Τι νέο φέρνει στην αγορά η Flexfin/Αυξάνονται όσοι την επιλέγουν

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν το factoring - Πώς βοηθά τις επιχειρήσεις, τι προσφέρει η Flexfin - Συνέντευξη με την κ. Αγγέλα Φωτιάδου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών της Flexfin στην Κύπρο.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν την λύση του Factoring για να εξασφαλίσουν άμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων τους σε μια δύσκολη ομολογουμένως περίοδο για όλους. 
 
Μια από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες Factoring σε Κύπρο και Ελλάδα είναι η Flexfin. Με λίγα λόγια  η Flexfin παρέχει ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω προεξόφλησης τιμολογίων. Προσφέρει δηλαδή άμεσα χρήματα σε επιχειρήσεις γλυτώνοντας τις από τον πονοκέφαλο να κυνηγούν τους πελάτες τους. Μέσω της Flexfin δηλαδή μπορείτε να μετατρέψετε τα τιμολόγιά σας σε χρήματα άμεσα.
 
Για να γνωρίσουμε περισσότερο την Flexfin, το τι μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις η εταιρεία αλλά και το factoring γενικότερα, επικοινωνήσαμε με την κ. Αγγέλα Φωτιάδου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών της Flexfin στην Κύπρο.

-Θα μας εξηγήσετε τι είναι το factoring και πώς βοηθά τις επιχειρήσεις;
 
Το factoring είναι ουσιαστικά η προπληρωμή τιμολογίων που είναι να πληρωθούν με πίστωση. Δηλαδή αν μια εταιρεία (πχ προμηθευτής τροφίμων) πουλάει τα προϊόντα της σε μια άλλη (πχ υπεραγορά), συνήθως η πληρωμή γίνεται κάποιους μήνες μετά την παράδοση (περίπου 3 μήνες). Ο προμηθευτής τροφίμων έχει να αντιμετωπίσει ένα κενό στη ρευστότητα του γιατί έχει υποστεί έξοδα για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων του αλλά δεν έχει εισπράξει. To factoring επιτρέπει στον προμηθευτή να λάβει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του μπροστά από την εταιρεία factoring, ώστε να μη χρειάζεται να περιμένει, και η εταιρεία factoring πληρώνεται μετά κατευθείαν από τον τελικό πελάτη (υπεραγορά).
 
Το βασικό όφελος για τις επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα, ότι δε χρειάζεται πια να αναμένουν μήνες να πληρωθούν.  Δεν είναι όμως μόνο αυτό,  εμείς αναλαμβάνουμε και τη διαχείριση, παρακολούθηση και είσπραξη των τιμολογίων. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες χρειάζεται να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο στο κομμάτι αυτό (συμφωνίες υπολοίπων, παραλαβή επιταγών κλπ) και να επικεντρωθούν στο παραγωγικό κομμάτι των πωλήσεων ή της ανάπτυξης προϊόντων. Ταυτόχρονα επειδή το factoring εξ’ ορισμού πάει ανάλογα με το τζίρο, δεν επιτρέπει σε εταιρείες να υπερδανειστούν, οπότε είναι και ένα εργαλείο υπεύθυνης ανάπτυξης και κεφαλαιακής διάρθρωσης.

 
-Τι καινούργιο φέρνει η Flexfin στην αγορά;
 
Η Flexfin είναι μια σχετικά νέα εταιρεία που έχει ως στόχο να βοηθήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέροντας τους ρευστότητα μέσω των τιμολογίων τους, απλά και γρήγορα. Οι καινοτομίες που έχει εισάγει η εταιρεία μας στην αγορά αφορούν τα εξής:

Στο κομμάτι της τεχνολογίας, προσφέρει στους πελάτες της μια online πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν και να ανοίξουν το λογαριασμό τους αλλά και να τον διαχειριστούν «ανεβάζοντας» τα τιμολόγια τους και ζητώντας χρηματοδότηση για τα τιμολόγια που θα επιλέξουν. Είναι κάτι που ενώ μοιάζει απλό, στην πραγματικότητα στην αγορά μας δεν προσφέρεται από τις τράπεζες, και μέχρι τώρα η διαχείριση γινόταν πάντα παραδοσιακά, δηλαδή μέσω επίσκεψης σε κατάστημα, τηλεφώνου και φαξ. Ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία, αλλά και με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας ο κόσμος ψάχνει τέτοιου είδους λύσεις.

Σε επίπεδο προσέγγισης στην αξιολόγηση και έγκριση συναλλαγών θα έλεγα ότι είναι διαφορετική από την αγορά, αλλά όχι καινούρια, δηλαδή έχουμε επιστρέψει στις ρίζες της προπληρωμής τιμολογίων (του factoring δηλαδή), όπου βασικός άξονας αξιολόγησης μιας συναλλαγής είναι η ποιότητα του εισπρακτέου, εξετάζεται δηλαδή σε πιο μεγάλο βάθος αυτός που τελικά θα πληρώσει και όχι αυτός που λαμβάνει τη χρηματοδότηση και το τιμολόγιο το ίδιο. Αν δηλαδή έχουμε προμηθευτή που πουλάει σε μεγάλο τελικό πελάτη, εμείς θα πληρωθούμε από τον τελικό πελάτη, άρα αναθέτουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό. Η προσέγγιση αυτή μας επιτρέπει να εξυπηρετήσουμε πολύ μεγαλύτερη γκάμα εταιρειών από ότι οι τράπεζες οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν καταλήξει να αντιμετωπίζουν το factoring σαν ένα ακόμα δανειακό προϊόν.

Τέλος είμαστε γρήγοροι. Οι διαδικασίες πια στην αγορά για να λάβει κανείς κάποιο δάνειο έχουν γίνει πολύ χρονοβόρες, ενώ στον αντίποδα η αγορά κινείται πιο γρήγορα από ποτέ λόγω και της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Εμείς θέλουμε να επιτρέπουμε στον πελάτη μας, εφόσον πληροί τα κριτήρια, να μπορεί να εξασφαλίσει ρευστότητα γρήγορα και όχι να περιμένει μήνες για έγκριση. Έτσι έχουμε στόχο να εγκρίνουμε νέες πελατειακές σχέσεις μέσα σε 2 εβδομάδες, ενώ η χρηματοδότηση για υφιστάμενους πελάτες γίνεται αυθημερόν από την ημέρα του αιτήματος
 
-Εσείς πώς καταλήξατε από την τράπεζα στη Flexfin;
 
Μετά την εξαγορά του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα αποφάσισα να φύγω από τη ζώνη ασφαλείας που παρέχει μία τράπεζα και να προσπαθήσω να βρω κάτι με καλύτερες προοπτικές, και με πιο επιχειρηματικό (entrepreneurial) χαρακτήρα. Συνάντησα το Δημήτρη και τον Αλέξανδρο, τους ιδρυτές της Flexfin, και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την απόφαση να έρθω στη Flexfin, μιας και το εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ καλό, λειτουργούμε πραγματικά σαν ομάδα, και εξετάζουμε κάθε αίτημα που μας γίνεται με ανοιχτό μυαλό. Είναι ευχάριστο και παραγωγικό και ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό από ότι είχα συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.  Στόχος είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας και όχι «να μαζέψουμε τα σπασμένα».

Tags
 
4264