολιτεία στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας».

>>> Διαβάστε εδώ όλα τα νέα των κυπριακών επιχειρήσεων <<<
 
«Δεν είμαστε επιδημιολόγοι εμείς, εμείς θέλουμε όμως να συνεργαστούμε με όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πολιτεία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της», συμπλήρωσε.
 
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της πλατφόρμας προέρχονται από επίσημους φορείς και σχετικές ανακοινώσεις που δίνονται στα MME.

ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης
 

 
3035
Thumbnail