Τρ. Κύπρου: Θετικά μηνύματα μετά την άρση του μορατόριουμ δόσεων

Πολύ ικανοποιητική η ανταπόκριση των πελατών της Τράπεζας Κύπρου μετά την έναρξη καταβολής δόσεων / Τα δεδομένα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τους δύο πρώτους μήνες -Ιανουάριο και Φεβρουάριο- μετά το τέλος του μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων στην Τράπεζα Κύπρου, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών κατέβαλε κανονικά τη δόση των δανείων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, για το 61% των πελατών της Τράπεζας των οποίων είχε ανασταλεί η καταβολή δόσεων που αφορούσαν δάνεια συνολικού ύψους €5,9 δισεκατομμυρίων και έπρεπε να καταβάλουν δόση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, το 95% εξ αυτών κατέβαλε δόση κανονικά

Μάλιστα, όπως μας τόνισε πηγή της Τράπεζας, «η εικόνα είναι ενθαρρυντική, και παρακολουθούμε στενά το επόμενο κομμάτι, ύψους €0,7 δις που είναι προγραμματισμένο να καταβάλουν δόση μέχρι το τέλος Μαρτίου». 

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως, η παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου των δανείων των οποίων η καταβολή δόσεων είχε ανασταλεί, είναι πολύ στενή από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ η προληπτική επικοινωνία της Τράπεζας με πελάτες που κρίθηκε πως θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, άρχισε να γίνεται από το Φθινόπωρο του 2020.

Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για προληπτικές κινήσεις, οι οποίες σήμερα αντικατοπτρίζονται στα υψηλά ποσοστά επιστροφής στις δόσεις. 

Εξαιρετικά σημαντικό, δε, είναι και το ότι οι δόσεις που ήταν προγραμματισμένες για την αρχή του έτους αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό νοικοκυριά/ιδιώτες και μικρούς/μικρομεσαίους. Έτσι, άρχισε να γίνεται ορατή η κατάσταση στις ομάδες δανειοληπτών που είχαν και την πιο μεγάλη επίπτωση από την πανδημία και ήταν πιο ευάλωτοι. 

Σε ό,τι αφορά τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου και του τομέα του τουρισμού, ο οποίος δέχθηκε σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας, αν και ακόμη δεν έχουν ακόμη δόση για να καταβάλουν, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, υπάρχει αρκετά καλή ορατότητα και η ανάλυση μέχρι σήμερα είναι θετική, αφού υπάρχουν σημαντικά πλεονάσματα ρευστότητας στους συγκεκριμένους πελάτες, οι οποίοι έχουν αναλυθεί και αξιολογηθεί από την Τράπεζα Κύπρου ένας προς έναν. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Θέλει να δώσει ρευστό στην αγορά η Τράπεζα Κύπρου
Κι ενώ η αξιολόγηση της κατάστασης αναφορικά με την επανέναρξη της καταβολής δόσεων συνεχίζεται, η Τράπεζα Κύπρου προσβλέπει σε επανεκκίνηση της οικονομίας, με σταθερά βήματα που θα επαναφέρουν το ΑΕΠ και την απασχόληση σε πορεία ανόδου, με στελέχη του Συγκροτήματος να τονίζουν, παράλληλα, ότι η εικόνα δικαιολογεί αισιοδοξία μεν, αλλά θέλει ακόμα πολλή προσοχή. 

Για τα ίδια στελέχη, δε, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η πιστωτική επέκταση μέσα στο έτος, αφού η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς άνω του 50% στα νέα δάνεια και θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το €1,4 δις του 2020, θεωρώντας ότι με αυτό τον φρέσκο δανεισμό θα συνεχιστεί η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται, πάντως, πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2020, τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €12,261 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με €12,309 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και €12,822 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο νέος δανεισμός που δόθηκε στην Κύπρο κατά το 2020 ανήλθε σε €1,351 εκατ., σε σύγκριση με €2,045 εκατ. κατά το 2019, μειωμένος κατά 34% σε ετήσια βάση, καθώς επηρεάστηκε από την πανδημία. 

Ο νέος δανεισμός που δόθηκε στην Κύπρο κατά το δ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε €374 εκατ., σε σύγκριση με €288 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2020 (αυξημένος κατά 30% σε τριμηνιαία βάση) και με €443 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2019 (μειωμένος κατά 16% σε ετήσια βάση). 

Αξίζει να σημειωθεί πως, η τριμηνιαία αύξηση αντικατοπτρίζει την αυξημένη ζήτηση για νέο δανεισμό το δ’ τρίμηνο 2020, μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά το α’ εξάμηνο 2020, υποβοηθούμενη από τα Κυβερνητικά σχέδια.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πέραν των πιο πάνω, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα καθαρά δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €9,886 εκατ. (σε σύγκριση με €10,047 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και €10,722 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019). 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος παροχέας δανείων στην Κύπρο με το μερίδιο αγοράς της επί των δανείων να ανέρχεται σε 41.9% στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με 41.5% στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και 41.1% στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Μάριος Αδάμου
 
8027